Hledáte účinný způsob, jak zhubnout? Zkuste lilek | Moje zdraví

Hledáte účinný způsob, jak zhubnout? Zkuste lilek

Hledáte účinný způsob, jak zhubnout? Zkuste lilek
Lilek je bohatý na antioxidanty a je téměř bez kalorií • Autor: iStock.com
23. listopadu 2017 • 06:00

Všichni se asi shodnou na tom, že lilek je skvělé jídlo, které se hodí do řady chutných pokrmů. Výtečný je smažený, grilovaný i s různými druhy těstovin. Kromě toho je velmi prospěšný našemu zdraví. Je totiž bez tuku a obsahuje antioxidanty a živiny nezbytné pro náš metabolismus. A kromě toho nám ještě pomůže zhubnout. Tady máte pár dalších tipů, proč ho jíst.

Domovinou těchto plodů, které u nás zdomácněly, jsou Indie a Čína. Lilku se ale daří i na českých zahrádkách a v arabských zemích bývá často považován za afrodiziakum. A jedna perlička, v obchodech ho často najdete mezi zeleninou, jedná se však o ovoce.

Pomáhá při problémech s nadváhou

Pokud máte nadváhu, roste u vás riziko vzniku celé řady závažných zdravotních problémů. Tito pacienti často trpí kardiovaskulárními nemocemi, cukrovkou a jejich životní styl je i spouštěčem rakoviny. Proto by lidé se zmiňovaným problémem měli držet své chutě na uzdě a jíst zejména nízkoenergetické pokrmy, mezi které můžeme zařadit právě i lilek.

Je totiž plný vody a vlákniny a neobsahuje téměř žádné kalorie.  Zmiňovaná voda tvoří celých devadesát procent jeho hmotnosti a nenajdeme v něm žádný tuk, 100 gramů lilku má totiž pouze 35 kalorií. Lilek nám tak pomáhá držet štíhlou linii, ať už ho konzumujeme upečený, uvařený v polévce či ugrilovaný.

Odborníci však nedoporučují jej smažit. Za prvé to není zdravé a za druhé tak přijdeme o většinu minerálů a vitaminů. „Lilek bychom měli do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji, neboť je velice výživný a obsahuje spousty zdraví prospěšných látek, jako jsou vápník, zinek, draslík, hořčík, železo a mangan a velké množství vlákniny. Navíc se díky vysokému obsahu vody, nízkému podílu sacharidů a téměř nulovému obsahu tuku hodí při redukci váhy,“ potvrzuje výše popsané pro Moje zdraví podporovatelka stravovacího trendu „vitariánství“ Petra Malaníková.

Lilek obsahuje antioxidanty

V lilku navíc najdeme i blahodárné antioxidanty, které v lidském těle chrání buňky před poškozením. Antioxidanty tak mohou působit i jako prevence proti rakovině. Lilek totiž obsahuje antioxidant známý pod názvem nazunin. Jedna americká studie totiž zjistila, že nazunin chrání mozkové buňky před poškozením takzvaných volných radikálů, které napadají naše buňky, což může vést ke vzniku zmiňované rakoviny.

Které vitaminy a minerály obsahuje lilek?

Lilek také obsahuje řadu důležitých vitaminů a minerálů. Například jeden na kostičky nakrájený a uvařený lilek dodá našemu tělu 6 procent doporučené denní dávky vitaminu B6 a thiaminu. Obě tyto látky jsou prospěšné pro náš metabolismus. Vitamin B také napomáhá regulovat takzvané brnění rukou a nohou. To ale není zdaleka všechno, obsahuje totiž i 6 procent doporučené denní dávky mědi. Najdeme v něm ale i blahodárnou kyselinu listovou, která v těle podporuje tvorbu hormonů. Kromě toho v něm nalezneme i hořčík, zinek, mangan či železo.

Jak posílit srdce?

Jak už bylo řečeno, konzumovat lilek se doporučuje i lidem, kteří mají problémy se srdcem, snižuje totiž i riziko cholesterolu. Odborníci také doporučují, abychom baklažán konzumovali jen s omezeným množstvím oleje a soli. Jeho pozitivní účinky pro naše tělo pak budou efektivnější.

Alergie na lilek

Je tu ale jedna věc. Ne vždy může lilek pomáhat. Pokud totiž trpíme nějakým ekzémem, mohla by se při pravidelné konzumaci lilku pokožka ještě více zanítit. Na pozoru by měli být i alergici. Symptomem toho, že asi budete na lilek alergičtí, je štípání a pálení na jazyku.

Lilek snese různé úpravy

Odborníci nedoporučují konzumovat syrový lilek, v tomto stavu totiž obsahuje toxický solanin. Naopak již zmiňované grilování, pečení či vaření mu neuškodí, bude chutnat skvěle. Před přípravou je pak dobré jej lehce posolit a po několika minutách otřít. Lidé také při jeho přípravě dělají jednu velkou chybu. Zbytečně jej loupají, nevědí totiž, že právě ve slupce je největší procento pro náš organismus blahodárných látek.

Jak pěstovat lilek?

Lilek vám vyroste i v bytě či ve skleníku. Pamatujte na to, že potřebuje teplo kolem dvaceti stupňů Celsia. Semínka se sázejí už v únoru a plody lilku pak dozrávají začátkem srpna. Na internetu najdete řadu návodů a postupů, jak si jej vypěstovat. Pokud máte místo a náladu, pusťte se do toho. Koupit ho můžete po celý rok v obchodě.

Recepty na úpravu lilku najdete ZDE.





Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.