Pilulky, které chrání proti slunci: Revoluční novinka, nebo hazard se zdravím? | Moje zdraví

Pilulky, které chrání proti slunci: Revoluční novinka, nebo hazard se zdravím?

Pilulky, které chrání proti slunci: Revoluční novinka, nebo hazard se zdravím?
Prášky vás před rakovinou neochrání • Autor: iStock.com
9. července 2018 • 06:00

Ochranné filtry proti slunečnímu záření se stávají součástí čím dál tím více produktů  kromě opalovacích krémů jsou také obsaženy například v denních krémech, make-upech, tyčinkách na rty, šamponech a podobně. Dosud ale ve výrobcích, které se na tělo aplikují zvnějšku, tedy mažou. Ve Spojených státech jsou ovšem v současné době k dostání i tablety, které slibují určitý druh ochrany před sluncem. Jak fungují a jsou bezpečné?

Na opalovacích krémech nás může rozčilovat spousta věcí: Že se některé špatně rozmazávají, jiné zanechávají bílý film, další jsou mastné nebo nám nevoní. I proto přicházejí firmy s dalšími nápady, jak lidskou kůži před slunečním zářením chránit. Vzniká speciální oblečení a v poslední době se na trhu objevují i pilulky! Ano, hned několik výrobků, které se dají koupit i v Česku, slibuje ochranu proti slunci tím, že budete polykat tablety.

Výrobky se prodávají pod názvy Heliocare, Sunsafe Rx, Solaricare nebo například Sunergetic. Jeden z nich například slibuje, že: "Jedna kapsle denně vám pomůže se přirozeně a zdravě chránit před stárnutím a před UV zářením." Další z výrobků zase "Napomáhá schopnosti pokožky chránit se před účinky slunce." Jiný výrobce uvádí na svých webových stránkách s českou doménou v českém jazyce, že výrobek: "Obsahuje Fernblock®, inovativní přírodní složku chránící pokožku před poškozením způsobeným UVB/UVA zářením."

Některé výroky využívají extrakt z kapradiny Polypodium leucotomos, která roste v Americe a je známá díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům. A právě antioxidanty mají podle výrobce pomoci zmírnit poškození vašich buněk vzniklé po jejich vystavení slunečnímu záření.

Opravdu stačí polykat tablety?

Výrobky působí dojmem, že stačí spolknout tabletu a člověk je před negativními účinky slunečních paprsků ochráněn. Žádné mastné krémy nebo "přes poledne do stínu", stačí si koupit pár tablet a rakovina ani stárnutí pokožky se ho netýkají!

Ačkoliv jsou webové stránky výrobců plné nadšených recenzí "uživatelů" (o jejichž pravé identitě lze s úspěchem pochybovat), odborníci jsou v tomto směru skeptičtí. "Nemáme žádná vědecky ověřená fakta, která by prokazovala účinnost polykacích ochranných slunečních přípravků," říká dermatoložka Anjali Mahto, mluvčí British Skin Foundation.

Jediný způsob, jak se ochránit před rakovinou a dalšímu negativními vlivy slunečních paprsků, tedy nadále zůstává stejný: Mazat se krémy s vysokým ochranným faktorem, přes poledne zůstat raději ve stínu nebo nosit klobouk, sluneční brýle a oděv, který zakrývá velkou část kůže. "Tyto metody jsou mnohem bezpečnější a spolehlivější při ochraně proti rakovině kůže," dodává dermatoložka.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.