Bolí vás záda? Nepolykejte léky, je velké riziko, že se stanete závislými | Moje zdraví

Bolí vás záda? Nepolykejte léky, je velké riziko, že se stanete závislými

Bolí vás záda? Nepolykejte léky, je velké riziko, že se stanete závislými
Autor: istock.com
15. září 2023 • 05:00

Desítky let mnoho lidí neřeší své bolesti pohybového aparátu, ať již jsou to záda nebo kolena. Přitom odborníci, zejména fyzioterapeuti, by jim mohli pomoci. Nepolykejte tedy tablety, ale řešte příčinu svých problémů.

Bolest je signálem, že něco není v pořádku, a proto je třeba ji řešit. I když pověstné růžové tablety přinesou úlevu, aniž byste museli problém řešit, nejde o dlouhodobé řešení vašich problémů. Léky na bolest při delším užívání poškozují zažívací ústrojí, jejich efekt časem slábne a vy na nich doslova začínáte být závislí. Proto je třeba tento řetěz přetnout. Jak na to? 

Video se připravuje ...
Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou zádaVIDEO 
Možná máte zkušenost, že i když jste oběhli několik lékařů, žádný vám nebyl schopen pomoci. Příčinou může být i to, že ohnisko vašich potíží se často v těle skrývá úplně jinde než projevovaná bolest. 

To je také důvod, proč mnohá lékařská vyšetření, která se vždy specializují jen na některé část lidského organismu, původce bolesti neodhalí. „Velmi záleží na individualitách, ovšem je běžné, že praktičtí lékaři, neurologové, ortopedie nebo internisté řeší spíš akutní projevy bolesti než příčinu problému. Většinou pacientovi doporučí farmakologickou léčba pomocí medikamentů nebo injekce, v případě dlouhodobých potíží navrhnou operaci. S podobnými zkušenosti k nám přichází víc než polovina pacientů,“ popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Tipy, jak se rychle zbavit akutní bolesti zad, najdete zde.

Varovný signál

Až polovina pacientů podle odborníků přichází k fyzioterapeutům s letitými problémy, které „nemají řešení". Díky moderním metodám a poznatkům v oboru přitom náprava nebývá složitá.

„Bolest je varovným signálem těla, že je něco špatně. Ne vždy se však projevuje přímo v místě, které je třeba napravovat. Například migréna a brnění rukou často souvisí se zatížením krční páteře, bolesti v kyčlích, dolních končetinách nebo podlamování kolen jsou obvykle spojeny s bederní páteří a za bušením srdce, pocitu knedlíku v krku a nemožností se nadechnout může být nestabilní hrudní páteř,“ říká Iva Bílková.

Zatímco v lékařských ordinacích pacienti obvykle stráví jen několik minut, u fyzioterapeuta mají vyhrazenou hodinu. „To je dostatek času na komplexní vyšetření s cílenými otázkami a klinickými testy. Cílem fyzioterapeuta je odhalení příčiny potíží, která může být skrytá i ve vzdálenějších místech těla než jen v místě bolesti. Pacient obdrží tipy na režimová opatření i na vhodnou neinvazivní Léčbu, " vyjmenovává Iva Bílková.

 

Tělo jako celek

Náplní práce fyzioterapeuta je vyšetřit pacienta tak, aby našel vztah mezi bolestí a dysbalancí pohybového aparátu. Vnímá tělo jako celek. Zjišťuje, jak a proč se pacient hýbe, proč některé pohyby bolí a jaké používá náhradní pohybové vzory, které je třeba změnit.

Poté zjistí příčinu problému, určí následnou terapii a spolu s pacientem postupuje k nápravám. „Každý pacient má svůj příběh a máme i takové, kterým fyzioterapie pomohla po třiceti letech bolestí. Tak dlouho neustále bojovali s problémem, který neutichal a opakovaně se vracel. Moderní fyzioterapeutické metody, které fungují, pak považují téměř za zázrak. Jde ale pouze o konečné nalezení odborníka, který danému člověku dokáže pomoci, navíc nic není zdarma, tedy i na uzdravení se pacient musí podílet vlastní aktivitou,“ říká fyzioterapeutka. 

Rozhovor s lékařkou o bolesti zad čtěte zde.

Co vás v ordinaci čeká?

Fyzioterapeut může provést komplexní kineziologický rozbor pohybového aparátu a zaměřit se na problém, který se skrývá v těle daleko od bolestivých míst. Vedle manuálních funkčních testů si své závěry může potvrdit také na moderním diagnostickém ultrazvuku . „Ten jednoduše odhalí například patní ostruhu, aniž by pacient musel podstoupit škodlivé rentgenové záření. Díky technologickému pokroku je diagnostický ultrazvuk snadno čitelný a cenově dostupný, přesto však v mnoha ordinacích fyzioterapeuta, ortopeda i chirurga stále chybí,“ popisuje Bílková.

Upozorňuje ale také, že ne všechny bolesti opravdu může fyzioterapeut vyřešit. „Jsou situace, kdy pacient přijde třeba s bolestí žaludku, která může souviset s jeho sliznicí a do erudice fyzioterapeuta nespadá. Univerzitní vzdělání fyzioterapeut ale i tyto případy bezpečně identifikuje, a když vidí, že jeho dovednosti nemohou pacientovi pomoci, ihned ho odešle k internistovi,“ uzavírá fyzioterapeutka.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.