Jíst ve fast foodech může být zdraví nebezpečné | Moje zdraví

Máte rádi rychlé občerstvení? Může ohrozit vaše zdraví, na co si dát pozor?

12. června 2018 • 06:10

Že se v asijských restauracích jedí kočky a psi a ve fast foodech kolem Václavského náměstí v Praze zase dostanete místo kuřecího masa holubí, to jsou české "kulinární mýty", které přetrvávají desetiletí. Čeho se ale máme ve skutečnosti bát?

Hygienička a epidemioložka Zdeňka Jágrová tvrdí, že se za 40 let práce v oboru s psím nebo kočičím masem v mrazáku nesetkala. Hygienici ale opakovaně objevují jiné „chuťovky“.

 

„Já si takový případ nepamatuju, a to v hygienické službě pracuju docela dlouho. V těch různých provozovnách se najdou nejrůznější věci, staré omáčky, přípravky na nakládání masa, které nesplňují požadavek na dobu přípravy. Ale že by se našly kočky, to ne,“ říká Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Celý rozhovor s hygieničkou si poslechněte ZDE.

Kočky ne, ale špína ano

Takový případ v posledních letech nezaznamenali ani inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „Na kočky nebo psy jsme, co si vybavuji, přímo nenarazili. Ale při kontrolách jsme měli řadu závažných nebo fatálních porušení,“ potvrzuje slova hygieničky mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 

Pamatuje například kuchyně, ve kterých se domácí zvířata volně pohybovala. „Byla chována jako mazlíčci, a mohlo tak dojít ke kontaminaci. A třeba v pražské tržnici jsme při kontrole narazili také na nelegální porážku drůbeže,“ dodal Kopřiva.

Na co si dát pozor, pokud si chcete koupit jídlo v rychlém občerstvení? Všímejte si čistoty provozovny, zda není špína na přípravných stolech, zda se někde nepovalují špinavé utěrky, zda má obsluha čisté oblečení, na rukou, kterými nesahá na peníze, má rukavice a zda jsou všechny ingredience uloženy v chladu a odděleně od syrového masa.

Podívejte se, na jaké „hnusy“ letos narazili inspektoři SZPI v českých bistrech a restauracích:

 

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.