Potraviny “hodné” podzimu | Moje zdraví

Potraviny “hodné” podzimu

24. září 2021 • 14:00

Všichni to známe. V létě grilujeme, prokládáme to drinky, málo spíme a hodně se bavíme, a když nastane podzim, tělo nám to tak trochu začne vracet. Je proto potřeba nastavit stravu tak, aby podpořila nejen imunitu, ale i celkový pocit pohody.

S příchodem podzimu, kdy se teplota přirozeně ochladí a naše tělo přepadne rýma, lehký kašel a pocit únavy, je potřeba se zamyslet nad tím, jak zůstat i nadále fit.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Strava, která podpoří zdraví

Není to totiž pouze o tom se tepleji obléknout, je potřeba tělo podpořit i zevnitř, aby vše klapalo, jak má. 

Na jídle záleží!

To, že je potrava naším motorem a že díky ní fungujeme, všichni víme. A proto také víme, že když se přejíme nebo zvolíme špatné potraviny, nemusí to k celkovému pocitu pohody zrovna napomoci. Cítíme se nafouklí, energie značně klesne a jediné, na co máme chuť, je jít se pořádně prospat. Ne vždy to ale jde. 

V úvahu je třeba brát i živiny, které nám strava může a má dát. Možná se to zdá jako alchymie, ale není to nic, co bychom nebyli schopní zvládnout.

Vítej podzime

A vítej také v naší ledničce. Tam totiž všechno začíná. Protože to, co si nakoupíme, máme pak také s největší pravděpodobností tendenci sníst. Tak pozor na to.

Bude-li základem vaší domácnosti jídlo z polotovarů, brambůrky a sladkosti, věřte nebo ne, ale až se dostaví hlad, po něčem z toho jednoznačně sáhnete.

Nákupy je tudíž třeba brát s rozvahou a nechodit do obchodů, když jsme od rána nepozřeli ani sousto. To pak koupíme kde co a cestou z obchodu se ještě zastavíme ve fastfoodu.

Období sklizně

Tak přesně se podzimu říká a má to svůj důvod. Není to pouze o tom, že podzim přináší klesající teploty, měnící se barvu listů na stromech a vytahování teploučkých svetrů ze spodních polic naší skříně, ale je to také příliv zralých plodin, které jen prosí, aby z nich byly vytvořeny vydatné (a hlavně zdravé!) pokrmy. To, co sami sobě vložíte na talíř, by mělo nejen hezky vypadat, ale měli byste tím získat také to nejhodnotnější – potravu plnou živin a sezónní chuti.

Strava by vždy měla plně korespondovat s tím, jaké období právě je, abychom podpořili co nejvíce své tělo. Tak jako je léto synonymem bikin a salátů, přichází pak s prvním nošením svetrů do naší stravy více tepelně upravených pokrmů, které nám mají dadat energii a hlavně hodnotné živiny. 

Co bychom měli jíst v tomto ročním období?

Jak teploty klesají, potřebujeme tělo vyživit a prohřát zevnitř, vyrovnat jin a jang. Pokud jíme „studená“ jídla, známá také jako jinová jídla, jako je ovoce, syrová zelenina, saláty a studené nápoje, přemáháme jin, takže zevnitř ven cítíme chlad a jsme náchylnější k onemocnění. Proto jsou chladnější měsíce o jídlech uzemňovacích a výživných jangových, která vyvažují naše hormony, posilují náš imunitní systém, dodávají nám potřebnou energii a také pocit, že je nám fajn.

A jaká jídla to jsou?

Pokud se inspirujeme čínskou medicínou, mělo by jít v zásadě o jídla, která jsou sezónní a lokálně pěstovaná. To je pravidlo. Důvodem je především to, že pokud jídlo "vyroste" v podnebném pásu, kde žijeme, je pro naše tělo nejlépe stravitelné. Navíc pokrmy od místních farmářů jsou pěstované ekologicky, bez použití pesticidů a dalších škodlivých látek. A co je nejdůležitější, vše dozrálo tak, jak má. Naprosto přirozeně. 

... • Autor: iStock.com

Součástí naší stravy by proto mělo být: 

Kořenová zelenina: mrkev, dýně a batáty.

Celá zrna: hnědá rýže, quinoa, oves a proso.

Luštěniny: fazole, cizrna, čočka, sója.

Zelená zelenina: brokolice, špenát, kapusta, celer a rukola.

Ovoce: jablka, granátová jablka, citrusové plody a hrušky.

Ryby: mořský vlk, treska obecná a pstruh.

Bylinky: zázvor, kurkuma, skořice, rozmarýn, tymián, bazalka a kopr.

Jak vypadá dokonalý jídelníček?

Snídaně:

Začněte výživnou a hřejivou kaší, vyrobenou z předem namočeného zrna, rostlinného mléka, strouhaného jablka, zázvoru a skořice a některých ořechů a semínek dle vašeho výběru. Dosladit pak můžete trochou medu či sirupu z agave.

Oběd:

Zkombinujte nějaké zrno s kořenovou zeleninou, luštěninami a zelenou zeleninou a vytvořte makro misku. Ta zajistí dostatek všech potřebných živin. 

Večeře:

Připravte si teplou polévku se zeleninou a luštěninami nebo obilím.

Nezapomínejte na dostatek tekutin, které na podzim můžete vyměnit za ovocné či bylinné čaje. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.