5 skvělých tipů na snídani bohatou na bílkoviny – ale bez vajec! | Moje zdraví

5 skvělých tipů na snídani bohatou na bílkoviny – ale bez vajec!

5 skvělých tipů na snídani bohatou na bílkoviny – ale bez vajec!
Autor: iStock.com
19. prosince 2018 • 06:00

Snídaně je základ, na tom se shodne většina výživových poradců. V ideálním případě by měla obsahovat vlákninu, ovoce nebo zeleninu, kvalitní sacharidy a bílkoviny. Pokud vás při slově bílkoviny napadnou vajíčka, vajíčka a zase vajíčka, přijdou vám určitě vhod naše tipy. Tyto snídaně jsou lehké, na bílkoviny bohaté a po vejcích ani stopy!

Pomazánka z avokáda a bílých fazolí

Co takhle zkusit třeba toast s avokádem, mozzarellou a parmezánem? Pomazánku si totiž můžete udělat už večer a ráno se pak nebudete zdržovat. Do mixéru dejte bílé fazole, oloupaný kousek citronu, stroužek česneku, olivový olej a nakrájené avokádo. Všechny ingredience rozmixujte, nechte přes noc uležet v lednici. Směs ráno naneste třeba na rozpečený toast a snídani, kterou vám bude každý závidět, máte hotovou.

Palačinky bez vajec

Pokud máte chuť (a čas) posnídat palačinky, rozmixujte si banány, přidejte do nich klidně trochu vanilky a cukru a výslednou směs pořádně promíchejte. Po polévkových lžících naneste na pánev a osmažte z obou stran. Výsledné palačinky podávejte s ovocem, tvarohem, marmeládou nebo i nutellou.

Mandlové palačinky

A ještě tu máme jeden nápad na palačinky. Místo pšeničné mouky ale použijeme celozrnnou a mandlovou mouku – ta není zrovna nejlevnější, ale proč si ji občas nedopřát. Palačinky poté děláme standardně, jak jste zvyklí, tedy i s mlékem, ale bez vejce. Výhodou ale je, že mandlová mouka má vysoký obsah vitamínu E, vápníku, hořčíku a mědi.

Černé fazole, kukuřice a avokádo

Pro ty, kteří mají rádi snídani vydatnou a slanou, máme tip na mexickou quesadillu. Kupte hotové tortilly, naplňte je uvařenými černými fazolemi, kukuřicí a na dané ingredience nastrouhejte ještě svůj oblíbený tvrdý sýr. Klidně vše ještě pokapejte olivovým olejem. Naplněné tortilly pak přehněte a vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů. Po deseti – patnácti minutách mexickou pochutinu vyndejte ven a servírujte třeba s nakrájenou zeleninou.

Palačinky z rajčat

O tomhle receptu už jste možná slyšeli. Vlastně se nejedná o palačinky, ale spíše o rajčatové placky. Znovu by bylo fajn použít na ně mouku z mandlí. Mouku smíchejte s mlékem, přidejte sůl a pepř a přidejte na malé kousky nasekaná rajčata. Výslednou směs pak po částech smažte na pánvi. Uvidíte, ještě večer se budete oblizovat.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.