Vychutnejte si jarní sluníčko bez následků: Proč je nutné kůži chránit i v tuto dobu | Moje zdraví

Vychutnejte si jarní sluníčko bez následků: Proč je nutné kůži chránit i v tuto dobu

Vychutnejte si jarní sluníčko bez následků: Proč je nutné kůži chránit i v tuto dobu
Dopřejte tělu po zimě slunce a potřebný vitamin D – ale bezpečně! • Autor: iStock.com
3. března 2023 • 14:00

Tolik jsme se v pošmourných zimních dnech těšili na sluneční paprsky, že se nemůžeme dočkat, až jim vystavíme své tělo. Ale pozor! Po zimě a několikaměsíčním zahalování není bledá kůže na slunce připravená. A případné spálení není jen estetický problém.

Myslíte si, že o zdravém opalování už všichni vědí všechno? Pak se rozhlédněte na pláži a uvidíte, kolik lidí tam hodiny a hodiny leží bez ochrany před slunečními paprsky. A chránit se je nutné nejen u moře: zemská atmosféra dříve působila jako dokonalý filtr pohlcující nebezpečnou část slunečního záření. Kvůli slabé ozonové vrstvě nás však hrozba rakoviny kůže může dostihnout i v mírnějších klimatických podmínkách.

Video se připravuje ...
Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?VIDEO 

Podle indexů sluneční aktivity bychom opalovací krémy s vysokým faktorem měli používat denně,“ říká primářka Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Ivana Krajsová, MBA. „Zvláště opatrní musíme být na jaře, protože kůže není vůbec opálená, takže je minimálně přirozeně chráněná, a riziko, že se spálí, je velké. Když se kůže v létě opálí, její částečnou ochranu tvoří samotný kožní pigment melanin. Má ale sílu pouze jako ochranný faktor číslo dvě, tedy minimální. Čím jsme opálenější, tím pak může být faktor nižší,“ konstatuje paní primářka.

Porcelánově bílá pokožka asi hned tak do módy nepřijde. A byla by také škoda nedopřát tělu potřebný vitamin D, který potřebujeme pro stavbu kostí a získáváme jej právě sluněním. Opálení se cítíme zdravější, krásnější, a dokonce štíhlejší. Pokud to však přeženeme, snaha se obrátí v náš neprospěch.

Pokožka často vystavená UV záření rychleji stárne – dělají se na ní vrásky, pihy, mateřská znaménka a další pigmentové skvrny. Tento tzv. fotoageing (nevratná ztráta pružnosti a mladistvého vzhledu pokožky) se, pravda, dá přežít. Ale rakovina kůže často nikoli – a její výskyt se rok od roku zvyšuje. Naštěstí se díky osvětovým akcím (například Evropský den boje proti melanomu) poněkud zlepšuje povědomí o této zákeřné nemoci a praktičtí lékaři jsou školeni, aby nádor rozpoznali – třeba vás mohou upozornit, když jej zahlédnou při poslechu srdeční činnosti.

Kůže má paměť

Na všechny tyto problémy si zaděláváme už v dětství. Kůže má paměť. Jednou nám může spočítat všechna nezdravá opalování a časté návštěvy solária. Ano, zmínka o soláriích je namístě, protože dermatologové i onkologové před nimi varují stále více. Jejich návštěvy nemusejí zůstat bez zdravotních následků. Naše pokožka ale není vůči slunečním paprskům úplně bezbranná – část ultrafialového záření zachytí melanocyty uložené v hlubších vrstvách kůže. Jejich činnost řídí podvěsek mozkový, který tyto kožní buňky donutí vyrábět pigment v okamžiku, kdy se ocitneme na slunci.

Celý proces probíhá tak, že melanocyty předávají pigment okolním buňkám pokožky a ty ho postupně nesou s sebou až k rohové vrstvě pokožky. Po nějaké době zde zaniknou, proto nám opálení vydrží jen několik dní. Čím méně melaninu, tedy kožního pigmentu, tím má člověk světlejší kůži a snadněji se spálí. Nejvíce jsou stimulované melanocyty na obličeji, krku a rukou, tedy na místech nejčastěji vystavených slunci. Třebaže si kožní buňky umějí se slunečními paprsky do značné míry poradit, nemusíme jim zbytečně přidělávat práci.

Jakých zásad se držet:

  • používat opalovací prostředky s vysokým ochranným faktorem
  • nezdržovat se na sluníčku v době „sluneční špičky“, tedy okolo poledne
  • zásadně se neopalovat po operaci, protože hrozí, že jizva zpigmentuje

„Slunci není dobré se vystavovat ani bezprostředně po epilaci, protože kůže je podrážděná, což s sebou nese riziko větší tvorby pigmentu,“ upozorňuje paní primářka. To je i důvod, proč se nedoporučuje provádět většinu estetických zákroků od jara do podzimu. Natřít se sunscreenem u moře, to už většinou máme zažité. Ale co když pracujeme na zahrádce, hrajeme volejbal nebo se jen tak procházíme na slunci? I tehdy bychom měli být proti UV záření chráněni. 

Budu se dobře opalovat?

Záleží na tom, jaký jste fototyp.

Fototyp 1 Kůže je velmi světlá, pihovatá, vlasy blond nebo zrzavé, oči modré. Hrozí rychlé spálení, nikdy se neopálíte dohněda.

Fototyp 2 Kůže je světlá, někdy pihovatá, vlasy blond nebo světle hnědé, oči modré, šedé nebo zelené. Hrozí poměrně rychlé spálení a jen slabé opálení.

Fototyp 3 Kůže je světlá až světle hnědá, vlasy hnědé či tmavohnědé, oči hnědé. Opálíte se snadno a rychle, spálíte se jen při nedostatečné ochraně, brzy zhnědnete.

Fototyp 4 Kůže je světle hnědá, vlasy tmavohnědé, oči hnědé až černé. Spálíte se jen výjimečně, brzy získáte tmavý nádech, opálení vydrží dlouho.

Hlídat si výrazné pihy a mateřská znaménka bychom měli i sami, a jakmile vzbudí naše podezření, je třeba vyhledat kožního lékaře. Za varovné signály, že se jedná o nejzhoubnější formu rakoviny kůže, se považují: nepravidelné okraje skvrny, asymetričnost, vícebarevnost, velikost větší než 5 mm a měnící se vzhled. „Lidé, kteří mají hodně znamének, mají kůži citlivější vůči poškození, existuje u nich tedy i větší riziko vzniku melanomu,“ vysvětluje doktorka Krajsová.

Odborná spolupráce: prim. MUDr. Ivana Krajsová, MBA, Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

 

Autor: Jana Nová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.