Jak mít zdravé a hezké nohy? Starejte se o ně! | Moje zdraví

Jak mít zdravé a hezké nohy? Starejte se o ně!

Video se připravuje ...
31. července 2017 • 06:00

Jedno indiánské přísloví praví: „Srdce ti ukáže cestu, avšak do cíle tě dopraví nohy.“ Ať už běháte po městě, jdete do práce nebo sportujete, vaše chodidla toho musejí hodně vydržet. Není divu, že jsou náchylná k různým poraněním. Proto byste jim měli věnovat ustavičnou pozornost a péči.

Trvalým tlakem příliš úzké obuvi nebo třením o švy či o jiné nerovnosti v botách kůže rohovatí. Nejčastěji bývají postiženy hřbety prstů. Vznikají kuří oka, která se mohou objevit mezi prsty, na jejich bříškách nebo na chodidlech. Často se stávají příčinou dalších zdravotních potíží. Typické zrohovatění totiž proniká do hlubších vrstev podkožního vaziva, kudy procházejí citlivé nervy. Ty jsou tak drážděny a reagují silnou bolestí. 

Vykoukne-li na vás kuří oko, nalepte na něj s co největší přesností prstencový polštářek z pěnové gumy nebo speciální náplast (zakoupíte ji v drogerii či lékárně).

Ta obsahuje vrstvy hydrokoloidů chránících postižené místo před nepříjemným tlakem, třením a účinně tlumí bolest. Jednou týdně pak pemzou nebo papírovou škrabkou opatrně odstraňte rohovatějící kůži. Rozhodně ji však neseřezávejte ani neseškrabujte nehtem. Mohli byste se poranit a zanést si do rány infekci. A pokud si s kuřími oky nevíte rady, bude moudřejší zákrok ponechat na odborníkovi.

Rada na doma: rozinková pedikúra

Rozpůlenou rozinku položte řeznou plochou na kuří oko a připevněte náplastí. Další den vyměňte za čerstvý kus a stejným způsobem pokračujte. Po týdnu by mělo jít kuří oko odstranit pinzetou. Při zákroku však buďte opatrní a dbejte na dokonalé uvolnění dolní části čepu kuřího oka.

Kontrolujte prsty a nehty

Každý nehet poporoste zhruba o 1 milimetr za týden směrem ke konečku prstu. Je-li delší dobu utlačován příliš těsnou obuví nebo špatně zastřihován, mohou jeho okraje začít zarůstat do okolní tkáně. Následkem je nejenom bolest, nýbrž i zánět.

Jakmile zaznamenáte otok, zarudnutí, bolest a horkost okolo nehtového lůžka, připravte si léčebnou koupel.
Do 3 litrů studené vody vhoďte 3 polévkové lžíce heřmánku a přiveďte k varu. Povařte 3 minuty, stáhněte z ohně a ještě 10 minut vyluhujte pod pokličkou.

Vlažný odvar pak nalijte do lavoru a chodidlo koupejte 10 minut. Poté osušte a do nehtového lůžka vetřete jednu kapku tea tree éterického oleje. Celou proceduru opakujte 3x denně. V případě silné bolesti, hnisavé či mokvavé rány však raději navštivte lékaře. Rozhodne-li se pro chirurgické odstranění zarostlého nehtu, lázeň provádějte po zákroku na rychlejší doléčení poranění.

Černé nehty jsou důkazem námahy

Patříte-li mezi aktivní běžce, fotbalisty, horolezce či vyznavače turistiky, můžete na svých prstech u nohou zaznamenat černé nehty. Opakované trauma čili zátěž kladená na prsty při pohybu vpřed způsobuje krvácení drobných kapilár pod nehtem. Tmavá skvrna je tedy sražená krev, která nebolí. Pouze v případě, že vám podlitina způsobuje velkou bolest, navštivte lékaře, aby vám nahromaděnou krev pod nehtem uvolnil.

Odstraňování kůže pemzou

Vulkanickou pemzou si tvrdou, odumřelou kůži z pat odstraňovali již lidé ve starověku. Vyvřelá hornina je totiž protknuta mnoha skelnými vlákny a kory, mezi kterými existují dutinky. Ty způsobují členitý, hrubý povrch, díky němuž pemza šetrně vyhladí vaše chodidla. Navíc má hornina kyselé prostředí, jež nedovoluje škodlivým bakterií ani plísním ulpět na její ploše.

Pro docílení jemnějších chodidel ponořte nohy na 10 minut do lázně ze dvou šálků plnotučného mléka a heřmánkového čaje.

