Muž téměř zemřel na zácpu, u tohohle příběhu se rozhodě smát nebudete | Moje zdraví

Muž téměř zemřel na zácpu. Co je to toxický megakolom?

Video se připravuje ...
6. září 2018 • 06:00

Tenhle čtyřiadvacetiletý Američan měl rozhodně o zábavu postaráno. Z reportáží a článků nedávno publikovaných v amerických médiích totiž vyplývá, že muž málem zemřel kvůli zácpě a průjmu.

V různých komediích a skečích máme tendenci se podobným scénám a hrátkám s projímadlem smát. Bohužel tohle ale byla tvrdá realita. Už v minulosti tento mladík prodělal chronickou zácpu. Po nějaké době pociťoval zhruba týden silné bolesti břicha. Odešel proto do nemocnice, kde se ukázalo, že konec jeho tlustého střeva byl zcela naplněn výkaly. Od lékaře dostal silné perorální projímadlo a byl poslán domů. Bohužel to ale zabralo jen na chvíli, o dva dny později se vrátil s ještě horší bolestí.

Důkladné CT vyšetření následně prokázalo, že pacient trpěl vzácným onemocněným zvaným megakolon – což je výrazné chorobné rozšíření tlustého střeva. Vrozené, při poruše nervových buněk ve stěně střeva s poruchou vyprazdňování. Tento problém vzniká kvůli nahromadění plynů uvnitř tračníku. Rozšířením střeva následně dojte k utlačení cév, které probíhají jeho stěnou, a kvůli tomu následně k omezení přívodu kyslíku. Hrozí tak odumření krevní stěny a její následné proděravění, což může mít za následek průnik nebezpečných bakterií do krve a do břišní dutiny. Může tak dojít k otravě krve či zánětu pobřišnice.

Příběh se šťastným koncem

Vraťme se ale k našemu pacientovi. Ukázalo se totiž, že jeho střevo se skutečně natrhlo, k tomu mu ještě začaly selhávat ledviny. Muž byl okamžitě poslán na operační sál, kde mu lékaři zacelili roztržené střevo a ulevili jeho problémům. Po zotavení se tak mohl znovu vrátit do každodenního života.

Ne všechny případy ale končí tak vesele. Léčba totiž musí být velice rychlá, aby se předešlo již uvedeným komplikacím – dojít totiž může i k septickému šoku. Pokud to situace umožňuje, lepší je podle odborníků nechirurgická léčba této komplikace pomocí speciální výživy i antibiotik. Chirurgický zákrok je až poslední varianta.

Příznaky toxického megakolonu

Mezi příznaky toxického megakolonu patří vysoké horečky klidně nad 40 °C. Dále vyšší tepová frekvence a silné bolesti břicha. Pozor byste si měli dát i na některé léky, které mohou megakolon způsobit. Výše uvedené problémy se tak mohou objevit i u lidí, kteří „berou“ různé druhy narkotik, léky proti průjmům, analgetika či antidepresiva.

Zmiňované onemocnění se objevuje u zhruba 5 procent pacientů s idiopatickými střevními záněty. Závažné komplikace při tomto onemocnění tedy skutečně existují a neměli byste je brát na lehkou váhu. Pokud na sobě pociťujete některé z výše uvedených příznaků, bylo by vhodné navštívit lékaře, než bude pozdě.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.