Ptejte se dermatologa Petra Arenbergera na vše o rakovině kůže

Ptejte se dermatologa Petra Arenbergera na vše o rakovině kůže
Profesor Petr Arenberger • Autor: Martin Sekanina / Blesk
3. dubna 2018 • 14:04

Proč přibývá onemocnění melanomem? Jak poznáte, které znaménko nebo piha jsou nebezpečné? Kdy máte vyhledat lékaře? Jak probíhá léčba melanomu? Jaká je prevence rakoviny kůže? Na tohle všechno a další dotazy bude odpovídat profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, živě ve čtvrtek 5. dubna od 11 do 12 hodin. Své dotazy může pokládat už nyní.

ONLINE ROZHOVOR

Offline
Romana, 5. dubna 2018
Zajimalo by me, po jake dobe by mel kozni lekar vzit vzorek utvaru, ktery se meni a po opakovanem mrazeni dusikem se zvetsuje a tvori se opetovne lupenkujici strup. Az po 2 letech byl vzorek manzelovi odebran s diagnouzou samozrejme pozitivni
Časová hranice není stanovena, je to na rozhodnutí ošetřujícího lékaře.
Zdeňka, 5. dubna 2018
Dobrý den, měla jsem melanom Breslow 1,9, sentinelová uzlina byla v pořádku pouze pár izolovaných těžko odlišitelných buňek (nedalo se poznat zda jsou névové nebo ty špatné), PETCT taky v pořádku, chodím teď jen na pravidelné kontroly ultrazvuk, rentgen, kožní, chci se zeptat jaká je prognóza, je to cca rok od diagnózy, díky.
Prognóza je s ohledem na nález relativně příznivá. Individuálně jsou u melanomu velké odchylky na obě strany. Proto je třeba pacienta s melanomem sledovat trvale.
Dana, 5. dubna 2018
Dobrý den pane doktore, je mi 44 let od malička atopický ekzem nijak závažné stádium avšak od 30 let alopecie areata bez zjištěných příčin se závěrem " asi autoimunita " . po pár letech jsem boj vzdala a smířila se se stavem. Nicméně mám pár dost tmavých pih zejména na zádech a spoustu světlých a nekterých dost svědivých pih. Na kontrole mi pan doktor řekl že takové pihy ještě neviděl , že jejich zbarvení je asi z důvodu autoimunity take změněno. Pane doktore chtěla bych Vás požádat zda je možnost objednat se k Vám do ordinace. Děkuji a přeji pěkny den Dana
Objednejte se k nám do "znaménkové" poradny.
Kamila S., 5. dubna 2018
Hezký den, zajímá mě bezpečnost chemických i fyzikálních filtrů v opalovacích krémech. Řada chemických (například ethylhexyl methoxycinnamate) jsou podezřelé z toho, že způsobují hormonální narušení nebo se dávají do souvislosti s rakovinou. Zajímalo by mě 1. jaké filtry považujete za bezpečné 2. považujete za bezpečné nano verze fyzikálních filtrů a 3. můžete říct, jakými krémy se mažete vy nebo podle čeho si je vybíráte ? Děkuji. KS
Obecně platí, že bezpečnější jsou fyzikální filtry než chemické, ale z kosmetických důvodů je třeba fyzikální i chemické kombinovat. Sám používám padesát plus z lékárny. Tam si pak konkrétní značku už nevybírám.
Jana, 5. dubna 2018
Solarko ano ci ne? Treba jen v rozumne mire? Co je vice nebezpecne? Slunicko X solarko? Dekuji
Solárium je zbytečná zátěž kůže ultrafialovým zářením. Snažte se dosáhnout hnědší barvy nějakým jiným způsobem - například samoopalovacím krémem. Platí podobně jako u kouření - bezpečná hranice se nedá určit.
Petr , 5. dubna 2018
Dobrý den, jaká je prognóza maligního melanomu při vzniku metastáz?
