Žena ve Zlíně se otrávila cuketou. Jak poznáte tu jedovatou? | Moje zdraví

Žena ve Zlíně se otrávila cuketou. Jak poznáte tu jedovatou?

Žena ve Zlíně se otrávila cuketou. Jak poznáte tu jedovatou?
Tenké nudle vyrobíte z cuket nejlépe pomocí spiralizéru • Autor: iStock
11. října 2023 • 12:20

Cukety je v době sklizně všude nadbytek. Některé její plody ale nemusí být pro zdraví bezpečné. Než ji začnete krájet do jídla, vždy každý z nich zkontrolujte, tím, že ji ochutnáte. Zejména u větších kusů hrozí, že budou obsahovat nebezpečné látky, které jsou hořké.

Pokud se vám zdá cuketa hořká, pak zbystřete. Hořkost způsobuje toxin kukurbitacin. Jedovatá látka, jejíž hladina je v rostlinách obvykle nízká, pokud je však úroda zasažená škůdci nebo extrémními vedry, může se její hodnota zvýšit. Následkem jsou pak střevní potíže a otrava organismu. Pozor: kukurbitacin se nezlikviduje ani tepelnou úpravou. 

Video se připravuje ...
Cuketa plněná mletým masemVIDEO 

Cuketa je ale jinak velice zdravá zelenina, která je plná vitaminů s nízkým obsahem kalorií. Kromě toho, že si pochutnáte, ať už z ní „vyrobíte“ jakýkoliv pokrm, podpoříte krásu svého těla. Po cuketě totiž rozhodně neztloustnete. Ba naopak!

Proč zařadit cuketu do svého jídelníčku?

Cuketa je plná vitaminů a minerálních látek. Obsahuje draslík, který z těla vyplavuje nadbytečnou vodu a soli, vápník a hořčík, které pomáhají zbavit tělo únavy. Díky železu cuketa pomáhá léčit chudokrevnost a díky nízkému obsahu cukru pomáhá zase při cukrovce. Nejcennější je na cuketě ale vysoký obsah karotenu, který má antioxidační účinky. To znamená, že zamezuje vzniku chorob a jako bonus zpomaluje stárnutí.

Příprava dle chuti

Cuketa je zelenina, která vám bude chutnat. Můžete ji připravit na slano, ale ani na sladko vás nezklame. Smažená v podobě cuketových řízečků, obalovaná jako placky nebo v podobě cuketového dortu, který díky tomu, že se jedná o zeleninu, bude chutný a vláčný. 

Pomůže s hubnutím

Cuketa je skvělá v tom, že neobsahuje téměř žádné kalorie a jako taková má i velice málo sacharidů. V jakékoliv dietě, včetně keto diety, bude stát v jídelníčku na stupních vítězů. Cuketu tvoří z 91 % voda, pomůže tedy i s hydratací. Cuketová šťáva pak z vašeho těla odvede spoustu škodlivin a zbaví tělo toxinů.

Zlepší zažívání

Díky slizovým složkám v ní obsaženým má tato zelenina pozitivní vliv na střevní stěnu. Díky pravidelné konzumaci podporuje správné trávení a funkci střev. Pravidelné konzumaci by se tak neměli vyhýbat lidé, kteří trpí jakýmkoliv onemocněním střev, např. Crohnovou chorobou.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.