Co jíst, když je vám smutno a jste unavení. Sestavte si jídelníček pro vaši psychiku | Moje zdraví

Co jíst, když je vám smutno a jste unavení. Sestavte si jídelníček pro vaši psychiku

Co jíst, když je vám smutno a jste unavení. Sestavte si jídelníček pro vaši psychiku
Jídla podle psychiky • Autor: iStock.com
13. března 2024 • 06:00

Kvalita stravy se promítá nejen do fyzického zdraví, ale ovlivňuje také psychické rozpoložení. Pokud toužíte po lepším duševním stavu, můžete začít změnou stravovacích návyků, aniž byste ihned sahali po léčbě z lékárny. Jednoduchým krokem je pozornost věnovaná obsahu našich talířů. Skladba jídelníčku má totiž vliv na naši psychiku. Jak to funguje?

Ke stravě je nutné přistupovat komplexně. Proto zařazením jedné zdravé potraviny do jinak nezdravého jídelníčku nic nevyřešíte. Podívejte se na to, co jíte a jaké obtíže vás trápí, vše spolu hodně souvisí. Nejste si jistí, zda je váš jídelníček zdravý? Nechte si ho zkontrolovat od výživového poradce, který vám pomůže s případnou úpravou. Pokud jídelníček upravíte do formy  vyvážené a zdravé, stačí posléze zahrnout potraviny bohaté na konkrétní živinu, která ovlivňuje funkci tělních procesů a dokáže pomoci psychice. Jestliže budeme jíst pestře a vyváženě, vyvarujeme se notoricky známým nezdravým potravinám, jejichž základní seznam si intuitivně vybaví snad každý z nás, tak uděláme maximum jak pro naše fyzické, tak psychické zdraví. 

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

Jste unavení a bez energie?

Únava a málo energie v první řadě signalizuje špatně postavený jídelníček, který je bohatý na průmyslově zpracované potraviny, jako jsou instantní pokrmy, sladkosti, jídla z fastfoodu či pochutiny. Všechny mají jednoho společného jmenovatele, a to vysokou energetickou hodnotu a nepřínosné složení. „Dáváme-li tělu potravu, která byla technologickými postupy zbavena mikronutrientů a enzymů, je jasné, že organismus nemá z čeho čerpat. Jídelníček by měl být složen tak, aby poskytl dostatek plnohodnotných bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, dále pak vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Nezbytně důležitou minerální látkou z pohledu únavy je železo. Doplnit ho lze především z hovězího masa, vnitřností, ale také ze sušeného ovoce či tmavé listové zeleniny,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Nevyplácí se podcenit ani kuchyňskou úpravu jídel, neboť nevhodná úprava ničí živiny. Organismus navíc musí vynaložit hodně úsilí na zpracování jídla, čímž se vyčerpává. Mnoho lidí často ve snaze jídelníček odlehčit a udělat ho hodnotnějším tápe. Inspiraci je možné na začátku cesty nabrat skrze kvalitní krabičkové diety, které dbají na správné složení jídel a mohou být ve změně stravování návodné a inspirativní. V rámci zdravého životního stylu a dostatku energie pak nezapomínejte na dostatek pohybu a odpočinku, které by měly jít s vyváženým jídelníčkem ruku v ruce.

Přepadají vás pocity úzkosti a stres?

Od stabilní hladiny glukózy v krvi se odvíjí správné fungování psychiky. Míru glukózy ovlivňují zejména komplexní sacharidy, které jsou ve vyvážené stravě zastoupeny pseudoobilovinami, (celozrnnými) obilovinami a výrobky z nich, zeleninou a luštěninami. „Tím, že se z nich energie uvolňuje postupně, nedochází k výkyvům krevního cukru a glykémie je stabilní. Pokles glykémie s sebou přináší nežádoucí náladovost, podrážděnost a nervozitu.

Pestrý jídelníček pak můžeme obohatit o konkrétní účinné látky jako vápník, vitaminy skupiny B, tryptofan či omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které depresivní pocity mohou pomoci potlačit. Vápník s dobrou využitelností najdeme nejhojněji zastoupený v mléčných výrobcích a mléce. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 %, zatímco u máku, který na 100 g obsahuje vápníku více než mléko, je využitelnost zlomková, a to pouhých 2,5 %. Vitaminy B-komplexu mají klíčovou úlohu v hospodaření s energií v organismu a najdeme je v sýrech, mléku, masu, obilovinách či droždí. Účinek vitaminů skupiny B můžeme znásobit, pokud je zkombinujeme s vitaminy C a A,“ doplňuje Kateřina Šimková.  

