Toužíte po dítěti? Pak si hlídejte svou váhu! | Moje zdraví

Toužíte po dítěti? Pak si hlídejte svou váhu!

Toužíte po dítěti? Pak si hlídejte svou váhu!
Těhotenství je pro někoho samozřejmost a pro někoho nesplnitelnou touhou. • Autor: iStock.com
17. ledna 2023 • 14:00

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale to, kolik vážíte, může následně ovlivnit to, jak snadno se vám podaří otěhotnět či plod dokonce donosit. Lehká nadváha samozřejmě neškodí tak, jak případná obezita. 

Podle lékařů je naše váha spojená se spoustou zdravotních rizik. Jedním z nich je také případná neschopnost počít dítě. I proto bychom si svou váhu měli hlídat, a to nejen z důvodu, abychom se sami sobě líbili.

Video se připravuje ...
Gynekoložka Blanka Vavřinková odpovídá na otázku, kdy je nejvhodnější věk pro otěhotnění.VIDEO 

Česká republika statisticky patří mezi země s nějvětším počtem obézních lidí. Každý druhý Čech se potýká s nadváhou a pětina všech obyvatel je obézní

Obezita pak stojí za spoustou zdravotních komplikací, včetně zhoršené schopnosti počít dítě, a to nejen u žen, ale také u mužů

V čem nám obezita škodí?

Nadmíra tělesného tuku se usazuje kolem orgánů, a to nejen v podobě viscerálního tuku, tedy v oblasti dutiny břisní, ale také ve zbytku našeho těla. Jakmile je naše BMI nad akcepotovatelný limit, tj. nad 30, vzniká hormonální nerovnováha. Právě ta pak může způsobit, že se vám nezadaří otěhotnět, ačkoliv si budete připadat zdraví.

Je potřeba si přiznat, že obezita je nemoc jako každá jiná a je potřeba s ní něco začít dělat. 

Hormonální změny

Pokud máte nadváhu nebo jste obézní, hormony vašeho těla napracují, jak by měly. Výsledkem může být stejný stav jako u extrémně hubených lidí: ztráta menstruace a s ní spojená ztráta ovulace

Tělo je spojený mechanismus a tudíž vše souvisí se vším. I proto bychom se o tělo měli starat a mělo by nám záležet na tom, jak vypadáme. A o krásu skutečně nejde. Pokud se vám totiž nedaří otěhotnět, na vině může být právě vaše nadváha. Všespásné pak nebude ani umělé opolodnění, i zde totiž hraje optimální tělsná hmotnot poměrně důležitou roli.

„Z nejnovějšího výzkumu španělských vědců víme, že embrya obézních žen nejsou méně kvalitní. Ztrátu plodu nejspíš způsobuje hormonální a metabolická nerovnováha v těle matky," vysvětluje specialista na asistovanou reprodukci MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit.

Co s tím?

Pokud máte nadváhu nebo jste obézní a přejete si otěhotnět, je pouze jedna účiná cesta. Zredukovat svou hmotnost, tj. zhubnout za pomoci zdravého životního stylu. Ten jediný je totiž nadějí nejen na otěhotnění a donošení plodu, ale také pro zdravé tělo jako takové. „Doporučuji pacientům spolupráci s dietologem a osobním trenérem. Je důležité postavit se k problému komplexně. Nestačí před vložením embrya krátkodobě zhubnout, je potřeba si zdravou váhu udržet. Dítě bude matku potřebovat i za dalších patnáct let. Délka dožití se přitom vlivem obezity významně zkracuje,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., předseda výboru Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP a lékař z IVF Clinic.

Ani muži nejsou výjimkou

Na své váze by přitom měli před nástupem rodičovství zapracovat také muži. Těm nadváha nebo obezita brání v dostatečné produkci testosteronu, s ním spojeného poklesu libida a tvorbě nekvalitních spermií. Nepřiměřená váha u mužů je stejně škodlivá jako u žen

Víte, jaký je průměrný věk prvorodiček?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.