Bolí vás klouby při změně počasí? Zjistěte, co děláte špatně | Moje zdraví

Bolí vás klouby při změně počasí? Zjistěte, co děláte špatně

Bolí vás klouby při změně počasí? Zjistěte, co děláte špatně
• Autor: istock.com
24. listopadu 2022 • 06:00

Bolest kloubů zažije čas od času každý z nás. Zejména změny počasí jsou tím, na co naše klouby s jistotou reagují. Už naše babičky říkávaly: „Bolí mě kolena, bude pršet.“ Proč je bolest kloubů s počasím spojena a jak jí účinně předcházet?

Může to být psychosomatika nebo také tlak, který bolest kloubů způsobuje. Tlak totiž působí na naše šlachy, svaly a další tkáně a bolest je tu, než bys řekl švec.

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat zádaVIDEO 

Na vině však mohou být i nízké teploty. Právě ty totiž zvyšují hustotu tekutiny uvnitř kloubu, která pak zapříčiní jejich zatvrdlost, a to i při sebemenším pohybu.

Jak na bolest kloubů?

Ačkoliv přesnou příčinu bolesti zjistit nemůžeme, rozhodně se o své klouby tak či tak můžeme starat. Prvním krokem k bezbolestnému pohybu je dodržování pitného režimu.

Dostatek tekutin má na zdraví kloubů velký vliv. Pokud je váš organismus dostatečně a správně hydratován, chrupavky vašeho těla si udrží svou měkkost, zároveň však díky správnému poměru těkutin zajistíte dostatečné množství živin nejen v krvi, ale také v kloubech.

Zařaďte vitaminy do své denní rutiny

Zdraví svých kloubů můžete podpořit také vitaminy a minerály. Konkrétně vitaminem C, D a E a z minerálů pak hořčíkem, vápníkem a zinkem.

Myslet byste měli také na svůj jídelníček. Zařaďte do své rutiny hlavně potraviny bohaté na kolagen, který lze konzumovat i ve formě doplňku stravy. Blahodárné účinky má například zázvor. Působí protizánětlivě, popíjením zázvorového čaje tak můžete přispět ke zmírnění revmatických bolestí, v případě vnějšího užití dokáže tlumit bolest a otoky kloubů.

Sportujte

Na bolest kloubů je učinná jakákoliv sportovní aktivita. Možná se to může zdát jako paradox, ale správným pohybem se klouby nejen rozhýbávají, zároveň se v nich vytváří tolik potřebné mazivo. Sportovat však musíte s rozumem. Rozhodně by se klouby neměly přetěžovat. Vhodnou pohybovou aktivitou je například yin jóga, která jemným tlakem a delší výdrží v pozicích klouby nejen masíruje, ale také léčí. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.