Cuketa: Je zdravá, chutná a může být i JEDOVATÁ. Víte, jak to poznáte?

Jestli hledáte zeleninu, která vám bude chutnat jak syrová, tak pečená či grilovaná a jako bonus bude výživná a plná vitaminů, pak pro vás máme skvělou zprávu. Máte ji a je to CUKETA!
Během letních měsíců je cuket všude naprostý dostatek. Můžete si ji vypěstovat na své zahrádce nebo ji sehnat v každém supermarketu.
Cuketa je zdravá zelenina, která je plná vitaminů s nízkým obsahem kalorií. Kromě toho, že si pochutnáte, ať už z ní „vyrobíte“ jakýkoliv pokrm, podpoříte krásu svého těla. Po cuketě totiž rozhodně neztloustnete. Ba naopak!
Proč zařadit cuketu do svého jídelníčku?
Cuketa je plná vitaminů a minerálních látek. Obsahuje draslík, který z těla vyplavuje nadbytečnou vodu a soli, vápník a hořčík, které pomáhají zbavit tělo únavy. Díky železu cuketa pomáhá léčit chudokrevnost a díky nízkému obsahu cukru pomáhá zase při cukrovce. Nejcennější je na cuketě ale vysoký obsah karotenu, který má antioxidační účinky. To znamená, že zamezuje vzniku chorob a jako bonus zpomaluje stárnutí.
Příprava dle chuti
Cuketa je zelenina, která vám bude chutnat. Můžete ji připravit na slano, ale ani na sladko vás nezklame. Smažená v podobě cuketových řízečků, obalovaná jako placky nebo v podobě cuketového dortu, který díky tomu, že se jedná o zeleninu, bude chutný a vláčný.
Pomůže s hubnutím
Cuketa je skvělá v tom, že neobsahuje téměř žádné kalorie a jako taková má i velice málo sacharidů. V jakékoliv dietě, včetně keto diety, bude stát v jídelníčku na stupních vítězů. Cuketu tvoří z 91 % voda, pomůže tedy i s hydratací. Cuketová šťáva pak z vašeho těla odvede spoustu škodlivin a zbaví tělo toxinů.
Zlepší zažívání
Díky slizovým složkám v ní obsaženým má tato zelenina pozitivní vliv na střevní stěnu. Díky pravidelné konzumaci podporuje správné trávení a funkci střev. Pravidelné konzumaci by se tak neměli vyhýbat lidé, kteří trpí jakýmkoliv onemocněním střev, např. Crohnovou chorobou.
Pozor na hořkost!
Pokud se vám zdá cuketa hořká, pak zbystřete. Hořkost způsobuje toxin kukurbitacin. Jedovatá látka, jejíž hladina je v rostlinách obvykle nízká, pokud je však úroda zasažená škůdci nebo extrémními vedry, může se její hodnota zvýšit. Následkem jsou pak střevní potíže a otrava organismu. Pozor: kukurbitacin se nezlikviduje ani tepelnou úpravou.