Náhlé ztloustnutí: 5 možných důvodů, které musíte znát! | Moje zdraví

Náhlé ztloustnutí: 5 možných důvodů, které musíte znát!

Náhlé ztloustnutí: 5 možných důvodů, které musíte znát!
... • Autor: istock.com
31. května 2023 • 06:00

Váha lidského těla není konstantní. Je zcela běžné, že ve stresu se lehce sníží, zato během oslav můžeme s přehledem nabrat i tři kila. Zastavit byste se měli ale v případě, že nejste ani ve stresu, ani se nepřejídáte, cvičíte a váš životní styl je takřka ukázkový.

Pokud se ručička vaší váhy bez zjevného důvodu, jakým je například nekontrolovaný příjem kalorií, pohnula nahoru, možná byste měli zbystřit. Poněkud neopodstatněné přibývání na váze může totiž signalizovat zdravotní problém.

Video se připravuje ...
Výživový poradce Petr Havlíček: Tahle dieta není žádné zlo. A organismu prospěje!VIDEO 

Jaké důvody mohou stát za přibíráním, ke kterému nemáme zřejmé důvody?

Polycystické vaječníky

Polycystické vaječníky mohou být jednou z příčin nepředvídatelného přibývání na váze. Důvodem je pravděpodobně inzulinová rezistence, která je s tímto zdravotním problémem často spojená. Inzulinová rezistence znamená, že lidské tělo vytváří inzulin, ale neumí ho zpracovat. Právě vyšší hladina inzulinu pak může způsobit nechtěné přibývání na váze.

Zadržování vody

Další příčinou, proč se vaše váha navýšila, je zadržování vody. Jakmile je tělo zavodněné, váží víc a je to také viditelné. Můžete působit otekle. Pokud nejste těsně před menstruací, a přesto vás zavodněnost trápí, měla byste vyhledat lékaře. V horším případě se totiž může jednat o ledvinové či srdeční selhání.

Na vině je štítná žláza

Důvodem, proč se ručička váhy najednou pohnula směrem nahoru, však může být také porucha funkce štítné žlázy neboli hypotyreóza. Laicky řečeno se jedná o stav, kdy štítná žláza nepracuje, jak by měla, a její funkce je snížená. Hypotyreózu většinou doprovází i další příznaky jako lámavé vlasy a nehty či suchá kůže.

Spánek

Faktorem přibírání na váze však může být také nedostatek spánku, nebo dokonce nespavost. Sami můžete pozorovat, že jakmile se jednu noc nevyspíte tak, jak je potřeba, druhý den se často dostaví nekontrolované chutě. Důvodem přibírání však může být také celkový denní příjem kalorií. Pokud si jdete lehnout ve dvě hodiny ráno a poslední jídlo sníte dvě hodiny před spaním, je jasné, že celkový příjem kalorií je vyšší než u člověka, který si ulehne ke spánku kolem desáté a poslední jídlo sní kolem osmé hodiny večerní.

Nádorové onemocnění

Důvodem nekontrolovatelného přibývání na váze však může být také poněkud vážnější příčina: nádorové onemocnění. Příkladem je např. Cushingova choroba. Ta způsobuje, že tělo produkuje až příliš mnoho stresového hormonu kortizolu. Nadmíra kortizolu je patrná především v oblasti obličeje a bříška, projevit se však může také zvýšením krevního tlaku.

Pokud cvičíte, zdravě jíte, a přesto přibíráte na váze, je určitě lepší vyhledat lékaře a zjistit přesnou příčinu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.