Co znamenají barva a rýhy na nehtech? Žlutá, šedá, namodralá, černá? | Moje zdraví

Co o zdraví prozradí barva nehtů? Varovat může i před rakovinou. Co signalizuje?

Co o zdraví prozradí barva nehtů? Varovat může i před rakovinou. Co signalizuje?
Zašedlou barvu nehtů často maskujeme lakem. Přitom z ní můžeme vyčíst naše nemoci • Autor: istockphoto.com
17. března 2024 • 06:00

Podívali jste se někdy pozorně na svoje nehty? Věděli jste o tom, že jejich podoba, tvar i zbarvení kůže pod nimi vás můžou účinně varovat před různými nemocemi, třeba i před rakovinou? Pokud na svých nehtech pozorujete něco „zvláštního“, raději věnujte pár minut přečtení následujících řádků.

Jak by měl vlastně vypadat zdravý nehet? „Na nehtu by neměly být žádné rýhy ani vyvýšeniny. Zkrátka by měl být úplně hladký. U kořene nehtu můžete pozorovat půlkruhovou bílou plochu. Zdravé nehty také musejí být lesklé a mají růžové lůžko. Obklopuje je nehtová kůžička, která je chrání,“ popisuje pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že nehty mohou být skutečně ukazatelem různých zdravotních problémů, jako jsou plicní onemocnění, žloutenka, ale například i zmiňovaná rakovina.

Zápal plic může jejich růst úplně zastavit,“ uvádí doktorka a pokračuje: „Růst našich nehtů ovlivňuje mnoho faktorů, jedním z nich je i stres a už zmiňované nemoci. Obecně pak nehty rostou rychleji mladým lidem. Svou roli ale hraje i počasí. Rychleji nám porostou v teplých měsících, ale například i v těhotenství,“ vysvětluje lékařka.

Zažloutlé nehty značí žloutenku

Podívejme se teď podrobněji na barvu nehtů. Nejčastěji se na nich objevují bílé skvrny neboli leukonychie. Ty se tvoří u obou pohlaví v různém věku a v libovolném ročním období. „Často slýcháme, že tyto skvrny jsou příznakem nedostatku vitaminů. Není to ale pravda. Jedná se spíše o reakci nehtového lůžka na nějaká starší zranění. Časem by tak měly skvrny samy zmizet,“ říká Lucie Nováková. 

Pozor bychom si ale měli dát na bílé skvrny s tmavými okraji – může se totiž jednat o příznak žloutenky. „Samozřejmě žloutenku nepoznáte jen z nehtů. Budete mít zažívací problémy, pocítíte bolesti kloubů, břicha a budete se cítit velmi unavení,“ upozorňuje doktorka s tím, že na nehtech se mohou objevovat i takzvané tečkovité dírky, které mohou být příznakem lupénky.

Modré nehty znamenají nedostatek kyslíku

Někteří pacienti mohou mít i mrtvolně namodralé nehty. To je většinou znakem komplikací s plícemi. V těle zkrátka nemáme dostatek kyslíku. V případě, že na svých nehtech vidíte zmiňovanou barvu, měli byste pro jistotu vyhledat lékaře. Kuřáci zase obvykle mají nažloutlé nehty. „Tato barva může být ale i příznakem takzvané houbovité infekce, která by se rozhodně měla odborně léčit. A jak k ní přijdeme? Jednoduše. Stačí například chodit bosí v různých umývárnách či bazénech,“ zmiňuje MUDr. Nováková s tím, že je dobré do těchto míst vždy nosit pantofle.

Více o plísních na nehtech čtěte ZDE.

Zašedlé nehty značí nedostatek železa

Také jste si určitě všimli, že někteří lidé mají nehty zašedlé. To může vypovídat o nedostatku železa v těle. Šedé nehty se také nejčastěji objevují u starších lidí. „Nesmíme si ale plést šedou barvu s hnědou či černou. Poslední dvě jmenované mohou totiž signalizovat výskyt takzvaného melanomu – tedy rakoviny kůže,“ upozorňuje lékařka.

Video se připravuje ...
Jak si upravit gelové nehty domaVIDEO 

Co znamenají drážky na nehtech?

Možná že i na vašich nehtech vidíte rýhy a drážky. Výskyt podélných drážek je obvykle spojený se špatnou funkcí zažívacího traktu. „Příčinou ale mohou být i různé úrazy, otravy,“ doplňuje Lucie Nováková a pokračuje: „Naopak vodorovné drážky mohou být příznakem vážnějších komplikací. Můžou se totiž objevit u pacientů trpících tyfem či spálou.“

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.