Jak a kdy řešit horečku u dětí? | Moje zdraví

Jak a kdy řešit horečku u dětí?

Jak a kdy řešit horečku u dětí?
Horečku u dětí nemusíte snižovat vždy, záleží na její intenzitě. • Autor: iStock.com
9. července 2017 • 06:00

Rozpálené čelo, lesklé oči, smutný pohled, únava zračící se ve tváři, nechuť si hrát… Zvýšenou teplotu u dětí zpravidla poznáme na první pohled. Není však třeba hned panikařit, horečka není nemoc, ale poukazuje na počátek onemocnění, ať již virového, bakteriálního, či jiného původu. Je signálem, že tělo přešlo do stavu obrany, reakcí organismu na nemoc, infekci… Víte, jak správně postupovat? O rady jsme požádali MUDr. Danu Nedělkovou, dětskou lékařku, která působí v Praze 2.

Zvýšená teplota, či dokonce horečka je noční můrou všech maminek. U dětí je sice jistě třeba větší ostražitosti než u dospělých, nicméně běžet ihned s každým výkyvem teploty do ordinace asi nutné není.

Především je třeba sledovat chování dítěte, jeho náladu a jiné symptomy, které by ukazovaly na zdravotní potíže. Pokud naměříme teplotu do 38 (respektive v zadečku 38,5) stupňů Celsia, přičemž dítě se chová zcela normálně, je třeba vyčkat, jak se situace vyvine, zda bude teplota nadále stoupat nad 38 stupňů (horečka), nebo se jednalo pouze o výkyv, který u dětí není až tak neobvyklý.

Jestliže se jedná o novorozence, jsme více ve střehu, ale ani v tomto případě není na místě panikařit. Charakter horečky je též důležitým ukazatelem zdravotních potíží – zda stoupá i přes podávaná antipyretika (léky snižující tělesnou teplotu), zda během dne klesá jen nepatrně, nebo naopak dochází ke střídání vysokých teplot s následnými poklesy.

Kdy okamžitě k lékaři?

Lékaře hned vyhledejte v případě apatie, nepřijímání tekutin či jídla, zvracení, úporného průjmu, bolestí hlavy či bříška, pokud dítě usedavě pláče, sliní. Pozor když se objeví křeče a dítě má nápadně bledé a chladné končetiny. Je třeba bedlivě hlídat zejména děti do 3. měsíce věku! Bez konzultace s lékařem bychom neměli léčit horečku déle než tři dny (u větších dětí), u kojenců ne déle než jeden den.

Jak správně měřit teplotu u dětí?

Ve kterou denní/noční hodinu zpravidla hodnota na teploměru stoupá výše, a kdy jsou hodnoty naopak nejnižší? V současné době je na trhu několik typů teploměrů: od digitálních, které naměří teplotu asi do minuty, až po ušní či bezdotykové teploměry využívající infračerveného paprsku.

Dříve používaný rtuťový teploměr již není doporučován vzhledem k možnému toxickému působení výparů rtuti (pokud dojde k poškození teploměru). Teplotu u malých dětí (do tří let věku) obvykle měříme v konečníku, u starších dětí lze měřit v ústech pod jazykem, nejčastějším místem je však podpaží.

Charakter teploty se mění ve dne i v noci dle momentální situace organismu, věku dítěte, tělesné aktivity, metabolismu, imunitní odpovědi a jiných, například zevních vlivů. Nejchladnější bývá tělo kolem 6. hodiny ráno, nejvíc „žhne“ kolem 17. hodiny odpolední.

U kojenců a dětí do pěti let mohou být nepříjemnou komplikací horečky febrilní křeče, kdy dochází k předráždění centrálního nervového systému látkami, jež organismus produkuje při zvýšené teplotě, s projevy náhle vzniklých záškubů v rukou a nohou, dítě má oči v sloup, modrá kolem úst trvající několik vteřin až minut. Pokud febrilní křeče trvají déle než pět minut, je třeba vyhledat lékařskou pomoc ke zvážení dalších léčebných a diagnostických postupů.

Při teplotě nad 38 °C v podpaží (respektive 38,5 °C v rektu u kojence) lze zahájit léčbu takzvanými antipyretiky, jejichž účinné látky (například paracetamol) zároveň působí i proti bolesti. Návod k použití těchto látek najdete v příbalovém letáku, je nezbytné přesně dodržovat pokyny výrobce, neboť u dítěte s různou váhou a věkem je dávkování individuální.

Zároveň je třeba zajistit dostatečný příjem tekutiny, která by měla být vlažná, nikoli horká ani studená (voda, slabý čaj, případně slazený glukopurem či medem), stejně tak teplota místnosti by se měla pohybovat mezi 22 a 24 stupni. Dítě nenuťte do jídla, vedlo by to spíše k nutkání na zvracení.

Pozor na kombinace rozličných léků se stejnou účinnou látkou – může dojít k předávkování! Vždy dbejte doporučení a rad lékárníka. Nejvhodnější formou antipyretik pro děti jsou čípky nebo sirup.

Návod, jak bojovat účinně s horečkou u dětí, najdete také zde.

Chladicí zábaly pomáhají ke snížení horečky

Jak se u dětí správně provádějí chladivé zábaly a čemu je třeba věnovat pozornost? V případě, že je dítě rozpálené horečkou, je vhodné použít fyzikální metodu snižování teploty zábalem nebo sprchou ve vlažné vodě.

Teplota vody by měla být asi o pět stupňů nižší než naměřená horečka, zábal i sprchování lze zopakovat několikrát po sobě. Fyzikální léčbu neprovádíme tehdy, pokud je kůže studená, eventuálně promodrávající, v těchto případech promasírujeme studené části těla, abychom zlepšili periferní prokrvení, a pokud se situace nezlepšuje a teplota stoupá, je třeba neprodleně vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Je třeba být velmi opatrní při náhle vzniklém horečnatém stavu u dětí trpících onemocněním srdce způsobeným většinou vrozenými srdečními vadami, nádorovým onemocněním a podobně.

Mohou pomoci homeopatika, akupunktura, nebo bylinné čaje?

Kromě uvedených postupů klasické medicíny existují i metody alternativní, například akupunktura, kdy lékař aplikuje do vybraných bodů na kůži akupunkturní jehličky; tato metoda je možná, ale v naší zemi není rozšířená vzhledem k omezenému počtu lékařů, kteří ji mohou poskytovat.

Používání bylinných čajů je zvláště u nejmenších pacientů diskutabilní pro možné toxické působení obsažených látek. Některá fytofarmaka (léky s přírodními látkami) je však možné užívat již od nejnižšího věku - pokud jsou označena pro použití v daném věku, lze tyto prostředky vyzkoušet. To platí i pro homeopatika.

Chcete vědět, jaká homeopatika vám pomohou při horečce a angíně? Čtěte zde.

Prevencí opakovaných infektů provázených horečkami je vhodný životní styl, spojený s otužováním vzduchem i vodou, přiměřenou fyzickou aktivitou již od útlého dětství, správné stravování s dostatečným množstvím vitaminů a tak dále.

Proto maminkám novorozenců a kojenců doporučujeme pravidelné procházky venku od narození dětí, ovšem se zřetelem na momentální klimatické podmínky, a zároveň je předčasně nevystavovat je situacím a prostředí, kde mohou snadno onemocnět (kolektivy, velká shromáždění lidí).

Helena Míková odborná spolupráce: MUDr. Dana Nedělková www.mudr-nedelkova.cz

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.