Co chtějí muži a ženy v sexu? | Moje zdraví

Výzkum: Muži v posteli preferují hysterky, ženy zase drsnější chlapy

Výzkum: Muži v posteli preferují hysterky, ženy zase drsnější chlapy
Sexuální energie v páru musí fungovat na stejné vlně • Autor: iStock.com
17. listopadu 2018 • 06:00

Jaký vliv na sexuální život má vaše povaha? Studie provedená německými vědci ukázala, že muži mají v posteli raději emočně labilní ženy. Kupodivu také ženy si sex víc užívají s muži, kteří na ně nejsou moc milí. Jako by platilo, že hodné holky a hodní kluci prostě nejsou tak sexy.

O tom, jak povaha ovlivňuje sexuální život ještě nebyla provedena žádná velká studie, proto je studie německých odborníků z Ruhr-Universität Bochum poměrně převratná. Vědci do výzkumu zapojili celkem 1000 respondentů, jejichž průměrný věk byl 51 let a jejichž vztah se současným partnerem či partnerkou trval v průměru již 24 let. Studii publikoval prestižní lékařský časopis The Journal of Sex Research.

Odborníky zajímalo, jaký je sexuální život respondentů, ptali se jich na jejich povahové rysy a sexuální funkce, přičemž u žen se zaměřili na sexuální touhu, uspokojení, vzrušení a orgasmus, u mužů vedle touhy, uspokojení a orgasmu sledovali také erektilní funkci.

Komplikované ženy

Shromážděné údaje ukázaly, že podle oslovených mužů jsou v posteli lepší emočně labilní ženy. A jaký je ideální sexuální partner podle žen? Možná vás překvapí, že takový, který je spíše drsnější, ale dokáže věnovat zvýšenou pozornost detailům, či jsou dokonce puntičkáři. Pro muže poté platí, že jsou se svým sexuálním životem více spokojeni, pokud má jejich partnerka podobnou povahu, a zejména pak preferuje-li obdobné sexuální stimulace.

Proč muže přitahují spíše komplikované ženy? „U takových žen je typické rychlé střídání nálad a silné, někdy až nepatřičné projevy emocí, což ale v sexu může znamenat více dobrodružství a prolomení stereotypu, který je zabijákem milostných vztahů,“ vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Češi jsou v sexu spokojení

Výsledky studie dále ukazují, že muži si užívají lepšího sexu s partnerkou s podobnými povahovými rysy, zejména pak, pokud ji sexuálně vzrušují stejné podněty. Spokojenost v sexu je tak do jisté míry dána tím, jak si oba partneři vyhovují, a to nejen v tom, jak sexuální akt proběhne, ale také třeba v tom, jak často probíhá.

Velké studie, které v Česku provádí Sexuologický ústav 1. LF UK a VFN v Praze ukazují například, že Češi a Češky ve středním věku jsou se svým sexuálním životem spokojeni. Spokojenost vyjadřuje více než polovina oslovených - 57,2 procent. Až dramaticky vysoké je procento spokojenosti s partnerským vztahem - 76,5 procent českých mužů a žen ve středním věku tvrdí, že jsou v aktuálním vztahu velice spokojeni. Celkem nečekané v národě věčných nespokojenců.

Zajímavé je, že stále více českých žen dokáže podle průzkumů prožít orgasmus, v roce 2008 tvrdilo sedm procent žen, že nikdy nemá orgasmus, v posledním průzkumu to bylo pět procent. Necelé tři čtvrtiny žen odpověděly, že orgasmu dosahují alespoň v polovině všech případů milování.

Češi přitom mají pohlavní styk průměrně dvakrát týdně a podle odhadů respondentů trvá zhruba 15 minut. Pokud ale dáte páru do ruky skutečně stopky, pak se obvykle zjistí, že ve skutečnosti je pohlavní styk mnohem kratší  zhruba poloviční.

 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.