Proč ženám tvrdnou bradavky a kdy je důvod se bát? | Moje zdraví

Proč ženám tvrdnou bradavky a kdy je důvod se bát?

Proč ženám tvrdnou bradavky a kdy je důvod se bát?
.. • Autor: istockphoto.com
30. května 2023 • 06:00

Je možné, že jste nad tím nikdy nepřemýšlela – tedy až do chvíle, kdy se ochladilo a z vašich bradavek se staly dva kamenné stožáry. Co přesně stojí za tím, že ženám tvrdnou bradavky?

Abychom předešly všem spekulacím, je třeba si říct, že primárním spouštěčem tvrdnutí této části těla je – jak jinak – naše anatomie. Pod bradavkami a areolou (oblastí kolem bradavky) jsou uloženy drobné svaly. Ty se stahují. Jejich kontrakcí pak dochází k vytlačení bradavky.

Obecně platí, že tento jev může způsobit jakýkoliv podnět, který působí na nervový sympatický systém. Ať už je to zima, bušení srdce nebo jen husí kůže, nervy těchto drobounkých svalů jsou vyzvány, aby reagovaly na signál. Svaly se stáhnou a bradavky se stanou viditelnými.

Erotogenní zóna

Bradavky se stahují také za předpokladu, že jsme vzrušené. Jsou totiž známou erotogenní zónou, která na vše, co nás stimuluje, reaguje jakýmsi ztopořením. Na vině tak může být stimulace fyzická nebo psychická.

Přítomnost erektilní tkáně

Bradavky jsou, stejně jako penis nebo klitoris, tvořeny erektilní tkání. To není nic výjimečného. Tento typ tkáně se zpravidla objevuje všude tam, kde proudí dostatek krve. Aktivuje se genitální senzorická kůra mozku, která způsobí, že se bradavky takříkajíc aktivují, tj. tvrdnou.

Reakce na chlad

Jak jste si už asi všimla, bradavky reagují také na změny teplot, především na chlad. Je to proto, že při jakémkoliv náznaku ochlazení se svaly kolem bradavky pod kůží stáhnou, aby udržely teplý vzduch v oblasti těsně pod kůží.

Vliv hormonů

Dalším důvodem, proč ženám tvrdnou bradavky, jsou také hormonální změny. Můžou to být období kolem menstruace, příchod ovulace nebo těhotenství, kdy se v těle ženy mění hladina estrogenu.

Během těhotenství se navíc mění také hladina hormonu progesteronu. Ta způsobuje, že v ženském těle vzniká větší počet mléčných lalůčků a kanálků. Bradavky stojí obvykle také během kojení. Na vině je tentokrát hormon oxytocin, který způsobuje, že se bradavka vztyčí, aby se dítě dostalo k potravě.

Bradavky a genetika

Zda vám bradavky stojí nebo právě nestojí, je úplně jedno, není to nic, čeho byste se měla bát. Stejně jako jejich citlivosti. Ta je dána geneticky.

Zbystřit je třeba pouze v případě, že se bradavka vpáčí nebo se stane silně přecitlivělou takřka okamžitě. Pak je dobré vyhledat lékaře a celou záležitost s ním prodiskutovat.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.