Chcete zhubnout a ušetřit? Zkuste mátu! | Moje zdraví

Chcete zhubnout a ušetřit? Zkuste mátu!

23. února 2023 • 14:00

Pít lahodný čaj a přitom shodit? To zní vážně dobře. Když si zavoláte na pomoc skvělého pomocníka z říše bylin, podaří se vám zatočit s nadváhou. 

Proti nadváze vyrostla v přírodě mocná bojovnice – máta. Její voňavé zelené listy vládnou zvláštním kouzlem. Dokážou zahánět chuť na sladké a tlumí pocit hladu. Účinek máty peprné si můžete vychutnat různými způsoby. Chuť čerstvých mátových lístků je svěží a neodolatelná, žvýkat žvýkačku s mentolovou příchutí jsme si navykli po jídle, v zimě využijeme možnosti přelít sušenou mátu horkou vodou a pít ji jako čaj, který prohřeje celé tělo a osvěží mysl. Navíc zklidní žaludek a podpoří zažívání.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Když hubnou ženy, mělo by to vypadat jinak říká odborniceVIDEO 

Stále po ruce

Když budete mít rostlinu máty stále k dispozici a postavíte ji v květináči na okenní parapet, bude se z ní linout vůně po celé kuchyni. Pečovat o mátu není složité, je to silná rostlina, která nevyžaduje žádné speciální zacházení. Zahradníci ji naopak považují za invazní rostlinu. Pokud má dostatek prostoru, rozrůstá se rychlým tempem. Mnoho druhů máty je tak odolných, že přečkají mírnou zimu a svěží zelené lístky vykukují ze zmrzlé půdy i za chladných měsíců. Jestliže budete mít mátu po ruce, můžete s ní kdykoli ozdobit oblíbený dezert, jako jsou palačinky nebo lívance. Dezerty si díky účinkům máty dopřejete v menší míře než obvykle.

Odežene zlé duchy

Mátu můžeme využít v domácí aromaterapii. Pár kapek éterického oleje nakapejte do aromalampy či difuzéru, vůně se bude postupně uvolňovat a provoní celý prostor. Dosáhneme toho, že nás přestane honit mlsná a do prostoru vypustíme protiinfekční svěží vůni s chladivým efektem.

Součást denní hygieny

Máta se osvědčuje v každodenní péči o tělo. Zubní pasta s příchutí máty patří k nejoblíbenějším kosmetickým produktům běžné péče. V obchodní síti jsou k dostání také tekutá či tuhá mýdla s mátou peprnou, dokonce i vlasové šampony. Ve vlasové kosmetice se máta používá na mastné vlasy a ke zklidnění pokožky. Když dokážete během týdne zkombinovat několik způsobů vstřebávání máty, máte šanci shodit hned několik kilo.

Průvodkyně celým rokem

Další dobrou zprávou je, že máta chutná skvěle v jakémkoli ročním období. Když k čerstvým lístkům přidáte zahřívací koření jako hřebíček nebo zázvor, dostanete chuťově výrazný čaj. V chladných měsících působí jako prevence proti nachlazení nebo pomáhá zmírnit projevy chřipky. Mátu lze kombinovat s bylinkami.

S čím mátu kombinovat?

V šálku si bude rozumět s meduňkou nebo šalvějí. Poměr můžete upravit podle chuťových buněk, ale mějte na paměti, že máta by měla v poměru převažovat. V létě neodoláte mojitu, nejlépe v nealkoholické verzi. V kombinaci s limetou a třtinovým cukrem vás přenese do Karibiku.

Jako detox

Kdykoli v průběhu dne se pročišťujte vodou ochucenou rozdrcenými mátovými listy. Dobrého výsledku dosáhnete, když se vám podaří vypít litr mátové vody denně. S čím mátu kombinovat?

S kakaem

Rozmixujte avokádo se lžící kakaa a lžičkou medu. Přendejte do mističek a dejte na hodinu vychladit. Ozdobte lístky čerstvé máty a podávejte.

S rajčaty

Orientální salát tabouleh připravíte tak, že smícháte 100 g uvařeného bulguru se lžící citronové šťávy a olivovým olejem. Přidejte 100 g nasekaných rajčat a hrst nadrobno nasekané máty. Osolte a opepřete podle chuti.

S ananasem

V hmoždíři rozdrťte 10 větších listů máty se lžící třtinového cukru. Ananas očistěte a nakrájejte na kousky. Rozdělte do pohárků, nechte vychladit a posypte mátovým cukrem.

Fungující mátové triky:

  • Použijte mátu k obohacení jídla. Máta se skvěle snoubí s čerstvými sýry a ovocem. Vynikne v kombinaci s jehněčím masem. To se podává s mátovou omáčkou.
  • Zásobte se peprmintovými žvýkačkami. Když budete žvýkat třikrát denně po dobu 20 minut, podpoříte látkovou výměnu a snížíte produkci stresových hormonů.
  • Pijte mátu v průběhu dne. Mátový čaj po jídle ve vás vyvolá pocit nasycení a odstraní nadýmání.

Mátové smoothie

Banán rozmixujte s avokádem, hrstí mátových listů, 200 ml kokosového mléka, 100 ml vody a lžící datlového sirupu. Můžete přidat sezonní ovoce.

Co asi netušíte o mátě…

Rodové jméno menta je odvozeno z latinského mente – myšlení. V antice se totiž věřilo, že máta stimuluje činnost mozku a že pomáhá filozofům při soustředění. Učenci si prý upletli věnec z rostlin máty, nasadili si ho na hlavu a používali ho ke stimulaci mozkových buněk. Středověké bylinkářky zase nedaly dopustit na účinky máty na ženský organismus. Máta prý ulevovala od menstruačních bolestí a zmírňovala napětí v podbřišku. Také se věřilo, že nošení máty zajistí úspěch a zvýší blahobyt. Proto naši předci vkládali mátové listy do váčků s penězi nebo snítky máty věšeli v domě na zeď, aby si zajistili bezpečný domov.

Celý článek najdete v aktuálním čísle Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.