Celulitidu lze porazit: Víme, co na ni nejvíce zabírá | Moje zdraví

Celulitidu lze porazit: Víme, co na ni nejvíce zabírá

Celulitidu lze porazit: Víme, co na ni nejvíce zabírá
. • Autor: Shutterstock
20. června 2022 • 06:00

Celulitida je problém, na který myslíme především v létě, kdy je naše tělo chtě nechtě více vidět. Krátké šortky, období plavek a pro nás se z celulitidy stává noční můra. Ale nebojte, dobrou zprávou je, že je tento problém řešitelný, jen je nutné celulitidu lépe pochopit.

V boji s celulitidou je skutečně nejzásadnější pochopit, kde se bere a jak vlastně vzniká. Pak jsme totiž schopní jí také předcházet: „Částečně za jejím vznikem stojí dědičné předpoklady. Ale mnohem větším problémem je špatná strava, nedostatečný pitný režim, kouření, alkohol, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. To vše má vliv na hromadění toxinů v těle, které se pak projeví na těle v podobě takzvané pomerančové kůže,“ popisuje fitness trenérka Marcela Blechtová.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak se zbavit celulitidyVIDEO 

Nadváha, věk i strava

Vliv ale mají také hormonální změny, které se v těle odehrávají, ať už jsou přirozené, spojené např. s menstruací a následným zadržováním vody, anebo vlivem hormonální antikoncepce. Vliv na celulitidu má také nadváha a věk, kdy kůže našeho těla přirozeně ochabuje. Pozor si dejte také na výkyvy váhy, ale i stravy, což je rovněž jedna z nejčastějších příčin vzniku celulitidy. V léčbě celulitidy jde tedy o celkovou změnu životní stylu, která by měla být trvalá. 

Co pomůže?

Možná to bude znít jako klišé, ale v boji s pomerančovou kůží je nejúčinnějším nástrojem pohyb. „Začněte se hýbat, dbejte na stravu a pitný režim. Zařaďte do svého života co nejvíce přirozeného pohybu. Každý krok se počítá. Hlavně pokud máte sedavé zaměstnání. Protahujte se, choďte více pěšky, vyměňte výtah za chůzi po schodech do práce. Uvidíte, jaký i tohle bude mít vliv na vaši postavu,“ radí Marcela, jak snadno pohyb začlenit do běžného života.

Ideální však je zaměřit se cíleně i na trénink, který bude intenzivní. Věnovat se sportu bychom měli alespoň dvakrát týdně. „Choďte plavat, zařaďte strečink či jógu. Lehký běh do přírody, jízdu na kole či in-line brusle jsou také ideálním pohybem, který zvládne každý. Aerobní aktivity můžete střídat se silovým tréninkem v posilovně na zpevnění postavy, perfektně funkční jsou dřepy i výpady, které navíc můžete provozovat kdykoli a kdekoli. Pohyb je dobré střídat a předem plánovat, abyste věděli, čemu se budete věnovat, a počítali s tím. 

„Já sama jsem nedostala dar krásné postavy, ale vidím, co vše se dá změnit rozumným plánováním. 4–5x týdně mám silový trénink na každou svalovou partii pro zpevnění tvarů, 3–4x týdně si jdu před prací lehce zaběhat, cca 5–6 km. I kdyby se vám podařilo dát si dvakrát týdně dva nebo tři kilometry pro začátek, výsledky uvidíte,“ popisuje Marcela.

Extra tip trenérky: „Nevíte, kde najít ve svém programu čas na pohyb a sport? Stačí si přivstat o 10 nebo 20 minut dřív, díky čemuž si najdete chvíli na cvičení úplně každý den. I tak zdánlivě krátký čas může pomoct. O víkendu pak zařaďte i delší aktivitu, kterou máte rádi – ať už to bude výlet na kole, nebo třeba brusle s kamarádkou.“

Správná strava je základ

Pokud jde o stravu, je důležité pít dostatek tekutin, a to převážně čisté vody či neslazených čajů. Doporučené množství je zhruba 2,5 až 3 litry denně. Obecně platí, že postavě i celulitidě škodí přemíra cukrů, proto je dobré se jeho kozumaci co nejvíce vyhnout. Určitě do svého jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny. Jezte lehká a dobře stravitelná jídla a snažte se vyhnout smaženým pokrmům a omáčkám, které jsou zahuštěné bílou moukou. Celkově se snažte rozdělit stravu do pěti až šesti jídel denně a mezi nimi nic neuzobávat.

Každé tělo však funguje jinak, i proto je dobré k sobě přistupovat individuálně. Pomoci vám může odborník, který vám sestaví nejen správný trénink, ale pomůže také s optimálně nastaveným jídelníčkem.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.