Dříve byla dost špatná, při metastázách přežívala první rok asi polovina pacientů. Nyní při moderní cílené a biologické léčbě - imunoterapii můžeme velké části pacientů nabídnout dlouhodobé přežití.
Alena, 5. dubna 2018
Dobrý den, mám na zádech od narození ploché mateřské znamínko, nyní velikosti 6x2 cm. Začaly mně teď na něm růst bradavičky, tudíž jsem byla poslána na konzultaci na plastickou chirurgii. Počítám, že bude odstraněno. Jakým způsobem se tato velikost odstraňuje a co mě čeká. Děkuji za odpověď.
Většinou doporučujeme vyšetřit znaménko před operací optickým nebo digitálním dermatoskopem. Toto vyšetření napomůže plastickému chirurgovi nebo dermatovenerologovi v rozhodování o tom, jaký rozsah výkonu má provést.
Janka, 5. dubna 2018
Je rakovina kůže dědičná?
Dědičné jsou vlohy, které předurčují vyšší riziko ke vzniku rakoviny kůže, jako je například fototyp - světlá kůže atd. Obecně tedy výskyt rakoviny kůže u pokrevných příbuzných je určitým signálem zvýšeného rizika i u vás.
Lenka, 5. dubna 2018
Dobry den, pane profesore. 3tydenni syn se narodil s melanocytovym nevem o velikosti 3,3 x 2,2 cm. Jak moc je toto znamenko do budoucna nebezpecne a je mozne jej nechat odstranit? Predem Vam moc dekuji za odpoved.
Větší névy představují o trochu vyšší riziko než menší. Automaticky takováto větší, ale zase ne přehnaně velká znaménka neodstraňujeme, záleží spíš na lokalitě a jeho dalším chování.
Jana, 5. dubna 2018
1. Pokud mi byl diagnostikován a úspěšně odstraněn bazalion, jaká je "šance", že dřív nebo později "dostanu" melanom? 2. Je třeba po úspěšném odstranění bazalionu dodržovat nějaké omezení, aby se "nevrátil", aby "nepřišel" melanom atd.? Děkuji.
1. Jste rizikovější pacient z hlediska kožní rakoviny obecně, ale pravděpodobnost vzniku melanomu se nijak zásadně nezvyšuje. 2. Běžná pravidla - ochrana před UV zářením a pravidelné kontroly na dermatovenerologii.
Danka, 5. dubna 2018
Dobrý den,byl mi diagnostikován M87203 s tímto závěrem: Imunohist.vyš.: MelanA, p53, cyklinD1. Negativní nebo slabě pozitivní p16. Proliferační index K67 okolo 20%. Závěr: Jde o superficiálně se šířící melanom ve vertikální růstové fázi (Breslov 1mm,Clark II-III, pT1a) Léze zasahuje místy do intimní blízkosti okrajů řezů Angioinvaze, neutropizmus a ulcerace nejsou přítomné. Ráda bych věděla, jak by jste v takovém případě postupoval?Znaménko bylo na ušním boltci v horní části. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den Danka
Je to trochu nepříznivá lokalita z hlediska kosmetického, ale podle histologie byste měla jít na reexcizi s rozšířením bezpečnostního lemu a vyšetřením sentinelové uzliny.
Jana F., 5. dubna 2018
Dobrý den, manželovi se na předloktí na straně, kterou opírá o stůl, postupně vytvořil tuhý, vystouplý, pravidelně zaoblený symetrický uzel velký asi 7 mm. Světle hnědý, hladký, nebolí, nekrvácí, jen občas mírně zarudne. Všiml si ho asi před 1,5 rokem. Manžel má fobii z lékařů, takže to zlehčuje a nikam nepůjde. Může jít o něco vážnějšího? Vím, že z popisu toho moc zkonstatovat nemůžete, ale alespoň obecně, mohlo by to být něco, čeho by se mohl obávat? Moc děkuji za odpověď.
