Chcete být nesmrtelní? Tyto 3 kroky vám k tomu pomohou! | Moje zdraví

Chcete být nesmrtelní? Tyto 3 kroky vám k tomu pomohou!

Chcete být nesmrtelní? Tyto 3 kroky vám k tomu pomohou!
... • Autor: istock.com
20. prosince 2022 • 06:00

Kdo by to nechtěl. Mít před sebou nekonečný život a věčné mládí. Odborníci se shodují, že klidně můžeme žít déle, dokonce o dost, zadarmo to ale rozhodně nebude. Jak už to bývá, málokdy se stane, že bychom bez práce dostali koláče. 

Obecně platí, že se o sebe musíme starat. To ale pro hodně lidí znamená jen to, že si koupí kvalitní kosmetiku, a tím to takříkajíc hasne. Dobré a kvalitní krémy sice mohou tomu, jak vypadáme, pomoci, rozhodně ale nejsou samospásné.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu?VIDEO 

Pro zachování dlouhověkosti musíme přece jen o něco více šlápnout do „pedálu“. Co to znamená? Zdravý životní styl! Právě ten je dle odborníků hlavním motorem nebo brzdou naší dlouhověkosti.

1. Jak bychom měli jíst?

Vědomě! Co to ale v praxi znamená? Jíst do polosyta a pít do polopita rozhodně nestačí. Musíme přemýšet nad tím, co jíme, aby naše tělo mělo dostatek makro- i mikronutrientů. Dostatek zeleniny, zdravých tuků, kvalitních bílkovin a co nejméně SACHARIDŮ. 

Po sacharidech se totiž přibírá a většina lidí je přijímá v podobě bílého pečiva a nadmíry sladkostí. Toto bílé zlo, jak se přezdívá mouce a cukru, však prospívá jedinému – přibírání na váze. To z dlouhodobého hlediska pak podporuje vznik civilizačních chorob, jako je cukrovka či infarkt myokardu.

2. Bez pohybu to nejde

Pokud jste si mysleli, že zařadíte do své stravy více zeleniny a ovoce a dožijete se 120 let, pak vás ani teď nepotěšíme. Bez pohybu to totiž nejde. Svaly našeho těla, ať už se nacházejí v hýždích, nebo na obličeji, totiž pro zachování svého mládí potřebují pohyb. Potřebují být neustále aktivní, a pokud nejsou, začnou daleko rychleji atrofovat. Ochablé svaly se pak projeví povislou kůží a větším výskytem vrásek. 

Jaký pohyb je pro nás nejlepší?

Rozhodně ne ten, který je přehnaný. To znamená, že se z vás rázem nemusí stát fitness bikina nebo profesionál v kulturistice, ba naopak. Vrcholovým sportem často dochází k velkým výkyvům váhy, které se projeví značným úbytkem kolagenu a rychlejším stárnutím. 

Plně tak postačí obyčejný silový trénink s trenérem nebo rychlejší chůze. Důležité je tělu nějaký pohyb dát a zachovat následně jeho pravidelnost. Pokud totiž nesportujete a jednou začas vás to chytne a vy se totálně zničíte v tělocvičně, přestane vás to pravděpodobně bavit. Sport i strava chtějí konstantu, kterou budete stůj co stůj dodržovat.

3. Půst jako očista

Podle odborníků je dobré půst sem tam zařadit. Tedy den, kdy nebudete jíst a jediné, co vaše tělo bude přijímat, bude obyčejná nesycená voda. Půsty obecně jsou skvělou cestou, jak proces stárnutí intenzivně zpomalit. Pokud nejíme, tělo má dostatek času si odpočinout, protože není zatížené neustálým trávením přijaté stravy.

Jak na půsty?

Hlavně pomalu. Pokud vás totiž představa celého dne bez jídla více stresuje, než těší, asi to není dobrý nápad. Proto můžete začít pozvolna a namísto vody z počátku popíjet ovocné či zeleninové freshe. I za ty vám vaše tělo poděkuje. 

Tekutá strava tělo nezatěžuje a zmíněná smoothies tělu dodají dostatek všech potřebných živin. Rozmixováním vašich oblíbených druhů ovoce či zeleniny totiž docílíte uvolnění enzymů v nich obsažených. Přidat pak můžete zdravé tuky v podobě avokáda nebo lněných semínek, a pokud by vás honila mlsná, trocha agávového sirupu to jistě zachrání. 

Víte, proč je důležité pít vodu?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.