Jak léčit kašel: Tyhle rady vám ho někdy vyléčí i během několika hodin | Moje zdraví

Jak léčit kašel: Tyhle rady vám ho někdy vyléčí i během několika hodin

Jak léčit kašel: Tyhle rady vám ho někdy vyléčí i během několika hodin
Jak vybrat správný přípravek na léčbu kašle • Autor: istock.cz
29. listopadu 2023 • 15:00

Při rozhodování o tom, jak léčit kašel homeopatiky, musíte myslet nejen na to, jestli je dráždivý nebo vlhký, ale je třeba také pátrat po tom, proč kašel propukl.  Pokud se vám podaří zjistit, proč a jak onemocnění začalo, je podle lékařky a homeopatky Kateřiny Formánkové velká šanci vyléčit kašel velice rychle, někdy i během pár hodin.

V případě, že příčinu nezjistíme, vybíráme homeopatické léky podle příznaků kašle a v průběhu léčby musíme při změně kašle změnit i lék. V opačném případě, pokud lék nezměníme nebo špatně zvolíme, nemusí být léčba dostatečně účinná. Proto je skutečně nutné vybírat jej individuálně.

Jaké jsou nejčastější podzimní alergeny u dětí na podzim? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Podzimní alergie: Které jsou nejčastější a jak je rozeznat od viróz?VIDEO 

Homeopatické sirupy

Obsahují několik léků, které jsou namíchány tak, aby pokryly nejčastější příznaky kašle. Není ovšem možné dát do sirupu všechny homeopatické léky, které na kašel existují. Proto sirup zabírá, podle mé zkušenosti, zhruba u 70–80 % pacientů. Zbytek tvoří osoby, které potřebují lék, jenž v sirupu obsažen není.

Dávkování

Důležité také je, jak léky při kašli dávkujeme. Při silných záchvatech kašle podáváme lék po každém záchvatu kašle (5 granulí). U dětí je výhodné podávat jej rozpuštěný ve vodě (5 granulí rozpustíme ve 100 ml vody, zamícháme nekovovou lžičkou a podáváme po lžičkách – jedna lžička = jedna dávka léku). U kojenců rozpouštíme lék v převařené vychladlé kojenecké vodě.

LÉKY NA SUCHÝ KAŠEL

Náhlý kašel

Kašel náhlý, suchý, ze studeného větru či chladného počasí, který začíná nebo se zhoršuje kolem půlnoci, vyžaduje podávání léku Aconitum napellus 15 CH každých 10 minut dávku nebo jej podáváme po každém záchvatu kašle. Pacient je neklidný, úzkostný a žíznivý.

Skřehotavý kašel

Chrapot se suchým, řezavým a skřehotavým kašlem, který budí dítě kolem půlnoci a je provázený pocitem ztíženého dýchání, zmírňuje se teplými nápoji a zhoršuje se suchým a chladným počasím, vyžaduje podání léku Spongia tosta 9 CH. Často jej kombinujeme s lékem Aconitum a podáváme také každých 10 minut.

Důsledek vlivu chladného vzduchu

Třetím prostředkem na noční záchvaty kašle (zapříčiněné zánětem hrtanu) v důsledku působení chladného vzduchu je Hepar sulfur 15 CH. Dítě se potí a stěžuje si na bolesti v oblasti hrtanu. Podáváme každou hodinu a kombinujeme s lékem Spongia a také obvykle se Sambucus nigra 9 CH, který se užívá při záchvatech dávivého kašle během usínání nebo okolo půlnoci, často s pocitem ucpaného nosu. Všechny tyto tři přípravky (Hepar sulfur, Spongia, Sambucus) můžeme podávat současně po lžičkách, rozpuštěné ve vodě.

Suchý kašel s bolestmi hlavy, který je zhoršený pohybem a vstupem do teplé místnosti, vyžaduje podání léku Bryonia alba 9 CH. Podáváme 5 granulí po každém záchvatu kašle. Pacient si stěžuje na vysušené sliznice, žízeň, při kašli na tlak na prsou a bolest v oblasti hrudní kosti, která se zmírňuje přiložením dlaně.

Kašel s chrapotem a únavou

Suchý dráždivý kašel s chrapotem a únavou, kdy pacient nemůže kvůli bolesti mluvit a zároveň má chuť na studené nápoje, vyžaduje podání léku Phosphorus 9 CH, 3x 5 granulí během první hodiny a dále každou hodinu; v případě zlepšení intervaly mezi dávkami postupně prodlužujeme. Pacient je empatický, srdečný, potřebuje společnost. Stav se zhoršuje k večeru.

