Co jste nevěděli o slávkách | Moje zdraví

Co jste nevěděli o slávkách

15. září 2021 • 09:41

Pokud jste se ještě neseznámili s tímto jedlým mořským mlžem, je právě čas to napravit. Zjistěte, jak chutné a hlavně nutričně bohaté slávky jsou. 

Slávky jsou základem pro mnohá jídla z mořských plodů ve španělské, portugalské, francouzské, holandské, belgické a italské kuchyni. Mají zvláštně kořenitou chuť a obsahují málo kalorií, proto jsou vhodným pokrmem také v dietách.

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnoutVIDEO 

Proč ale slávky ochutnat?

Možná to mnohé překvapí, ale právě slávky se řadí mezi superpotraviny. A to zejména proto, že jsou nejen mimořádně zdravé, ale také obsahují velké množství bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém.

To ale není všechno…

Slávky rovněž přispívají k dobré funkci zraku a k zářivé pokožce. A jelikož je příprava slávek snadná a rychlá, stojí za to doma vyzkoušet některý z originálních receptů. A právě k tomu je určený festival Prague Mussel Week, který chce návštěvníkům ukázat, že slávky nejsou pouze výstřelkem pro smetánku, ale že se jedná o pokrm pro šiřokou veřejnost.

Pořadatelé festivalu přiváží do hlavního města přibližně 23 tun čerstvých slávek, z nichž budou šéfkuchaři ve více než sedmdesáti restauracích připravovat originální pokrmy. Čerstvě nalovené slávky putují z nizozemského Yerseke do Prahy již 18 hodin od výlovu.

Cílem festivalu také je přesvědčit se na vlastní oči o blahodárných účiních těchto mořských mušlí pro lidské zdraví. A zařadit je tak do každodenního jídelníčku. 

A jaké recepty se budou připravovat?

Zkusit můžete např. Tradiční holandské mušle, pro jejich přípravu budete potřebovat:

400g mušlí

2 ks pórku

2 ks cibule

Řapíkatý celer

Bobkový list

1 sklenice suchého bílého vína

Tradiční holandské mušle • Autor: Prague Mussel Week

Postup:

Mušle očistíme a důkladně propláchneme. Odstraníme otevřené nebo rozbité. Pórek a cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Listy celeru nakrájíme nahrubo. Mušle společně s nakrájenou zeleninou vložíme do velké pánve. Zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list, přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Mušle vaříme na silném plameni 5 až 8 minut. Během vaření mušle občas promícháme či poklepeme, aby se otevřely – když se slávky otevřou, jsou hotové. Pokrm podáváme s francouzským chlebem a s různými omáčkami podle chuti. Doporučujeme vyzkoušet například remuládu.

Dobrou chuť!

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.