Myslím si, že to nic závažného nebude, pokud to spojuje s možností otlaku, ale přesto bych doporučoval kontrolu lékařem.
Claudia, 5. dubna 2018
Je skutečně pravda, že by se člověk před pobytem na slunci měl mazat vždy, tedy například i před cestou do práce? Nebo při městské turistice, když slunce nijak zvlášť nepálí.
Dnes se doporučuje i při delším pobytu na slunci ve městě takzvaný street factor, který je 15.
Jana 12, 5. dubna 2018
Dobry den Je mozne chodit do solaria aniz bych mela strach z rakoviny kuze? Kde je ten limit kolikrat zajit? A co je vice nebezpecne? Slunce nebo solarium? Dekuji
Přesná hranice neexistuje. Je to stejné jako s kouřením. Je bezpečné vykouřit 5, 10 nebo 20 cigaret denně? Zátěž UV zářením je srovnatelná na slunci jako v soláriu. V soláriu je to navíc trochu záludnější, protože UVA v soláriu má podobný nepříznivý biologický účinek na rakovinu nebo na vrásky, ale tak snadno se na něm nespálíte jako na kombinovaném UVA a UVB na slunci, takže do kůže dostanete nekontrolovaně víc záření. Při stejné dávce na slunci byste se už spálila a byl by to pro vás signál, že jste to přehnala. To se v soláriu nestane.
Sartorius, 5. dubna 2018
Dobrý den, co je vlastně příčinou smrti člověka, který zemře na "rakovinu kůže"? Předpokládám, že samotný kožní útvar nezpůsobí selhání organismu jako celku.
Zabíjejí metastázy v játrech, mozku, plicích a i třeba v kůži. Ty příslušné orgány poškodí natolik, že přesnou správně fungovat.
Marketa, 5. dubna 2018
Prosím, vyskytuje se melanom i u děti? Je tam nějaké riziko dědičnosti?
U dětí je melanom méně častý, ale není vyloučen. Dědičnost roli hraje.
Simona, 5. dubna 2018
Dobrý den, jaký je Váš názor na solária?
Solárium je zbytečná zátěž kůže ultrafialovým zářením. Snažte se dosáhnout hnědší barvy nějakým jiným způsobem - například samoopalovacím krémem.
Martina, 5. dubna 2018
Dobrý den pane doktore, několik let za sebou jsem se slunila vzdy celé leto, aniž bych se namazala opalovacim krémem. Pokaždé jsem se zezacatku dost spalila. Jak velké riziko rakoviny kůže mi hrozí?
Spálení především v mladším věku zvyšuje riziko kožní rakoviny na dvojnásobek. Jste trochu rizikovější pacient, občas si nechte kůži zkontrolovat. Přesná čísla se u konkrétního pacienta říct nedají.
Simona Ellen, 5. dubna 2018
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se zeptat, jak moc je směrodatné, že riziková znaménka jsou primárně ta, která nejsou "vystouplá" z kůže. Mám znaménko, které je vystouplé a změnilo tvar- je nepravidelné. Děkuji za odpověď. Simona Ellen
Nic neplatí absolutně. Pokud se v dospělosti znaménko mění, je vhodné, aby ho zkontroloval dermatovenerolog.
Julie, 5. dubna 2018
Vážený pane profesore, před třemi lety mi byl chirurgicky odstraněn bazaliom, před rokem 2x místo vypalované, ale stále mám místo červené, svědí a mám na něm vrásčité zvlnění. Prosím o radu, jak mám dále postupovat. Přeji Vám krásný den a děkuji za odpověď.
Pokud se projevy nezhoršují, zřejmě se nejedná o recidivu nádoru, ale jen o neúplné hojení rány po výkonu. I po bazaliomu by místo měl čas od času vidět dermatovenerolog.
