Lékař David Frej radí: Léčení zánětu je účinnou prevencí rakoviny, která skutečně funguje! | Moje zdraví

Lékař David Frej radí: Léčení zánětu je účinnou prevencí rakoviny, která skutečně funguje!

Lékař David Frej radí: Léčení zánětu je účinnou prevencí rakoviny, která skutečně funguje!
MUDr. David Frej • Autor: Blesk Zdraví
26. června 2023 • 14:00

Únava. Bolesti hlavy. Vysoký tlak. Alergie. Rakovina. To vše nám může způsobit chronický zánět. Jak ho poznat a jak se ho zbavit? A nejlépe – jak mu předcházet? Odpovídá nám známý celostní lékař David Frej.

Pro laika je až k nevíře, jaké nejrůznější zdravotní problémy, od únavy až po nádory, může způsobit dlouhodobý zánět v organismu. Zákeřné je, že o něm nemusíme léta vědět. Potíže, které způsobuje, si s ním totiž často vůbec nedáváme dohromady. „Přitom právě ze zánětu pramení většina civilizačních onemocnění,“ říká MUDr. David Frej, celostní lékař, znalec východní medicíny a autor řady publikací o zdraví a zdravém způsobu života.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

* Je možné, že zánět způsobuje tolik nemocí, včetně rakoviny, když má mít léčivou funkci?

Protože existuje rozdíl mezi zánětem akutním a chronickým. Obecně je zánět biochemický proces, který má vést k uzdravení. V akutní formě pomáhá z těla odstranit škodlivé a patogenní organismy a vyvolat v něm léčivé procesy. Příznaky akutního zánětu jsou zřejmé a trvají několik hodin až týdnů. Je to otok, zarudnutí, hnis a podobně. Po jeho odeznění tyto příznaky zmizí a člověk je zdravý. Chronický zánět se liší tím, že může přetrvávat měsíce až roky. Jeho projevy jsou nenápadné, rozpoznatelné někdy jen obtížně. Působí změny v metabolismu a tkáních, poškozuje cévní stěny, způsobuje kornatění tepen, snižuje citlivost tkání na inzulin, podporuje tvorbu protilátek proti vlastním tkáním, způsobuje změny střevní mikroflóry. Při chronickém zánětu imunitní systém navzdory tomu, že už často nemusí existovat vetřelec, proti kterému je třeba bojovat, neustále vylučuje zánětlivé látky, které putují organismem a ničí tkáně a orgány. Když se to děje dlouho, onemocníme.

* Ví se, co je spouštěčem nebo příčinou takového zánětu? A dá se mu nějak vyhnout?

Na vzniku chronického zánětu se podílí hodně faktorů, takže vyhnout se jim není jednoduché. Dám vám příklad: Než ráno odejdete do práce a doma použijete kosmetiku a nějaké čisticí prostředky, můžete být vystavená až třem stům druhů látek vyvolávajících záněty. Negativní vliv má i zhoršený metabolismus, prodělané choroby jako mononukleóza, borrelióza a parazitóza. Častým problémem je stres a nedostatek relaxace, což vede k vyšší produkci stresových hormonů, které také mají zánětlivý potenciál. O čem se moc nemluví, je problém s nedostatkem spánku, který má na naše zdraví zásadní vliv. Když dlouhodobě špatně spíme, máme k chronickému zánětu významně nakročeno. A je toho víc – chronický zánět podporují nevhodné potraviny nebo narušené mikrobiální prostředí ve střevech, ve kterých sídlí větší část naší imunity.

* Jak se pozná, že tělo bojuje s chronickým zánětem? Prý to není jednoduché.

V první řadě doporučuji udělat si orientační test, který popisuji ve své knize Zánět – skrytý zabiják. Dále jsou nutné krevní testy, rozhodně hsCRP (hypersenzitivní C-reaktivní protein), což je nejpoužívanější test ke zjištění zánětu v těle. Dále z krve fibrinogen, sedimentaci, triglyceridy, jaterní testy, kyselinu močovou, případně testy na přecitlivělost potravin. Jinak se chronický zánět projevuje poměrně nespecifickými příznaky, únavou, bolestmi kloubů, hlavy a celkově oslabenou imunitou…

* Je pravda, že se chronický zánět dá odhadnout i z toho, že člověk trpí depresí nebo úzkostí?

Určitě ano. Výzkumy přímo ukazují, že deprese a úzkosti jsou zánětlivým onemocněním. Například ve studii sledující 900 mužů bez nemocí srdce se u těch, kteří nevěřili, že mají svou práci pod kontrolou, zjistila vysoká hladina fibrinogenu. A vysoká hladina fibrinogenu jako marker zánětu zvyšuje riziko infarktu. Dá se také říct, že pokud neřešíte emoce a stres, zánět v těle přetrvává.

* Opravdu se dá chronický zánět léčit, nejlépe bez léků?

Na začátku je vždy rozhodnutí, které záleží na vaší motivaci, víře i vůli. Aktivní změna, kterou začíná prevence a uzdravení, je ale samozřejmě daleko méně pohodlná než si jednoduše vzít nějaký prášek. Ovšem jen tak má člověk sám své zdraví pod kontrolou a odměnou je pro něj kvalitní a dlouhý život. Pravda, někdy to bez léků nejde, zejména na počátku léčby například autoimunitních onemocnění.

* Říkáte, že v prevenci je důležitá aktivní změna. Co tím konkrétně máte na mysli?

Je toho hodně. Když pominu obecně zdravý způsob života, měli bychom omezit různé chemické čisticí a prací prostředky, naopak místo toho vyzkoušet přípravky, které mají co nejméně chemických ingrediencí. Vhodná je také pravidelná detoxikace – toxické látky totiž zánět často vyvolávají. Zároveň je třeba podpořit činnost jater, protože játra jsou hlavní detoxikační orgán.

* Když zánět včas vyléčím, může mě to tedy ochránit i před nádory?

Do jisté míry ano, protože podstatou onkologických onemocnění je chronický zánět a slabá imunita. A obojí jsme schopni aktivně ovlivnit. Podle odborných lékařských společností se dá životosprávou snížit riziko rakoviny až o 70 procent.

* Často zmiňujete léčivou sílu vhodných potravin. Můžou mi pomoct i se zánětem?

Zánět potlačují potraviny v přírodním stavu, rostlinné bílkoviny v luštěninách a fermentované sóje, ořeších, semínkách. Výborné je bobulovité ovoce, zdravé tuky v olivovém, kokosovém a rybím oleji, v malé míře také vejce a maso z biofarem, zvěřina, sladkovodní ryby. Někdy pomáhají fermentované mléčné výrobky, ovšem v malém množství – mléčné výrobky nejsou u léčby zánětu vhodné.

* Protizánětlivý je prý i pohyb…

Mnoho lidí se ale domnívá, že nám stačí jakýkoli pohyb. Jenže aerobní pohyb jako běh nebo jízda na kole nebrání úbytku svalové hmoty. Základem je posilování úměrné věku, spojené s dlouhodobějším aerobním pohybem o nízké intenzitě. 

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.