Lapače snů: Mýtus, nebo skutečná pomoc? | Moje zdraví

Lapače snů: Mýtus, nebo skutečná pomoc?

24. listopadu 2022 • 14:00

Máte těžké sny? Pak radíme pořídit si indiánský lapač snů. Pro někoho je to jen dekorace, ale indiáni v jeho sílu opravdu věřili. Zachytával noční můry a ke spícímu pouštěl jen krásné snění.

Původní lapače sloužily jako amulety severoamerických indiánů u oblasti Velkých jezer od hranic mezi USA a Kanadou. Měly pomáhat pochopit zákonitosti přírody a dosáhnout životní moudrosti. Později pak chránily před zlými sny a černými myšlenkami. Nad lůžka si je věšeli dospělí a dávali je i k postýlkám svých dětí.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout.VIDEO 

Sen jako zachvění peříčka

Dobré a krásné sny si vždy uměly najít ke spícímu člověku cestu, a to otvorem uprostřed utkané sítě a pak dolů po jemných peříčkách až do hlavy spáče. Každé zachvění peříčka znamenalo příchod dalšího hezkého snu… Zato zlé sny lapač zachytil do sítě, ze které se neuměly vymotat. S prvními denními paprsky světla se vypařily a ke člověku se nikdy nedostaly. Aby se ošklivé sny zachytily v síti co nejpevněji, věší se na ni různé korálky, perličky, kamínky, malé amuletky a podobně.

Kámen jako tvůrce

„Původní lapače snů indiáni tkali na větvičkách červené vrby pomocí nití ze stonků kopřiv. Osnova se zdobila přírodním peřím a polodrahokamy – ten byl v síti vždy jen jeden, protože podle indiánské filozofie je v síti života vždy jen jeden tvůrce,“ říká naturopatka Šárka Plodková. Podle ní měli indiáni ve velké úctě i samotné obruče, které tvoří základní kruh lapače, symbol síly a jednoty.

Podle vkusu

Lapače snů se zhotovují podle fantazie a preferencí každého tvůrce, i pokud jde o barvy. Měly by mít ale některé základní prvky, aby fungovaly. Obruč lapače představuje důležitý kruh, hranici, která zadržuje díky vláknům nití – síti – negativní energii. V utkané síti by měl být korálek, nejlépe z polodrahokamu, který představuje matku zemi i člověka. V lapači musí být otvor, kudy se dostávají ke snílkům dobré sny. Peříčka jsou cestičkou, po které do mysli seshora sklouzávají.

Věřit, nebo ne?

Možná teď váháte, jestli je povídání o lapačích snů jen hezká legenda, nebo skutečně fungují. „Je to tak, že v účinek těchto předmětů bychom měli primárně aspoň trochu věřit. Je v tom totiž velká část psychologie: pohled na krásnou dekoraci, která nám má v noci přinášet pohodu a klid, nás opravdu zklidní, navodíme si tím relaxační atmosféru a v noci nás nebudou strašit noční můry,“ říká naturopatka a pokračuje: „Významně to platí na dospělé, ale i na neklidné děti, které se často budí ze snu. Když mají u sebe ochrannou ozdobu, začnou líp spát.“

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/bleskzdravi.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.