Cholerik, flegmatik, každý potřebuje v tělocvičně svůj trénink. Jaký je ten váš? | Moje zdraví

Cholerik, flegmatik, každý potřebuje v tělocvičně svůj trénink. Jaký je ten váš?

  • Cholerik, flegmatik, každý potřebuje v tělocvičně svůj trénink. Jaký je ten váš?
    Od temperamentu se odvíjí intenzita tréninku i délka regenerace • Autor: Shutterstock.com
    20. září 2017 • 06:00

    Potíte se třikrát týdně v posilovně nebo protahujete na józe, ale máte z toho špatný pocit? Možná jste si nevybrali typ pohybu nebo intenzitu cvičení vhodné právě pro vás. A jak zvolit správnou aktivitu, frekvenci a způsob tréninku? Hodně pomůže zamyslet se nad svým temperamentem. 

  • Čtyři typy osobnosti podle psychologie

    Zdraví, nemoc • Autor: shutterstock.com

    Temperament určuje, jací jsme, jak se chováme vůči okolí i vnitřně vůči sobě. Jde o neměnnou charakteristiku „na celý život“. Podle temperamentu se lidé dělí do čtyř skupin -na sangviniky, choleriky, flegmatiky a melancholiky. Nikdo samozřejmě není „čistokrevný“ sangvinik, cholerik, flegmatik či melancholik, v každém z nás se mísí v různém poměru prvky všech čtyř základních typů, vždy však lze stanovit, který temperament u konkrétního člověka převládá. 

    Poznáte se? K přesnému určení temperamentu existují speciální dotazníky, které musí vyhodnotit psycholog. Pro základní orientaci však poslouží i následující přehled. 

  • Sangvinik

    Sport • Autor: istockphoto.com

    Stabilní extrovert: optimistický, veselý, rychlý, hovorný, rozhodný, nenucený, společenský, přístupný, lehkomyslný, povrchní, čilý, bezstarostný; snadno se přizpůsobuje, živě reaguje, dobrý vůdce.

    Samostatným, činorodým a optimistickým sangvinikům vyhovují náročné, dlouhé, časté a pestré tréninky. Neznají však míru, nedokážou odolat žádné výzvě a zkoušce hranic vlastních možností, a tak se vystavují nebezpečí přetrénování.

  • Flegmatik

    Nemoc • Autor: istockphoto.com

    Stabilní introvert: rozvážný, vytrvalý, snášenlivý, přátelský, pomalejší, pasivní, spolehlivý, náladově vyrovnaný, klidný, pečlivý, mírumilovný, ovládající se; miluje řád a těžko mění své chování.

    Rozvážným a vytrvalým flegmatikům nevadí dlouhé tréninky, protože se pomaleji dostávají do tempa, ale vyžadují také dlouhou regeneraci.

  • Melancholik

    Pohyb • Autor: istockphoto.com

    Labilní introvert: vážný, svědomitý, zodpovědný, důkladný, bojácný, skleslý, urážlivý, náladový, úzkostlivý, rezervovaný, samotářský, tichý, pesimistický, citlivý; projevuje hluboké a stálé city. 

    Hloubaví a citliví melancholici se slabou vůlí, které unaví už pouhý pohled do tělocvičny - potřebují jen krátké, nepříliš namáhavé tréninky bez srovnávání s ostatními a empatického trenéra schopného povzbudit je alespoň k nějakému výkonu.

  • Cholerik

    Ve fitness • Autor: istockphoto.com

    Labilní extrovert: nedůtklivý, neklidný, útočný, vznětlivý, impulzivní, aktivní, samostatný, energický, optimistický, agresivní, vzdorovitý, prudký; rychle pracuje a jedná, bez potíží se prosazuje, snadno citově vzplane, často mění své postoje.

    Vznětliví, rychlí a energičtí cholerici ocení krátké, intenzivní a časté cvičení. Rádi se předvádějí, takže s chutí sportují ve skupině, jejíž členové se navzájem hecují. S nasazením to však nesmějí přehánět, neboť jim brzy dojde šťáva a musejí si odpočinout; relaxace však nemusí být dlouhá.

    Na výkon v tréninku samozřejmě mají kromě temperamentu vliv i jiné okolnosti: aktuální psychický stav (nálada), chuť do činnosti (motivovanost) a úroveň bdělosti (stupeň aktivace, tj. momentální energetické možnosti). Od temperamentu se však odvíjí reakce organismu na zátěž, a proto je jeho znalost důležitá k určení typu a intenzity tréninku i způsobu a délky regenerace. Rozdíly jsou opravdu výrazné.

     

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.