Jak přivést rodinu ke zdravějšímu stravování? Po krůčcích! | Moje zdraví

Jak přivést rodinu ke zdravějšímu stravování? Po krůčcích!

Jak přivést rodinu ke zdravějšímu stravování? Po krůčcích!
Při cestě za zdravějším životem je dobré postupovat pozvolna a naučit se dělat kompromisy • Autor: Ivana Vajnarová
29. srpna 2017 • 06:00

Rádi byste jedli zdravěji a dietněji, možná vám to dokonce doporučil lékař. Jenže vaše rodina odmítá změnit stravovací návyky nebo nevíte, jak na to. Každý začátek je těžký a změny je dobré zavádět postupně, jinak nevydrží. Poradíme vám pár jednoduchých fíglů. 


Hubnout nebo přejít na zdravější životosprávu je snadnější pro ty, kterým chutná zelenina, naopak jim nedělají dobře na trávení tučná, hutná jídla. Hůř jsou na tom ti, kteří na zeleninový pokrm řeknou, že nejsou králíci, a bez pravidelné konzumace vepřového na různý způsob s úctyhodným počtem knedlíků a podobně vydatných jídel si život nedovedou představit.

Pokud bylo řečeno, že lépe jsou na tom ohledně přechodu na zdravější jídelníček ti, kterým po tučných jídlech není dobře, bylo to poněkud zjednodušené tvrzení. Jsou mezi námi i tací, kterým je každou chvíli špatně od žaludku, často trpí zácpou nebo průjmy, přesto neváhají si po návratu z práce, kde na jídlo nemají čas, dát třeba pečený bůček.

Tyto návyky se připisují spíše mužům, nicméně i mnohé ženy, byť by jejich zdraví i vzhledu úbytek váhy jedině prospěl, na nabídku zeleninového jídla řeknou: „Toho se nenajím.“ Je několik navazujících či prolínajících se cest, jak si sám se sebou i s partnerem poradit.

Základním předpokladem je zajímat se o to, co jíte, a také trochu o vaření. A druhým, alespoň zpočátku, hledat kompromisy.

Nevíte, jak zdravě snídat? Podívejte se naše video.

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídatVIDEO 

Jak upravit zeleninu, aby byla chutná?

Uvařit zeleninu v osolené vodě určitě neuspokojí nikoho, kdo byl dosud zvyklý na omáčky s knedlíkem. Jednak mu zelenina přijde bez chuti, jednak ho opravdu nenasytí.

Stojí za to najít si recepty, které budou pikantní, vhodně kořeněné a které tak jedlíky jakž takž uspokojí. I když zůstává problém, že postrádají maso a navíc mají stále nebo za chvíli zase hlad. Obé je řešitelné.

Pocit nasycenosti je dán tím, na co je organismus zvyklý. Je jasné, že někdo, kdo běžně přijímal denně tisíce kalorií, bude mít po lehčích jídlech permanentní hlad. Ale pokud budete postupovat po krocích, kdy se množství kalorií bude snižovat, organizmus si zvykne.

Lidé, kteří jedí velmi málo, případně jen ovoce a zeleninu (nebo dokonce jen jedno z toho), pocitem hladu netrpí, protože jejich organizmus už dokáže správně nakládat s poskytovaným zdrojem energie a vydatnými dávkami vitamínů, minerálů a dalších látek.

Nicméně příliš radikální přechod na lehčí jídelníček by byl pro organizmus zátěží. Takže se nevyhýbejte kompromisům – přece nejde o to, aby se z vás stali vegetariáni, vegani… Ale o to, abyste si pochutnali, a přitom vaše zdraví a postava netrpěly.

Jak dochutit saláty

Saláty nemusejí být striktně jen dietně zeleninové. Pro chuťovou pikantnost přidávejte olivy, kapari, koření (koriandr, kopr, chilli..). Pro zpestření a větší vydatnost různé sýry, kysanou smetanu. Šetřit nemusíte různými semínky (sezamovými, dýňovými, konopnými, chia, slunečnicovými), jakýmikoli nasekanými ořechy (nemusí to být jen drahé piniové, ale opravdu jakékoli včetně vlašských).
Pro milovníky masa bude salát přijatelnější s jakýmkoli libovým podušeným masem nebo rybami. Ryby ale stojí za samostatnou zmínku.

Jak upravit rybu, aby chutnala i jejím odpůrcům?

Většina lidí, kteří se k rybím pokrmům staví odmítavě, vám přizná, že to pochází z dob, kdy jediná ryba, s níž se na stole setkali, byl vánoční kapr. Ne vždy vydařený kousek, zavánějící bahnem a plný kostí. Dnes jsou možnosti nesrovnatelně širší.

Mezi sladkovodními i mořskými rybami lze najít takové, které takzvanou rybinou takřka nezavánějí, po odstranění páteře jsou bez kostí. Lze je přidávat do salátů, dělat z nich soté, guláš, karbanátky (s omezeným množstvím mouky a strouhanky, které lze nahradit třeba polentou). Zdravé recepty na pokrmy z ryb, třeba na  rybí karbanátky se zeleninou a další pochoutky, najdete na www.recepty.cz. 

Nejúspěšnější „fígl“, jak přesvědčit odpůrce ryb, že „není ryba jako ryba“, je naservírovat jim tuňáka. Spíš než jakémukoli rybímu masu je chuťově podobnější hovězímu, takže pro začátek můžete prohlásit, že podáváte hovězí tatarák nebo biftek. Spolehněte se, že bude pozřen s úspěchem, pak vyzraďte, že to byla ryba. Pak už je jen krůček k jiným vhodně vybraným rybám, které boří předsudky o rybím pachu, množství kostí apod.

Jak zahustit omáčku bez mouky?

I taková svíčková, pokud dáte dostatek zeleniny a tradičního koření, střídmě podléváte červeným vínem nebo vodou a na závěr přidáte kysanou smetanu, bude dostatečně hustá a chutná. Mouku nikdo postrádat nebude.

U omáček a gulášů ji lze nahradit velkým množstvím rozdušené cibule nebo rozmixovaných brambor, které jídlo zahustí zdravěji a dietněji než mouka. Kromě toho lze část masa nahrazovat zeleninou – cuketou, lilkem, paprikami či rajčaty.

 

Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.