Ichtyóza: Příznaky, projevy, léčba, prevence, léky | Moje zdraví

Ichtyóza

Ichtyóza je vlastně soubor několika vrozených chorob, které se navíc dědí.

Příznaky ichtyózy

Nejčastější forma ichtyózy  ichthyosis vulgaris se projevuje už v dětství. Na kůži dětem začnou vznikat zarudnutí či nánosy ztvrdlé kůže, ze které se postupně odlupují šupiny (ichthys znamená řecky ryba). Nemoc nikoho neohrožuje na životě a s přibývajícím věkem se zlepšuje, ale samozřejmě je nepříjemná kvůli svědění a vysušování kůže. Postižení si také stěžují, že je okolí považuje za vážně nemocné, lituje je nebo má obavu z nákazy. Přitom nemoc není nakažlivá, jde o mutaci DNA.

Problémy se objevují někdy už u novorozenců, většinou ale ve věku 46 měsíců. Nejvíce postižených míst je na bérci a na břichu. Kůže je sušší v zimě. Kromě ichtyózy zhruba 40 procent pacientů trápí také atopický exém. Nemoc je dědičná, je ji možné zjistit a potvrdit analýzou DNA.

Postihuje

muži
ženy
děti
Kůže

Projevuje se

Existují i jiné druhy ichtyóz, jejich projevy jsou různé a různý je také věk, ve kterém se projevují. Přesný druh se dokáže zjistit jen podle DNA. Vždy jde ale o nějakou formu, kdy dochází k vysušování či jinému poškození kůže. Většina ostatních forem je ale vzácná.

Léčba

Hlavním cílem je zabránit vysušování. Pacienti se mají mazat krémy, případně používat i olejové koupele. Kůže se také osvěžuje termálními vodami a důležitý je dostatečný příjem vody. Dobrou zprávou je, že nemoc často už v pubertě zcela zmizí.

Léky

Používají se nejčastěji lehčí krémy s hydrofilním základem, preparáty s glycerolem či ureou. V mastech se mohou lokálně podávat i látky na rozpuštění zrohovatělých kožních šupin. Některým pacientům se doporučují i olejové a škrobové koupele.

Nenašli jste, co jste hledali?kůžekrémykožní onemocněnímutace DNA

Babské rady

V boji se suchou pokožkou někteří přísahají na vepřové sádlo, jiní na přípravky s jílem nebo třeba na tvaroh či jogurt, při vážných problémech je ale vždy dobré je konzultovat s lékařem, abyste dítěti ještě víc neuškodili.

Kdy navštívit lékaře

Při kožních problémech, viz. výše.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.