Michaela, 5. dubna 2018
Dobrý den pane doktore, manželově mamince (77 let)byly v nedávné době diagnostikovány a odstraněny 2 melanomy (kožní a chirurgická ambulance). Nebyla však podrobněji vyšetřena na specializovaném pracovišti. Další vyšetření odmítá, přesně netušíme, jaká jí hrozí rizika. Poraďte, prosím, jak postupovat. Děkuji
Po operaci melanomu by měl být pacient pravidelně kontrolován na specializovaném dermatovenerologickém pracovišti.
JIRKA, 5. dubna 2018
dobrý den, byl mi odstraněn basalion s diagnozou po hystologii44.9 a nyní zjištěna recivida. Můžete mi sdělit jak je to vážné. Děuji
Bazaliom je sice zhoubný nádor, ale naštěstí prakticky nemetastazuje. Recidivy jsou po odstraněních možné, ale stačí nádor opět odstranit, aby nezlobil v místě, kde roste.
Peta, 5. dubna 2018
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je po vyříznutí znaménka zjištěn melanom, opravdu stačí pouze to vyříznutí? Nemají se potom dělat ještě třeba odběry krve, rtg,... Jak má člověk jistotu, že se to třeba "nerozlezlo" po těle, nebo že doktor vše vyříznul. Děkuji.
Melanom se odstraňuje s bezpečnostním lemem, který kontroluje patolog, který mikroskopický obraz hodnotí. Pokud je útvar tenký, chodí pacient jen na pravidelné kontroly bez dalších vyšetření. Složitější vyšetření se provádějí při pokročilejším nálezu.
Jiří M., 5. dubna 2018
Dobrý den, je mi 43 a od malička mám atopický ekzem.Toho času zmírněno za cenu kortikoidů. Jinak zhoršení. Myslíte že mohu doufat že moderní medicína dospěje až tam že nemoc půjde vyléčit? Popřípadě dá se třeba přihlásit do nějakého pokusného programu?Děkuji
V tomto směru jsem optimista. V současné době máme na klinice studie nejen na nové biologické léky pro těžkou formu atopického ekzému, ale i nové zevní prostředky. Zatím ale stále nemáme zázračnou tabletku, která by bez jakéhokoliv rizika odstranila ekzém navždy.
Monika, 5. dubna 2018
Dobrý den,v neděli jsem nechtěně zavadila o znaménko,hodně krvácelo.Uplně mě to polekalo.Je hnědé barvy,ale nedosahuje 5 mm.Je to nebezpečné,mam navštívit dermatologa ?
Poranění klidného mateřského znaménka neznamená jeho změnu v melanom, takže se nemusíte bát. Návštěvou dermatologa ale nic nezkazíte, aspoň vám vyšetří i ostatní znaménka.
Petra A., 5. dubna 2018
Dobrý den, dosud se mi nepodařilo najít pracoviště, kde by bylo možné nechat si vyšetřit znaménka digitálním dermatoskopem v pozdních odpoledních hodinách. Jak je to u Vás ve FNKV? Z pracovních důvodů mi běžné ordinační časy v dopoledních hodinách nevyhovují (nepostačují). Děkuji.
U nás je to také jen v ordinačních hodinách. Ale pokud byste chtěla, budeme mít letos už po dvanácté Stan proti melanomu, kde vyšetřujeme od 10 do 18 hodin. 10. a 11. května jsme na Václavském náměstí v Praze na úrovni Opletalovy ulice, 14.5. pak v Brně na náměstí Svobody a 15. 5. v Ostravě v Shopping Park Avion.
Marie Bártová, 5. dubna 2018
Hezký den, zajímalo by mne, jak je možné, že výskyt melanomu stoupá, přitom mám pocit, že už neexistuje nikdo, kdo by se nemazat krémy s ochranným faktorem?
Faktorů, které zvyšují počet nových případů melanomu je několik. Populace stárne, více jezdíme na dovolené na sluníčko, často i v zimě atd. A s tím mazáním to také není tak "horké". Naše statistiky potvrdily, že na sluníčku se maže jen asi třetina populace.

 
480p 360p 240p

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.