Správná péče o chrup: Jaká je historie čištění zubů a jaké možnosti máme dnes? | Moje zdraví

Správná péče o chrup: Jaká je historie čištění zubů a jaké možnosti máme dnes?

Správná péče o chrup: Jaká je historie čištění zubů a jaké možnosti máme dnes?
... • Autor: istock.com
21. ledna 2023 • 06:00

Zdravý chrup, rovná se správná dentální hygiena, a to nejen ta odborná, ale především ta, které se věnujete doma. Zubní kartáček vám tedy rozhodně stačit nebude. 

Zdraví zubů začíná u toho, jakou péči se jim rozhodnete věnovat. Není to tedy pouze o tom, že si zuby jednou denně vyčistíte mezi dveřmi pastou a ústa následně vypláchnete vodou. 

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáček.VIDEO 

Jaký je správný postup čištění zubů?

Zubní hygiena zaznamenala v posledních letech velký vzestup. Na trhu máme nepřeberně možností, jak o své zuby správně pečovat. Lékaři i dentální hygienistky apelují na jediné: Čistěte si své zuby, jak nejlépe umíte. Zuby samy se vám odmění. 

Zubní kartáček

Vybrat správný zubní kartáček v dnešní době není problém. Přesto si mnoho lidí stále neví rady. Podle odborníků bychom vždy měli volit ten nejměkčí a zuby čistit krouživými pohyby tak, aby část štětin masírovala dásně. I tam se totiž drží plak a následné bakterie.

Mezizubní kartáček je základ

Bez mezizubního kartáčku to skutečně nejde. Celý den něco jíme, a ačkoli si večer zuby vyčistíme běžným zubním kartáčkem, hodně stravy stále zůstává v mezizubním prostoru. A je potřeba se ho zbavit. Jinak si zaděláváme na zubní kaz. Mezizubní kartáček je třeba volit podle toho, jak velké mezery mezi zuby máme. Na trhu jsou běžně k dostání naprosto titěrné velikosti až po ty, které dostatečně vyčistít i chrup o větších mezerách.

Dočišťovací kartáček

Úkolem dočišťovacího kartáčku je pak zbavit zuby plaku těsně u dásní. Mnoho lidí se ho však bojí používat, neboť mají pocit, že si jeho používáním zadělávají na obnažené krčky. Chyba lávky. Na obnažené zubní krčky si zaděláváte jen tehdy, když tento kartáček používat nebudete. Důvodem jsou především plak a bakterie, které se u dásní drží a které klasický zubní kartáček běžně neodstraní

Jak používat dočišťovací kartáček?

Přiložte štětinky dočišťovacího kartáčku šikmo k dásním a u každého zubu jemně několikrát projeďte zprava doleva a zleva doprava. Odměnou vám bude krásně čistý a všech bakterií zbavený chrup

Dentální hygiena

Profesionální dentální hygiena jednou až dvakrát ročně je nezbytnou součástí zdravého chrupu. Dentální hygienistka zuby dokonale vyčistí a poučí vás o jejich správné péči. Navíc s ní můžete probrat velikosti mezizubních kartáčků a jakékoli další otázky, které máte.

Jak vypadala péče o chrup v průřezu historií?

Historie dentální hygieny není žádnou novinkou. První zmínkou o tom, že se lidé starali o své zuby, máme z období zhruba 4000 let př. n. l. V té době vznikaly obdoby zubních kartáčků. Již staří Egypťané používali spolu se zubními kartáčky také zubní pastu, která se vyráběla z popela z volských kopyt či vaječných skořápek, a následně se smíchala s vodou. 

Úplně první design zubního kartáčku, jaký známe dnes, se objevil v 18. století. 

Proč pečovat o zuby?

Péče o zuby je podstatná nejen pro chrup jako takový, ale také pro zbytek našeho těla. Zuby jsou s ním totiž spojené a jakmile se někde v těle projeví záněť, jeho původ může začínat právě u našeho chrupu. I proto se správná zubní hygiena skutečně počítá. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.