Jablečný ocet: Nastartuje zažívání a zajistí rovnováhu střevní mikroflóry | Moje zdraví

Jablečný ocet: Nastartuje zažívání a zajistí rovnováhu střevní mikroflóry

Jablečný ocet: Nastartuje zažívání a zajistí rovnováhu střevní mikroflóry
Jablečný ocet • Autor: istock.com
24. září 2022 • 06:00

Kvalitní jablečný ocet je vítanou surovinou pro přípravu pokrmů, ale také pomocníkem, který má pozitivní účinky na naše zdraví. Jablečný ocet je přírodním elixírem mládí a dlouhověkosti. Jeden „panák“ smíchaný se sklenicí vlažné vody vypitý nalačno dokáže správně nastartovat zažívání a postarat se o rovnováhu střevní mikroflóry.

Jablečný ocet patří mezi nutričně bohaté potraviny s vysokým podílem probiotik. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, očistě organismu, zrychluje metabolismus, pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Využití jablečného octa je ale mnohem širší – od vaření přes vlasovou péči až po úklid.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Mýty a fakta o stravě a hubnutíVIDEO 

Jak se vyrábí?

Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablek. Vždy je nutná přítomnost jablečných slupek. Právě ty jsou totiž osídleny kvasinkami nezbytnými pro výrobu octa.

Octové kvašení pak probíhá ve dvou fázích. V první kvasinky nejprve spotřebují cukr a vyrobí alkohol. Ve druhé fázi se zapojí jiný druh kvasinek, konkrétně z rodu Acetobacter, a ty zpracují již přítomný alkohol na ocet, resp. kyselinu octovou.

Následuje třetí fáze, během které se ocet nechává zrát. Platí, že čím déle, tím lépe. Hotový ocet je pak možné filtrovat a pasterovat anebo se nechává nefiltrovaný a nepasterovaný – v tom případě v něm zůstává tzv. octová mateřská blána – tedy kvasinky s enzymy a proteiny.

Zdraví prospěšná kyselina octová

Obsah kyseliny octové je v octu zhruba 5–6 %. Dle odborníků je právě tato kyselina zodpovědná za zdravotní benefity této suroviny. 

Benefity jablečného octa tkví především v tom, že slouží k očistě našeho organismu a nastoluje rovnováhu v našem zažívání. Jablečný ocet má také dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. Dostupné studie potvrzují, že jablečný ocet ničí bakterie zodpovědné za kažení potravin. Jedná se tedy o účinný konzervant

Pomáhá při hubnutí

Pravidelným užíváním jablečného octa zajistíme našemu zažívání větší pocit sytosti, což vede k nižšímu příjmu kalorií. Jablečný ocet také podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje tráveníurychluje metabolismus. Jablečný ocet lze tedy doporučit jako součást redukční diety.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.