Jak se starat o pleť v zimě? | Moje zdraví

Jak v zimě pečovat o svou pokožku? Nechte si poradit od dermatologa

Jak v zimě pečovat o svou pokožku? Nechte si poradit od dermatologa
O pleť v zimě je potřeba dvojnásob pečovat • Autor: iStock.com
27. listopadu 2018 • 06:00

Chladné počasí naší pokožce zrovna moc neprospívá. Vaše ruce jsou v mrazivém nečasu jako brusný papír a o obličeji raději ani nemluvíme. Ale věřte tomu nebo ne, dermatologové mají v zimě v této oblasti úplně stejné problémy jako my. Oni ale ví, jak se problémům s pokožkou vyvarovat. Takže, co v nastupujícím chladném počasí dělat? Na místě je přísný režim.

Při mrazivém počasí se naše tělo snaží udržet teplo zúžením krevních cév. Z toho důvodu jsou vnější vrstvy pokožky sušší, což následně vede k otravným problémům – kůže může například popraskat.

Účinná je pleťová maska

Pleťové masky naší pokožce skutečně pomáhají. Prospěšné látky se totiž dostávají do kůže, ve které příznivě působí na její regeneraci i přirozenou vlhkost, a brání tak jejímu vysoušení. Masek je nepřeberné množství – obsahují řadu výživných vitamínů i mastných kyselin. Najdeme v nich například přísady manga, ale i meruňkového oleje.

Pomohou i krémy

Tohle není žádná novinka, vaše pleť potřebuje při chladném počasí a zmiňovaném vysoušení mnohem více vody. Použít tak můžete i různé krémy obsahující proti vysoušení účinnou kyselinu hyaluronovou. Mluvíme zatím jen o obličeji, ale samozřejmě je na trhu i řada tělových krémů, které můžeme vetřít do kůže po celém našem těle.

Nezapomeňte na opalovací krém

Zprávy o tom, že v zimě je slunce „slabé“ a nemůže nám nějak uškodit, jsou liché. A radíme vám dobře, i při zimních dnech si na obličej, krk a ruce dejte stejné množství opalovacího krému jako v létě. Tyto krémy obsahují vitamín E, zinek, ale i fotolyázu, což je enzym, který chrání i léčí naši pokožku před negativním vlivem slunečních paprsků. Výše uvedené ale neplatí jen pro slunečné dny, i při zamračeném počasí na zem dopadají paprsky, takže „mazání“ je namístě v podstatě neustále.

Pomůže i antioxidanční sérum

Antioxidanty jsou v podstatě jako hasicí přístroje, které zabraňují tvorbě zánětů způsobených volnými radikály. Nepřeberné množství těchto sér také zvyšuje tvorbu kolagenu, elastinu i bílkovin, který prospívá silné a pevné pokožce.

Využijte toho, co máte doma

Pokud se vám ale nechce utrácet za drahé kosmetické přípravky, žádný problém. Zkuste se podívat na to, co máte doma. Na pleť totiž můžete použít i bílý jogurt – je totiž skvělým zdrojem kyseliny mléčné, a dokáže tak uklidnit podrážděnou pokožku. I tato potravina totiž obsahuje vitamín E.

A další rada? Vyplatí se mít doma zlato. Nebojte, nezbláznili jsme se, ale tento drahý kov je opravdu skvělým přírodním zvlhčovačem a je plný pro naši pokožku prospěšných antioxidantů. Do stejné kategorie pak spadá i kokosový olej, který má taktéž hydratační a antibakteriální vlastnosti.

Nepříjemné lupy

Asi není nic horšího než mít na sobě černý kabát, svetr či košili a zjistit, že máte na ramenou hromadu lupů. Lupy pak nejsou nic jiného než suchá kůže, která se drolí a padá vám z hlavy. Jak se lupů vyvarovat? Stačí skutečně pravidelně používat účinný šampón proti lupům.

Zvlhčovač rtů

Chránit byste si v neposlední řadě měli i vaše rty. V zimě jsou totiž často popraskané, takže hydratační balzám neboli jelení lůj byste měli mít neustále někde v kapse či v kabelce. Naopak ženy by nejen v zimě neměly moc často používat matné, nesmývatelné rtěnky  ty totiž rty naopak nepříjemně dehydratují.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.