Milujete masáže? Pak pozor na ty, kde masér neví, co dělá | Moje zdraví

Milujete masáže? Pak pozor na ty, kde masér neví, co dělá

Milujete masáže? Pak pozor na ty, kde masér neví, co dělá
Masáž pomůže prokrvení organismu • Autor: iStock.com
25. ledna 2023 • 06:00

Není masáž jako masáž. A není masér jako masér. Pokud i vy patříte k těm, jež mají rádi masáže, zbystřete. Masáže, které nejsou vedeny správně, vám totiž mohou více ublížit, než být nápomocné. 

Masáže často vyhledáváme jako formu relaxace. Už méně přitom přemýšlíme o tom, zda je ta či ona masáž provedena přesně tak, jak má. Tedy technicky správně, aby nám v konečném důsledku spíše neublížila.

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat zádaVIDEO 

Přesně to se totiž může stát v případě, když narazíme na maséra, který to zkrátka neumí. Bohužel i toto se děje a špatných masáží není málo. 

Každý podle svého

Každý člověk volí přesně takovou masáž, která plně vyhovuje jeho přáním a potřebám. Někdy se ale necháme zlákat také nízkou cenou a ne vždy pak dbáme na to, jestli je ta či ona masáž přesně taková, jaká by měla být. V první řadě odborná. I relaxační masáž musí být totiž provedena správně

Na technice záleží

Přesně tak. I naprosto obyčejná masáž, která sama o sobě nevyžaduje žádné složité techniky, musí být provedena v přímé harmonii k našemu tělu. Nesmíme zapomínat, že masáž pracuje nejen se svaly a klouby, ale aktivuje také reflexní body našeho těla a lymfatický systém. Proto je nutné, aby byla provedena podle přesných pravidel.

Na kvalitě záleží

Především pak na kvalitě toho, kdo masáž provádí. Tedy maséra. Problémem dneška je hlavně fakt, že masérem se může stát takřka každý, a to během několika víkendů. To je sice na jednu stranu moc hezké, zejména pro ty, jež se rozhodnou, že se tomuto povolání chtějí věnovat, zároveň je právě tento fakt jakousi hrozbou zejména pro ty, jež narazí na maséra, který ve svém povolání vidí jen rychlý zdroj příjmu. Bohužel ani to není výjimkou.

Na co nezapomínat?

Dobrého maséra poznáte podle toho, zda se předtím, než vás začne masírovat, zeptá na váš výchozí zdravotní stav. Zeptá se, co vás trápí a s čím přicházíte. Dobrý masér ale také ví, že nestačí namasírovat pouze bolavá bedra, nýbrž že je nutné brát tělo jako celek. Dobrý masér tedy vidí dál, než za aktuální stav vašich obtíží

Kontraindikace masáží

Přestože nám masáž, pokud je provedena správně, většinou pomůže, existují případy, kdy se nedoporučuje. Jednou skupinou jsou těhotné ženy. Obecně se má za to, že do konce prvního trimestru by se na masáž chodit nemělo. Poté záleží na tom, zda je těhotenství zcela bez komplikací. 

Pozor by si měli dávat lidé, kteří trpí na kožní záněty nebo mají osteoporózu. Tam se doporučuje zeptat se svého obvodního lékaře a následně vyhledat zkušeného maséra, který má s danými onemocněními již nějakou tu zkušenost. „Pokud trpíte těmito zdravotními problémy nebo jste po úrazech či se u vás objevila osteoporóza, tak je nutné se předem poradit s certifikovaným odborníkem. Důležité je také například sdělit masérovi, pokud máte špatnou srážlivost krve. Ne všichni maséři ve wellness centrech jsou diplomovaní fyzioterapeuti či lékaři. A nevyškolení „specialisté“ by v tomto případě mohli spíše ublížit,“ říká primářka MUDr. Jarmila Zipserová z Neurorehabilitační kliniky Axon. 

Důležitá je důvěra

Jelikož se masér dotýká vašeho nahého těla, je potřeba volit takového, od kterého vám doteky a celková blízkost nebudou nepříjemné. Pokud se vám masér na první pohled nelíbí, je lepší hledat jiného. 

Reference jsou lepší než recenze

Pokud vám maséra doporučí nejlepší kamarádka, je to rozhodně lepší, než pokud si maséra vyhledáte na základě recenzí na internetových portálech. Nejlepší je však vaše vlastní zkušenost. I tady totiž platí, že sto lidí rovná se sto chutí a ani v případě, že masér plně vyhovuje vaší kamarádce, neznamená, že stejným způsobem bude sedět vám

Hledat jehlu v kupce sena

I tak to s hledáním dobrého maséra může někdy vypadat. Ale lepší hledat a najít, než se spokojit s něčím, co podle vás není stoprocentní. Zkuste být v oblasti služeb nároční. Přece jen, je to vaše tělo a vaše peníze, naučte se je proto investovat, jak nejlépe můžete. 

Jakou masáž zvolit?

V tomto ohledu hodně záleží na tom, jaký je váš výchozí zdravotní stav. Pokud jste například sportovně založený člověk, který jen potřebuje regeneraci a relaxaci, rozhodně jděte na sportovní masáž. Pokud jste ale člověk, který nesportuje
a chcete se pouze uvolnit, bude relaxační masáž tou vhodnou variantou. 

Pokud vám skutečně záleží na tom, aby byla masáž provedena tak, jak má, navštivte jedno z mnoha rehabilitačních center, kde máte jistotu, že masér bude zároveň i fyzioterapeut a tudíž bude vědět, kam sáhnout, aby neublížil. 

Po masáží odpočinek

Správná masáž nám tělo srovná do stavu, který je pro něj samotné tím nejlepším. I proto se doporučuje, abyste po masáži nic nedělali, rozhodně necvičili či jinak nezatěžovali uvolněné a napravené svaly i šlachy. Dejte si ten den volno a snažte se být v teple, sami uvidíte, jak se vám vaše tělo odvděčí.

Nezapomínat na tekutiny

Každá masáž pracuje s lymfatickým systémem našeho těla. I proto se vám může stát, že ihned po masáži máte nutkavou potřebu si odskočit. Tělo se čistí, protože všechny jeho mechanismy byly „narovnány“. Po masáži je proto důležité, aby tekutiny, které vyloučíme, byly následně také doplněny. Doporučuje se čistá voda nebo bylinkové čaje.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.