Jak se zbavit černých myšlenek? 4 triky, které zaberou každému | Moje zdraví

Jak se zbavit černých myšlenek? 4 triky, které zaberou každému

Jak se zbavit černých myšlenek? 4 triky, které zaberou každému
Jak překonat černé myšlenky? • Autor: istock.cz
25. listopadu 2023 • 04:17

Máte jet na víkend a přemýšlíte, jestli nepíchnete kolo. Kamarádka vám neodepíše do dvou hodin na zprávu, a vy už přemýšlíte o tom, proč se na vás zlobí. Patříte k těm, kteří si tvoří v hlavě katastrofické scénáře? Vidíte všechno černě? Tady jsou čtyři tipy, jak své myšlení změnit.

Někdo to tak prostě má. Šéf vás požádá, abyste něco udělali trochu jinak, a vy už si hledáte novou práci. Vaše dítě dostane ve škole špatnou známku, a vy už řešíte, že za rok skončí na pracáku. Možná máte pocit, že ve chvíli, kdy se připravíte na nejhorší, vás pak nic špatného nezaskočí. Zbytečně se ale stresujete a ztrácíte energii při řešení věcí, které nejsou potřeba.

Jak poznat, že vaše psychika potřebuje pomoc? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka?VIDEO 

Co takhle zkusit jinou strategii? Tady jsou čtyři tipy, které vám s tím pomohou.

Jsou to věci, které vypadají jednoduše, takové ale bývá nejobtížnější splnit. I proto je dobré se na začátku připravit na to, že vaše katastrofické scénáře ze života nezmizí prostě tím, že se jednoho krásného dne rozhodnete. Ale můžete se rozhodnout, že to budete zkoušet. A zkoušet dál. Protože pokud spadnete a podaří se vám vstát, zjistíte, že se zase nic tak dramatického nestalo. A to je také pozitivní myšlenka, na kterou se můžete upnout příště.

1.  Chytněte se při činu

Prvním stupněm k odstranění potíže je uvědomit si, že se vás problém týká. Váš první úkol tedy je chytit se při činu. Bolí vás hlava, a už řešíte, co všechno zítra v práci nezvládnete? Chcete říct rodičům, že se vám letos hodí trávit Vánoce jinak, ale bojíte se rodinné krize? Čím dřív si uvědomíte, že v tom „jedete“, tím lépe.

2.  Napište si film

Tato technika vypadá na první pohled zvláštně, psaní ale obecně dovede srovnat myšlenky více, než je člověk ochoten si připustit. Přistihnete-li se u spřádání nejčernější budoucnosti a máte-li chvilku čas, sedněte si ke stolu a „hoďte to na papír“. Co nejhoršího se může stát? Co to pro vás bude znamenat? A pak posuďte, jak jsou vaše obavy realistické. A časem se k nim vraťte. Není nic úlevnějšího než si projít pak staré zápisky a zjistit, že většina z těch věcí se nikdy nestala.

3.  Vymyslete si hezký konec

Nikdy není nic tak strašné, jak si pesimista představuje, ani tak báječné, jak si myslí věčný snílek. Realita je někde uprostřed. Proto si ve chvíli, kdy se přistihnete u černých myšlenek, zkuste vymyslet také ten nejlepší způsob, jak by mohl váš příběh dopadnout. Máte katastrofu, máte i ten nejlepší konec – a teď zkuste vymyslet něco uvěřitelného a na to se soustředit. Jako to dělají sportovci třeba před svým výkonem. Věří si, že mají ty nejlepší předpoklady to zvládnout. Myslete na své silné stránky a soustřeďte se na pozitiva.  

4. Hýbejte se a spěte

Černé myšlenky a scénáře jsou často důvod, proč se převalujeme na posteli a nemůžeme spát. Nevyspání pak vede k únavě a únava podporuje úzkost a černé myšlenky. Čím přetnout tenhle začarovaný kruh? Odpověď: pohybem, a to nejlépe na čerstvém vzduchu!

Díky pohybu (stačí svižná procházka, nemusíte se mořit hodiny v posilovně) budete zdravě unaveni a bude se vám lépe usínat (pokud si tedy pohyb dopřejete nejpozději odpoledne, těsně před spaním by vás naopak nabudil).

To, že cvičení má pozitivní vliv na kvalitní spánek, potvrdily mnohé studie. Tato z roku 2020 sledovala jeho vliv na celkovou dobu spánku, na jeho účinnost a na četnost probouzení se v noci u žen ve středním věku se sedavým zaměstnáním. Jak se ukázalo, pravidelný trénink po dobu 12 týdnů přinesl výrazné zlepšení ve všech sledovaných parametrech.

Zároveň se vám během cvičení vyplaví serotonin, hormon, který vede k pozitivním pocitům. Vhodný stav mysli navodí vlastně jakékoliv cvičení, vedle chůze třeba jóga nebo pilates.

 

Autor: Veronika Tichá
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.