Počet infekčních HIV pacientů v Česku klesá: Co za to může a je HIV stále hrozbou? | Moje zdraví

Počet infekčních HIV pacientů v Česku klesá: Co za to může a je HIV stále hrozbou?

Počet infekčních HIV pacientů v Česku klesá: Co za to může a je HIV stále hrozbou?
Počet lidí s HIV v ČR stoupá, čísla ale máme stále dobrá. A proč už není virus rozsudkem smrti? • Autor: Archiv Blesku
4. prosince 2021 • 06:00

V Česku za minulý rok přibylo 251 nově nakažených virem HIV. Z nichž 94 případů připadlo na Prahu. Přesto, že se nedaří snížit počet nově nakažených pod 200, to vypadá, že lidé z HIV již nemají tak velkou obavu, jako tomu bývalo kdysi. Jak je to možné a co za tím stojí? A co má HIV společného s novým typem mutace koronaviru?

V České republice jsou přibližně čtyři tisíce HIV pozitivních lidí, z toho 98,5 procent se léčí. Většina z nich má však tzv. nedetekovatelnou virovou nálož, což znamená, že tito pacienti nejsou hrozbou pro nikoho dalšího. Jedná se o pacienty, kteří jsou léčení, léčba zabírá, a tak se virus HIV nemůže přenést na dalšího sexuálního partnera.

Hrozbou zůstávají neléčení jedinci

Skutečnou hrozbu možnosti další nákazy však představují lidé, kteří se neléčí nebo ti, jež o své nákaze jednoduše nevědí. Ti pak mohou virus HIV úspěšně předávat dál. V české populaci je to přibližně 600 až 1000 jedinců. Je tedy nutná osvěta a následné testování.

U HIV pozitivních lidí je také nutná celoživotní léčba. Pacienti postižení tímto virem zpravidla užívají jednu tabletu léku denně. Někteří z nich volí injekční léčbu, která se dostává jednou za měsíc. Léčba je v České republice hrazena zdravotní pojišťovnou. V Česku je osm HIV center při velkých nemocnicích, kam nemocní docházejí dvakrát ročně na kontrolní odběr krve. Celý proces léčby vyjde na 300 tisíc korun za rok.

HIV pozitivní pacienti však musí léky užívat pravidelně, jinak hrozí vypěstování rezistence vůči nim. Pokud se však pacient léčí svědomitě, vir dosáhne tzv. nulové nálože, tzn., že je sice v těle přítomen, nicméně je uložený v tzv. rezervoárech a dál se nešíří a neubližuje. Vir HIV je trvale neléčitelný, lze pouze zastavit jeho množení.

HIV a život bez omezení

Metodika léčby i její úspěšnost dnes umožnňuje pacientům postiženým virem HIV život zcela bez omezení. A to i co se vztahů a společenského života týče. V praxi to znamená, že se pacient po zhruba třech měsících léčby stává "zdravým" a nikoho dalšího již nemůže ohrozit. Je ale důležité s léčbou nepřestat.

Freddie Mercury by dnes žil

Cesta vývoje léčby tohoto onemocnění je zcela jinde, než bývala kdysi. Lidé, kteří se nakazí, již neumírají. Kdyby dnes žil zpěvák Freddie Mercury, jeho cesta by vypadala úplně jinak. To však neznamená, že by si lidé neměli dávat pozor na své sexuální partnery nebo, že mohou žít nezřízeným stylem života bez nutnosti jakékoliv ochrany.

Prevence existuje!

Lidé s větším rizikem nákazy mohou také preventivné užívat léky, které nákaze zabrání. Jsou to takzvané pre-expoziční profylaxe. Ty pojišťovny nehrají a jejich cena vyjde na 2500Kč měsíčně. A ačkoliv se to může zdát drahé, je lepší tento způsob prevence. Rozhodně to ušetří miliony korun za případnou léčbu HIV.

V České republice také existuje lék, který mohou lidé užít do 72 hodin po rizikovém styku. Ten ale vyjde až na 10 až 15 tisíc korun.

Moderna jako naděje

Americká farmaceutická společnost Moderna v létě zahájila testy vakcín proti HIV na lidech. Testování by mělo skončit na jaře roku 2023. Vakcína je vyrobena na bázi mRNA, stejně jako očkovací látka proti koronaviru.

Farmaceutická společnost má dvě varianty vakcíny proti HIV, a to mRNA-1644 a mRNA-1644v2-Core. Obě látky prošly všemi koly testování, které jsou nutné před tím, než se budou zkoušet na lidech. HIV je jedním z virů, na které se společnost Moderna při vývoji vakcín mRNA zaměřuje. Práce na vývoji vakcíny proti HIV však trvají desítky let, zatím ale příliš úspěšné nebyly.

Teď to ale vypadá, že se konečně blýská na lepší časy a kdo ví, třeba lék na HIV bude nakonec i tím, jež pomůže zatočit s novým typem mutace koronaviru, jehož úplně prvním pacientem byl právě člověk nakažený virem HIV.  

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.