Co je to makové mléko? Pomáhá při bolestech a léčí nespavost! | Moje zdraví

Co je to makové mléko? Pomáhá při bolestech a léčí nespavost!

Co je to makové mléko? Pomáhá při bolestech a léčí nespavost!
Autor: istock.com
7. března 2024 • 06:00

Mák obsahuje řadu živin, včetně bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů skupiny B. Již staří Sumerové znali jeho blahodárné účinky, a dokonce ho uctívali jako kultovní rostlinu. Jak mák konzumovat a proč je makové mléko skvělou alternativou?

Mák je významným zdrojem spousty biologicky hodnotných látek. Má prospěšné účinky na naše zdraví, je významným zdrojem vápníku, působí pozitivně na svalovou a nervovou soustavu, a dokonce slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Video se připravuje ...
Kolik hodin denně by měl člověk spát?VIDEO 

Makové mléko jako skvělá alternativa

Skvělou alternativou, jak mák konzumovat, je makové mléko. To je nejen zdravé, ale je také skvělou náhražkou pro ty, kteří klasické mléko konzumovat nemohou. Obsahuje zdravé tuky, mastné kyseliny, jako např. stearovou, palmitovou a linolovou – a je obrovským zdrojem energie.

Jak připravit makové mléko?

Příprava makového mléka je více než jednoduchá. Stačí nechat mák louhovat přibližně 4 hodiny ve vodě, občas promíchat a následně rozmixovat do co nejjemnější konzistence. Takto připravené makové mléko je rovněž velmi zdravé, jelikož je zásadotvorné a působí tak proti překyselení organismu.

Makové mléko navíc neobsahuje mléčný cukr laktózu, se kterou se organismus některých lidí neumí vypořádat, a může tak nahradit pro někoho těžce stravitelné kravské mléko.

Blahodárné účinky

Makové mléko vás zbaví zácpy

Makové mléko obsahuje mnoho vlákniny, která nejenže přidává objem do jídla, ale také pomáhá při zácpě. Kromě prevence tato semena pomáhají zasytit na delší dobu. Chcete-li použít mák jako prevenci zácpy, přidejte jednoduše trochu drceného máku do vašeho pokrmu nebo ho těsně před jídlem konzumujte samotný.

Makové mléko léčí nespavost

V případě, že trpíte nespavostí nebo únavou, mléčný extrakt z máku smíchaný s medem je skvělý způsob, jak bojovat proti spánkovým problémům. Maková semena jsou nabitá množstvím sloučenin, které pomáhají při výrobě neurotransmiterů, a tím pomáhají mozku optimálně fungovat. Mléko připravené z máku má podle lidského folkloru také přinést pěkné sny.

Makové mléko jako prevence kardiovaskulárních chorob

Maková semena jsou kvalitním zdrojem esenciálních mastných kyselin, jako jsou linolenové kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelnou konzumací makového mléka tak zlepšíte zdraví vašeho srdce a budete předcházet komplikacím, jako jsou srdeční onemocnění a infarkty.

Makové mléko jako skvělý zdroj vápníku

Vápník spolu s fosforem hraje významnou roli při zlepšování zdraví vašich kostí. Makové mléko však obsahuje také mangan, o kterém je známo, že pomáhá v produkci kolagenu (proteinu, který chrání kosti před poškozením).

Makové mléko tiší bolest

Opiátové alkaloidy se vážou na receptory v centrálním nervovém systému a blokují signály bolesti. To snižuje závažnost bolesti. Spotřebitelé makového mléka cítili úlevu od bolesti do 45 minut od požití. Úleva od bolesti obvykle trvá přibližně 3–7 hodin.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.