Nespavost, noční můry a další nevítaní společníci: Co všechno udělal s naším spánkem covid-19? | Moje zdraví

Nespavost, noční můry a další nevítaní společníci: Co všechno udělal s naším spánkem covid-19?

Video se připravuje ...
23. září 2022 • 14:00

Výzkum vědců z Národního ústavu duševního zdraví ukázal, že prodělané onemocnění covid-19 má velký vliv na náš spánek. Jeho poruchy spojené s dalšími obtížemi pak mohou přetrvávat měsíce, v horším případě i roky.

Spánek je základní fyziologickou potřebou nutnou pro správné fungování organismu. Díky spánku regenerujeme, vliv má však také na naši psychiku

Video se připravuje ...
5 tipů, co dělat, abyste lépe usnuliVIDEO 

Bez spánku nebo jeho dostatečné kvality pak nemáme šanci na plné a dostačující zotavení. To se může projevit zhoršeným myšlením, sníženou schopností koncentrace či únavou

Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví nyní zkoumali vliv covidu na kvalitu spánku. Výsledek je alarmující: Skoro každý druhý člověk má po prodělání onemocnění covid-19 problémy se spánkem.

Vliv covidu na spánek

U více než 30 procent respondentů se po prodělání covidu skutečně objevily problémy se spánkem. Nejčastějšími příznaky byly živé sny, noční můry a nespavost.

Přesnou příčinu se zatím nepodařilo odhalit. Dle uvedených hypotéz však za problémy se spánkem může stát možné poškození nervové soustavy či jakási imunitní reakce těla.

„Vůbec nejčastějších problémem je nespavost, která se může projevovat problémy s usínáním, narušenou kontinuitou spánku, nebo naopak probuzením v brzkých ranních hodinách. Tento problém udává více než 60 procent účastníků našeho výzkumu, a to bez ohledu na tíži akutního průběhu onemocnění covid-19. Při dlouhém trvání má nespavost vliv na celkovou kvalitu života a psychickou i fyzickou výkonnost,“ popsala lékařka Tereza Dvořáková.

Mnohdy vás na problém upozorní partner

Na problém se spánkem postiženého často upozorní partner nebo zranění, které si sám během noci postižený způsobí. Často se přitom může jednat o první známku závažnějšího neurologického onemocnění.

Pokud tedy patříte mezi ty, kdo prodělali covid, a váš spánek už není tím, co býval, vhodným krokem je vyšetření ve spánkové laboratoři. Tam případný problém odhalí a pomohou následně i řešit.

Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví také vyzývají ty, jež mají problémy se spánkem, aby se na ně neprodleně obrátili. „Pokud vás po prodělaném onemocnění trápí noční můry, nadměrně živé sny nebo abnormální chování ve spánku, můžete se obrátit přímo na naše pracoviště a zapojit se do probíhající studie. Vyšetření ve spánkové laboratoři pomůže stanovit jasnou diagnózu a zvolit adekvátní léčbu. Zapojit se můžete rovněž vyplněním dotazníku na www.neurocovid.cz,“ doplnila Dvořáková.

Podle prvních výsledků výzkumu trpí poruchou spánku zhruba každý druhý člověk. Porucha spánku však není jedinou nepříjemnou obtíží. U postižených se často objevují problémy s pamětí či řečí a pocit celkového zpomalení.

Spánková hygiena je základ

Prvním krokem k řešení poruch spánku je dodržování správné spánkové hygieny. K ní neodmyslitelně patří omezení kofeinu v odpoledních hodinách, vynechání těžko stravitelných jídel ve večerních hodinách, omezení alkoholu. Ten kvalitu spánku výrazně zhoršuje. Dále pak minimalizace hluku či nastavení optimální teploty své ložnice. Ta by se měla pohybovat mezi 18–20 º C.

Pokud vaše potíže přetrvávají, je vhodné navštívit lékaře. Někdy postačí praktický lékař, jindy je nutná návštěva odborníka. Součástí léčby pak mohou být léky či psychoterapie zaměřená na spánek.

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.