Jak se nenakazit žloutenkou? Nepůjčujte si ani kleštičky na nehty | Moje zdraví

Jak se nenakazit žloutenkou? Nepůjčujte si ani kleštičky na nehty

Jak se nenakazit žloutenkou? Nepůjčujte si ani kleštičky na nehty
Mytí rukou po příchodu domů by mělo být standardem. • Autor: iStock.com
27. listopadu 2018 • 06:00

Přestože medicína pokročila na vysokou úroveň, infekční onemocnění představují závažný problém. Některá z nich se léčí velmi obtížně, jiná není možné léčit vůbec. Jak předejít nemocem, které se přinášejí primárně krví jako je například hepatitida typu C nebo virus HIV? Na co si dát pozor v případě infekcí, které se přenášejí primárně krví?

Nepůjčujte si hygienické pomůcky

I přestože máte pocit, že s někým, koho dobře znáte, je to zcela bezpečné, aby nedošlo k nakažení, měli byste důsledně dbát na hygienu a vyhýbat se sdílení žiletek, zubních kartáčků, nůžek nebo například kleštiček na nehty. I velmi malé množství krve z drobného poranění, například v ústech nebo při holení, totiž může způsobit přenos infekce.

Vyhněte se tetování nebo piercingu v pochybných podmínkách

Častou cestu v případě infekčních onemocnění přenášených krví představují špatně dezinfikované jehly. Tetování i piercing si proto nechte dělat jedině v profesionálních salonech a nebojte se předem zjistit, jak se zde staví k hygieně. Každý klient by měl být tetovaný novou jehlou i inkoustem. Velmi dobře si rozmyslete, zda se chcete nechat tetovat v zahraničí, zejména v méně rozvinutých zemích. Spontánní tetování na dovolené nás totiž může na celý život poznamenat i jinak, než jen obrázkem či nápisem na kůži.

Dávejte pozor při manipulaci se zdravotnickými prostředky

Tato rada se týká zejména sester, lékařů, ošetřovatelů a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Ti musejí důkladně dbát na bezpečnostní předpisy, jejichž dodržování by mělo zamezit nákaze infekčními onemocněními. Každé drobné poranění, zejména pokud k němu došlo o infikovaný předmět, může být velmi nebezpečné.

Nejvíce riskují uživatelé drog

I při jednorázovém užití drogy může snadno dojít k přenosu nemoci. Nejen sdílením jehel, ale i trubičky určené ke šňupání se nakažená krev snadno dostane z jednoho organismu do druhého. Rizikovou skupinu tak představují i rekreační uživatelé drog nebo například teenageři, kteří pouze jednou v životě experimentovali.

Buďte opatrní

U řady onemocnění můžeme mít pocit, že se nás jednoduše netýkají. Je však potřeba mít se na pozoru a riziko nepodceňovat. Přestože nebereme drogy, můžeme se nakazit žloutenkou typu B nebo C z krve někoho, kdo má za sebou drogovou minulost nebo jen rizikový sexuální styk. Jedna nezodpovědná noc nás pak může dělit od nakažení virem HIV. Pravidelné testování krve na různá infekční onemocnění by proto mělo být samozřejmostí.

Například žloutenka typu C je navíc až desetkrát infekčnější, než je tomu u známějšího HIV. Nemoc přitom není o nic méně závažná a často probíhá i několik let bezpříznakově. Nemocní se o ní nezřídka dozvídají až ve chvíli, kdy mají nevratně poškozená játra. Virus se podobně jako u typu B přenáší zejména krví. Otestujte si na www.hepatest.cz, zda patříte do rizikové skupiny.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.