Stárnutí kloubů začíná už ve třiceti. Dopřejte jim správnou péči! | Moje zdraví

Stárnutí kloubů začíná už ve třiceti. Dopřejte jim správnou péči!

Stárnutí kloubů začíná už ve třiceti. Dopřejte jim správnou péči!
Klouby jsou opotřebovávaným nástrojem a problémy se mohou objevit již před třicítkou. • Autor: istockphoto.com
27. října 2016 • 09:44

Potřeba být soběstačný a platný pro sebe i své okolí do vysokého věku nabývá na aktuálnosti. Onemocnění kloubů a následné pohybové obtíže mohou snahu o plnohodnotný život výrazně narušit. 

Aby klouby dobře plnily svou funkci, potřebujeme zdravé chrupavky, šlachy, vazy i kosti. O to, aby byly tyto kloubní součásti dostatečně pevné a odolné vůči zátěži, se stará především vláknitá bílkovina kolagen. Dosud bylo popsáno 12 hlavních typů kolagenu, pro pohybový aparát jsou však klíčové kolageny typu I a II. Kolagen typu I se nachází ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Ta se dále spojují do objemných vláknitých svazků (princip provazu), protože vazy a šlachy musí vydržet velký tah.

Kolagen typu II je nejvíce zastoupen v chrupavce, kde nevytváří silná vlákna, ale naopak husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, neboť chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen II. typu drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost. Látkou nepostradatelnou pro správnou tvorbu kolagenu v těle je vitamin C. 

Kolagen raději přírodní

Na trhu je k dispozici řada přípravků na klouby, včetně těch s obsahem kolagenu. Ten se v nich tradičně vyskytuje buď jako želatina, nebo kolagenní hydrolyzát. V obou případech jde o „povařený“ kolagen, který si nezachovává přirozenou strukturu, a je proto třeba užívat vysoké dávky. Efektivnější řešení pro pravidelné dlouhodobé užívání, které je u preparátů na klouby nutné, nabízejí přípravky na bázi čistého, tzv. nativního kolagenu, zejména typu II. Získání nativního kolagenu z přírodního zdroje vyžaduje složitý technologický proces zachovávající původní strukturu a tím i biologickou aktivitu kolagenu. 

Stárnutí kloubů začíná už kolem 25–30 let věku. Do té doby se negativní změny mohou objevit spíš u tvrdě trénujících sportovců. Kolem 40. roku života se na kostech vytvářejí okrajové výrůstky, regenerace tkáně chrupavky se zhoršuje, dochází k jejímu úbytku a vzniku prasklin. Klouby po ránu tuhnou, objevují se bolesti a snižuje se pohyblivost. Tyto potíže se ještě vystupňují v 50–60 letech. Okrajové výrůstky na kosti, obnažení kosti pod chrupavkou, úbytek chrupavky až její úplné vymizení vytvářejí obraz pokročilé osteoartrózy. Nejčastěji bývají postiženy kyčle a kolena. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.