Jaká je nejoblíbenější sexuální poloha Čechů? | Moje zdraví

Nejoblíbenější sexuální polohy Čechů? Řekne vám to nová studie

Nejoblíbenější sexuální polohy Čechů? Řekne vám to nová studie
Nejoblíbenější poloha Čechů vás pravděpodobně nepřekvapí • Autor: iStock.com
20. září 2018 • 07:12

Možná to vypadá jako pěkná nuda, ale nejoblíbenější polohou českých párů je misionářská. Právě při ní má totiž žena největší šanci, že dosáhne orgasmu. I když zkoušení nových poloh může výrazně zvýšit prožitek partnerů ze sexu, Češi jsou poměrně konzervativní. Druhou nejoblíbenější polohou je poloha zezadu a na koníčka.

Misionářská poloha je prostě pro oba nejpříjemnější. Sexuálními polohami se zabývala i nová studie odborníků z Univerzity Karlovy, která na vzorku více než 9 000 českých a slovenských mužů a 8 000 českých a slovenských žen zkoumala, jaký vliv mají polohy na ženský orgasmus a vnímání příjemnosti sexu obecně.

Ta například zjistila, že mezi nejčastějšími polohami jsou kromě již zmíněných také polohy zahrnující orální sex prováděný vždy jedním z partnerů. Naopak mezi nejméně využívané patří poloha ve stoje, kdy si oba partneři hledí do tváře, a obrácený koníček, kdy žena na partnerovi sedí zády k němu.

Intimnost v první řadě

Výzkum se rovněž zabývá tím, jak se oblíbenost poloh liší mezi partnery. Misionářská je jedničkou pro oba, největší rozdíl pak připadl na polohy, v nichž žena uspokojuje muže ústy. Jako nejméně příjemnou z nabízených možností ženy označily polohu obráceného koníčka, muži zase polohu ve stoje čelem k sobě.

„Příjemnost polohy je významným faktorem především pro ženský vaginální orgasmus. Svou roli hraje úhel penetrace i úroveň dráždění klitorisu. Ženy často spojují své vyvrcholení i s pocitem intimnosti vůči svému partnerovi. V těchto ohledech je nejvhodnější právě misionářská poloha, což dokládá i její oblíbenost mezi páry. Pokud tak partneři nechtějí experimentovat s jinými polohami, mohou zkusit ozvláštnit svůj sex různými předehrami, změnou místa či stále populárnějšími erotickými hračkami,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Konzervativní Češi

Češi jsou vůbec podle všech průzkumů, které se v posledních letech dělaly, poměrně konzervativní. Například od roku 1990 se počet sexuálních partnerů ani věk prvního pohlavního styku nezměnily. A to přesto, že převládá obecný názor, že dospívající jsou promiskuitní. Obecně to ale není pravda, ve skutečnosti o panenství přicházejí skoro o rok dříve než jejich matky nebo někdy už dokonce babičky.

Průměrný český muž má za svůj život devět, žena šest partnerů. Co se rozhodně ale změnilo, je, že ženy jsou emancipovanější, a to nejen co se týče požadavku na orgasmus, ale jsou také mnohem více aktivnější než dříve.

Druhým důležitým faktorem, ovlivňujícím sexualitu za posledních 15 let, je zvyšující se počet lidí, kteří si svoji touhu uspokojují prostřednictvím pornofilmů. Stává se, že – zejména ženy si stěžují – že se s nimi muž nemiluje, ale přitom ho opakovaně v noci přistihly masturbovat u počítače. To rozhodně přispívá ke spokojenosti v sexuálním životě.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.