10 věci, které byste o penisu rozhodně měli vědět! Znáte je všechny? | Moje zdraví

10 věci, které byste o penisu rozhodně měli vědět! Znáte je všechny?

  • 10 věci, které byste o penisu rozhodně měli vědět! Znáte je všechny?
    Autor: iStock.com
    3. března 2024 • 06:00

    Penis je primární pohlavní orgán mužů, který má klíčovou roli v reprodukci a sexuálním životě. Porozumění anatomii, funkcím a péči o penis je důležité pro udržení celkového zdraví mužského reprodukčního systému.

    ČLÁNEK JE GARANTOVANÝ LÉKAŘI:

    Nejčastější potíže spojené s penisem zahrnují erektilní dysfunkci, infekce, fimózu a karcinom penisu. Potíže způsobujel ale také  stres, úzkost nebo deprese. Tyto stavy mohou mít různé příčiny a příznaky, proto je důležité, aby muži odhodili stud a s potížemi se svěřili. To se ale moc často neděje. .

    Mužské sexuální dysfunkce jsou tabu. Proč? Podívejte se na video: 

    Video se připravuje ...
    Sexuolog: „Bolí mě hlava“ říkají i muži s poruchou erekce. Stydí se!VIDEO 

  • Ztopořené penisy měří obvykle mezi 13 a 15 centimetry

    Autor: iStock.com

    Muži občas skutečně přehánějí. Faktem ale je, je penis během erekce měří skutečně v průměru pouze kolem 14 centimetrů. Alespoň to tvrdí British Journal of Urology. Takže, až se podíváte na toho „svého“, nemusíte mít depresi, že zrovna neměří 20 centimetrů. Neztopořený penis totiž průměrně měří kolem 10 centimetrů. Dalším mýtem je i to, že velikost penisu prý odpovídá i naší tělesné konstituci, není to ale pravda. I malý člověk může mít velký pohlavní orgán.

  • Mužský orgasmus je velmi krátký

    Autor: iStock.com

    Pokud čte tento článek žena, možná se bude divit, že průměrný mužský orgasmus trvá pouze šest sekund. Naopak ten ženský trvá průměrně dvacet vteřin. V tomhle má tedy křehké pohlaví převahu. Nezbývá nic jiného než sklopit uši a tiše závidět.

  • Erekce během spánku?

    Autor: iStock.com

    Je to skutečně tak, během spánku má muž až šest erekcí. Je to zřejmě dáno vyšší hladinou testosteronu během spánku. Pro zdraví to má ale pozitivní vliv. Je totiž jasné, že všechno funguje tak, jak má.

  • Na erekci může mít vliv i kouření cigaret

    Autor: iStock.com

    Že cigarety náš zdravý organismus nijak nepodporují, není žádná novinka. Kromě jiného má kouření vliv i na krevní cévy, což může ovlivnit kvalitu erekce. Pokud muž s kouřením skončí, obvykle se správná funkce erekce vrátí.

  • Penis je podobný ženskému pohlavnímu orgánu

    Autor: iStock.com

    Možná se budete divit, ale v počátečních fázích embryonálního vývoje se klitoris vyvíjí ze stejné tkáně jako penis. Když se v mužském embryu uvolní testosteron, roste tkáň a vytváří se penis. Při absenci testosteronu tkáň nijak neroste a postupně ze z ní stane klitoris.

  • Penis bez a s obřízkou má jen velmi málo rozdílů

    Autor: iStock.com

    Obřezaným penisem se myslí takový, který už nemá předkožku. V souvislosti s náboženskými zvyky se odstraňuje i dost nehygienickým způsobem. Naopak v židovské kultuře vše probíhá čistým chirurgickým zákrokem během několika dní po narození dítěte. Obřízka prý ale není úplně od věci, díky chybějící předkožce se totiž u dětí neobjevuje tolik virových infekcí. Je to ale samozřejmě věc názoru.

  • Zlomený penis neskutečně bolí

    Autor: iStock.com

    Mužský pohlavní orgán sice neobsahuje kosti, ale jeho zlomenina je velmi bolestivá. Krví naplněná tkáň ztopořeného penisu se může skutečně nalomit – zejména při horlivém milování. Pokud takovéto poškození okamžitě neřešíte, můžete mít následně trvalé následky.

  • Dvě klíčové věci pro erekci

    Autor: iStock.com

    Pro kvalitní erekci potřebují muži dvě věci: zdravé krevní cévy, které do penisu přenášejí krev, a zdravé nervy, které cévám signalizují, aby začaly krev čerpat. Vliv na kvalitu erekce také mohou mít například některé srdeční onemocnění, cukrovka či vysoký krevní tlak.

  • Ranní erekce

    Autor: iStock.com

    Asi už víte, že ranní erekce nemá nic společného se vzrušením. Způsobuje ji totiž zvýšená hladina testosteronu, která dosahuje vrcholu právě v ranních hodinách. Další vysvětlení je ještě prozaičtější – tělo si jen prověřuje, zda mu všechno správně funguje.

  • Pozor, alergie na sperma skutečně existuje

    Autor: iStock.com

    Možná se budete divit, ale alergičtí můžete být i na bílkoviny obsažené ve spermatu. U ženy se následně projevuje svěděním a zarudnutím vaginy přibližně deset až třicet minut po nechráněném sexu. Bohužel tento typ alergie bývá často špatně diagnostikován jako kvasinková infekce.

    LOONO – PODPORUJEME PREVENCI

    MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

     

Autor: Daniel Mareš, Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.