Nemůžete se koncentrovat a zlobí vás paměť?

Hlavními stavebními jednotkami nervových buněk, ze kterých je mozek tvořen, jsou esenciální mastné kyseliny. V protipólu strava bohatá na nasycené a transmastné kyseliny mozkové a nervové buňky poškozuje, tlumí naše reflexy a snižuje psychickou aktivitu. „Rozhodně nedoporučuji jít cestou jídelníčku s velmi nízkým obsahem tuku, což by mohlo zvýšit výskyt úzkostných stavů. Zdravé tuky získáte z rostlinných olejů, semen, ořechů či mořských ryb jako úhoř, makrela, losos či sardinky.

Zmiňovaná skupina cenných potravin pomůže zvýšit výkonnost mozku, pozornost, zlepšit koncentraci i paměť, navíc účinně chrání před nemocemi centrální nervové soustavy. Svoji roli hrají i hormony jako serotonin a dopamin. Serotonin, o kterém jste mohli slyšet jako o hormonu štěstí, je látka stojící za přenášením mozkových signálů. Konkrétně vzniká z již zmiňované aminokyseliny tryptofan, proto je důležité nepodcenit ve stravě příjem bílkovin z masa, ryb, vajec, luštěnin, neboť serotonin ovlivňuje spánek, denní rytmus, emoce a nálady. Navíc látky spouštějící serotoninové receptory mají další důležitou vedlejší funkci, a to že snižují chuť k jídlu a vzbuzují pocit nasycení, což rozhodně není k zahození. Dopamin má význam v poruchách pozornosti a souvisí s pocity motivace a odměn. Dopamin je přirozenou součástí potravin jako čaj, vejce, jogurty nebo ovoce jako banán, jablka, vodní meloun či třešně,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 

Potřebujete uklidnit nervy a zlepšit náladu?

Pomocníkem v oblasti psychiky jsou i bylinky, které velmi často najdeme v čajích. Ať už využijete ty, které máte na zahrádce, nebo zakoupíte v bylinných směsích, čaj z nich vám vždy pomůže. Jestliže potřebujete uklidnit nervy, bylinkou, která je na to expertem, je meduňka nebo levandule, která je už od nepaměti využívána v lékařství a aromaterapii. Abatyše Hildegarda z Bingenu ji používala již ve 12. století. Levandulové květy vařila ve víně a své pacienty nechávala tento lektvar po doušcích popíjet pro zmírnění dýchacích obtíží a zachování jasného vědomí. Velkou službu při zklidnění nervů po náročném dni vám poskytne čaj s názvem Balzám na nervy, který obsahuje bylinnou směs meduňky bio, máty okrouhlolisté bio, levandule bio, chmelu bio, chrpy květu bio a pomerančové kůry bio. „Osvědčená kombinace meduňky, chmele a levandule bývá často doporučována jako pomocník pro celkové zklidnění organismu. Mírnou hořkost tohoto čaje má na svědomí právě chmel, který obsahuje hořčiny napomáhající trávení. Jeho užívání proto bývá doporučováno před jídlem,“ doporučují přední bylinkářky Sonnentoru. Čaj si dopřávejte v odpoledních a večerních hodinách. 

Na dobrou náladu zas naopak pomáhají listy maliníku nebo máta. Ty i další obsahuje čaj s názvem Dobrá nálada, v jehož složení najdete malinu list bio, mátu okrouhlolistou bio, měsíček květ bio, ostružinu list bio, chrpu květ bio, jahodu list bio, okvětní plátky slunečnice bio. Všechny tyto bylinky vám zpříjemní ranní vstávání a pomohou navodit pohodovou atmosféru u odpolední svačiny nebo společné večeře. Navíc máta bývá doporučována jako pomocník pro lepší trávení a stejně tak i měsíček vám může ulevit od nepříjemného pocitu v břiše.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.