Co nevíte o menstruaci? Mění hlas, v zimě ženy krvácí déle a nejlepší lék na bolesti | Moje zdraví

Co nevíte o menstruaci? Mění hlas, v zimě ženy krvácí déle a nejlepší lék na bolesti

Co nevíte o menstruaci? Mění hlas, v zimě ženy krvácí déle a nejlepší lék na bolesti
Co všechno mění hormony v našem těle? • Autor: istock.cz
29. října 2023 • 05:00

O menstruaci se už naštěstí stále více mluví otevřeně. Některé zajímavosti o každoměsíčním procesu ale zná jen málokterá z nás. Proč máme chuť na čokoládu a opravdu máme během periody jiný hlas? 

Hormonální houpačka v ženském těle každý měsíc způsobuje mnoho změn. Ty mají vliv na fungování celého těla: není snadné všechny tyto změny zvládnout. Pojďme si je alespoň vysvětlit.

Pro muže je menstruace stále tabu. Proč a jak to změnit? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské sílyVIDEO 

Během menstruace se mění hlas

Hormony, zejména estrogen a progesteron, mají v průběhu menstruačního cyklu významný vliv na tělo ženy. Dokonce se přišlo na to, že během periody ovlivňují ženský hlas. Tkáň hlasivek totiž reaguje na hormonální výkyvy obdobným způsobem jako třeba děloha nebo děložní čípek.

"V období menstruace se například vlivem hormonů může objevit mírný otok hlasivek, což nepatrně změní tón hlasu, který je tak hlubší. Jakmile menstruace přejde, hlas se stává čistším a vyšším," potvrzuje gynekolog MUDr. Pavel Turčan. 

Vědci také přišli na to, že nejpřitažlivěji hlas ženy zní v plodném období cyklu, tedy v ovulaci. Po ní pak dochází k poklesu hladiny estrogenu a tón má plošší zvuk, je opět hlubší a chraplavější. Týká se to však jen žen, které neužívají hormonální antikoncepci, která, zdá se, změny v hlase blokuje.

Proč vznikají menstruační bolesti a co pomůže?

Bolest při menstruaci souvisí s uvolněním prostaglandinů. Před a v průběhu menstruace to vede ke kontrakcím (stahům) dělohy a následné bolesti v podbřišku, která může trvat 48 až 72 hodin. Prostaglandiny se nacházejí prakticky ve všech lidských orgánech. Právě u žen s dysmenorheou (bolestivá menstruce) jsou ale produkovány ve větším množství. Příčinou křečí a bolestí může být i porušení rovnováhy hormonů produkovaných vaječníky nebo nedokrvení dělohy vyvolané děložními stahy.

Co nejlépe pomáhá? Samozřejmě odpočinek, někdy teplé obklady, případně bylinné čaje.

Co dělat, když je třeba sáhnout po silnější zbrani? "Na menstruační bolest se velmi často doporučují nesteroidní antiflogistika – z volně prodejných se jedná o ibuprofen či diklofenak. Ta tlumí zvýšenou tvorbu prostaglandinů a mají schopnost snižovat napětí děložní svaloviny," radí odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová.

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Menstruace je v zimě delší a bolestivější

Hormonální rovnováha v těle ženy může být ovlivněna různými faktory, a to včetně změn ve venkovní teplotě a světelných podmínkách. V zimě může zkrácená doba přirozeného denního světla působit na produkci melatoninu (hormon, který tělo produkuje zejména v noci, maxima dosahuje mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní) a na štítnou žlázu, což může následně ovlivnit ženský cyklus. 

Aktivita vaječníků proto může být v zimě nižší než v létě a dochází také k celkovému zpomalení metabolismu. Uvádí se, že v chladném období roku se snižuje frekvence ovulace, a to z 97 % na 71 %. Zároveň se vlivem zimy zužují cévy, a menstruace tak může být bolestivější. V létě s delším denním světlem, vyšší teplotou a zvýšenou fyzickou aktivitou se však cyklus opět srovná do své normální podoby.

Proč se mění chutě? A proč je chuť na čokoládu?

Proč se  v období před menstruací mění chutě? A proč toužíme po čokoládě? Mechanismy, které probíhají v těle, jsou složité, ale souvisí i s produkcí endorfinů – látek, které ovlivňují psychiku. Gynekoložka Dagmar Makalová vysvětluje, že žena pak má potřebu hladinu takzvaných hormonů dobré nálady zvýšit, a v tom pomůže právě čokoláda, která, jak ukazují výzkumy, obsahuje fenyletylamin, jenž mírní pocity strachu, úzkosti, napětí a dokáže vzbudit silné pocity spokojenosti. 

Zřejmě také zvyšuje hladinu serotoninu ovlivňujícího pocit pohody. Obecně platí, že potraviny bohaté na tuky, mezi něž čokoláda patří, stimulují tvorbu endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu, nebo dokonce pocit štěstí. Některé ženy tak před menstruací nemají chuť jen na čokoládu, ale třeba na šunku nebo jiné maso.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.