Drosera je lékem na chraplavý suchý kašel, který se zhoršuje v noci a vleže. Pacient je neklidný a uleví se mu venku na čerstvém vzduchu. Záchvat kašle může končit nadavováním či zvracením. V tomto případě kombinujeme Droseru s lékem Ipeca 9 CH – po každém záchvatu kašle 5 granulí od obou.

Droseru je vhodné podat vždy v ředění 30 CH, a to i preventivně večer před spaním v případech nočního suchého kašle.

Křečovitý kašel

Cuprum metallicum použijeme u křečovitého kašle, jehož záchvaty jdou rychle po sobě a může být provázen dušností. Kašel zmírňuje doušek studené vody. Častou příčinou kašle může být i hněv, pacient nechce, aby se ho někdo dotýkal. Lék podáváme v ředění 9 CH, po každém záchvatu kašle 5 granulí.

Souvislost s emocemi

V případě, že byl kašel vyprovokován emoční událostí (konflikty v rodině, úmrtí, ztráta partnera, rozchody apod.) a projevuje se neustálým suchým, dráždivým pokašláváním, podáváme lék Ignatia amara 15 CH, 5 granulí každou hodinu. Pacient má proměnlivou náladu, často polyká (kvůli pocitu knedlíku v krku), zívá, vzdychá a zlepšuje se rozptýlením.

Dráždivost zvýšená hlenem

Záchvaty suchého křečovitého kašle vleže nebo při probuzení, které končí vykašláním malého množství hlenu, vyžadují podávání léku Coccus cacti 9 CH.

Kašel bývá způsoben větším množstvím hlenů v krku, které dráždí a nutí pacienta často polykat. Coccus cacti velmi dobře působí v kombinaci s lékem Kalium muriaticum 9 CH v případě, že je hlen na zadní stěně nosohltanu bílý či průhledný. Stav pacienta se zlepšuje na čerstvém vzduchu a chladnými nápoji.

LÉKY NA VLHKÝ KAŠEL

Stékání hlenů

Kalium muriaticum 9 CH je lékem na vlhký kašel, který je způsoben stékáním hlenů do krku (tzv. zadní rýma). Podáváme v rytmu záchvatů kašle.

Hydrastis 9 CH je rovněž lékem na vlhký kašel, který je způsoben zadní rýmou, v případě, že je hlen v nosohltanu žlutobílý či žlutozelený. Dávkování je stejné jako u předchozího léku.

Nadavování

Pro lék Ipeca je typický kašel s ustavičným nadavováním až zvracením. Slyšíme, že pacient je velmi zahleněný, ale nemůže nic vykašlat. Typickým příznakem pro výběr tohoto léku je čistý nepovleklý jazyk a nepřítomnost žízně.

Podáváme v ředění 9 CH po každém záchvatu kašle nebo zvracení.

Ranní zahlenění

Pulsatilla je lékem pro pacienta, který má suchý kašel v noci, po ránu je hodně zahleněný a přes den kašle vlhce. Veškeré potíže se zlepšují venku na čerstvém vzduchu.

Tito pacienti bývají často ostýchaví, červenají se a vyžadují útěchu. Jsou citově založení, plačtiví. Lék v ředění 15 CH podáváme 2–4x denně, podle závažnosti stavu.

Pokud jste ve výčtu léků nenalezli „svůj kašel“, vězte, že i přesto pro vás lék existuje (a to i u astmatu či chronického kašle), jen je potřebné vyhledat lékaře homeopata, který vybere lék „na míru“, cíleně, po komplexním vyšetření.

Přeji vám pozitivní zkušenost s homeopatií.

Zvláště u tzv. laryngitidy (suchý, hrubý kašel a chrapot způsobený otokem krku v oblasti hlasivek) musíme lék podávat pravidelně i v noci, kdy dítě spí, alespoň co 2 hodiny, abychom předešli rannímu zhoršení. To se samozřejmě týká lehčího průběhu onemocnění, ale i tak je vhodné u této diagnózy současně podávat antihistaminika (Fenistil, Dithiaden apod.), což jsou klasické léky proti otokům a alergii. Pokud je stav závažnější, je rozhodně nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

MUDr. Kateřina Formánková

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.