Během ošetření (aplikujte vždy zamokra) pokožka absorbuje přírodní minerály obsažené ve směsi ze třetihor. Vulkanická pemza odstraní opravdu jen přebytečnou kůži a pokožka po jejím použití nerohovatí (na rozdíl od kovových rašplí a pilníků). Proto můžete chodidla přejet jemnými tahy (speciální pozornost věnujte postranním částem, patě a bříšku palce) i vícekrát za týden, třeba ve sprše.

Nohy ošetřujte mastnými krémy

Kůže na chodidlech disponuje jen malým množstvím mazových žláz – z tohoto důvodu ji pravidelně ošetřujte mastnými krémy. Ideální jsou masti zhotovené z bylin a ze sádla extrahovaného vodní parou. Rozpraskané paty zacelí řebříčková či měsíčková mast, proti plísním zabere propolisová mast se včelím voskem.

Pokud trpíte na nadměrnou potivost chodidel spojenou s nepříjemným odérem, potřete je 3x denně dubovým gelem. Bez obav si pak můžete kdekoli vyzout boty, aniž byste se cítili trapně.

Jak si pomoci od únavy nohou?

Po každodenní chůzi či sportu po tvrdém povrchu bolí nejen chodidla, nýbrž i záda. Nahromaděné napětí ve svalech podél páteře často vyvolá bolesti hlavy a nečekanou únavu. Příjemné uvolnění přinese jednoduchá relaxace.

Rychlá pomoc od únavy: Do lavoru položte přibližně patnáct menších, kulatých oblázků. Nalijte do něj vodu o teplotě 37 °C (v létě klidně i chladnější), aby vám sahala po kotníky, a přidejte dvě kapky levandulového éterického oleje. Pak se pohodlně usaďte, vdechujte vonnou páru a 10–15 minut třete chodidla o kamínky.
Je-li vaší vášní tanec, pořiďte si do své výbavy užitečného pomocníka. Do 30mililitrové lahvičky nalijte arnikový olej a přidejte 10 kapek éterického oleje z máty peprné.

Rozpálená bolavá chodidla pak promasírujte po každém tréninku a užijte si okamžitou úlevu.

Chůze naboso nohám pomáhá

Při sebemenší příležitosti (doma, na zahradě, v přírodě) vyzujte své boty a dopřejte svým chodidlům svobodu.

Přímý kontakt holých chodidel (na každém je přibližně 76 tisíc nervových zakončení) se zemí aktivuje reflexní body. Ty následně ovlivňují činnost vnitřních orgánů.

Svalové receptory přinášejí do mozku informace o povrchu, což více rozvíjí spolupráci mezi nervovou a pohybovou soustavou.

Chůze naboso skvěle trénuje svaly držící nožní klenbu a stimuluje krevní oběh v dolních končetinách. V prevenci působí proti křečím, plochým nohám a deformacím prstů. Chodidla také slouží jako „elektrické rozhraní“ mezi námi a Zemí. Jejich prostřednictvím dokážeme vybíjet a uzemňovat statickou elektřinu, jež se v našem těle hromadí. Jen si vzpomeňte, jaký je to báječný pocit, když se projdete bosí po trávě.

Aktivitu vhodnou pro zapojení 13 svalů a 26 kostí můžete vyvíjet doma i v práci prostřednictvím masážního ježka. Posaďte se na židli, narovnejte záda (trup a dolní končetiny spolu svírají pravý úhel) a chodidla položte na podlahu. Pod jedno z nich vložte míček s výstupky a válením pořádně promasírujte každý úsek koncové části nohy (na citlivých místech setrvejte o něco déle). Stejný postup opakujte i na druhém chodidle.

Jak vyléčit kuří oka?

V některých případech za vznik kuřích ok zodpovídá vadné postavení chodidel, například příčně plochá noha. V této situaci pomohou na míru zhotovené ortopedické vložky. Změna v postavení nohy odlehčí místům otlaku, čímž kuří oka snadněji odstraníte nebo předejdete jejich vzniku.

Trpíte-li na kuří oka, udělejte revizi svých bot. Vyvarujte se úzkých, špičatých tvarů a vysokých podpatků (3 centimetry a více). Den co den se chodidla lopotí a jsou pod tlakem, aby unesla do nevhodných bot, jednoho vaši váhu. Když je městnáte dne začnou volat o pomoc. Chodidla patří díky velkému množství nervových zakončení mezi extrémně citlivá místa na dotek. To u některých lidí způsobuje lechtivost, u jiných třeba sexuální vzrušení.

Autor: Pavla Apostolaki
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.