Virus Zika: Jak se nenakazit | Moje zdraví

Virus Zika: Zájem o něj utichl, děti však zabíjí dál

Virus Zika: Zájem o něj utichl, děti však zabíjí dál
Virus Zika přenášejí komáři • Autor: iStock.com
11. září 2017 • 06:00

Virus Zika byl před časem tématem pro všechna světová média. I když zájem o něj není tak velký jako při olympiádě v Riu, jeho nebezpečí je stále aktuální. Vrozené vady způsobené tímto zákeřným virem se totiž mohou vyskytnout kdykoliv během těhotenství.

Vědci zjistili, že největší riziko nakažení Zikou je během prvních tří měsíců těhotenství. Virus napadá imunitní systém těhotné ženy a to viru umožňuje šíření k vyvíjejícímu se plodu.

„Zjistili jsme, že asijský virus Zika se začal v těle rozšiřovat kvůli napadení mateřského imunitního systému a z infekce se nakonec stalo vrozené onemocnění,“ říká Jae Jung, jeden z autorů studie, profesor a předseda katedry molekulární mikrobiologie a imunologie na Keck School of Medicine of USC. Jeho studie, kterou publikoval v časopise Nature Microbiology, upozorňuje na to, že virus se zaměřuje na bílé krvinky, které jsou důležité pro imunitní systém těhotné ženy. Zika tak využívá oslabeného imunitního systému.



A jak výzkum probíhal? Vědci odebrali krevní vzorky od 30 zdravých lidí ve věku od 18 do 39 let. Zastoupeni mezi nimi byli jak těhotné, tak netěhotné ženy a muži. Výzkumníci následně infikovali krevní vzorky africkým a asijským virem Zika a srovnávali jejich nálezy s krevními vzorky pěti zdravých těhotných žen a třiceti těhotných žen, u nichž už se virus Zika projevil.

Když se vědci zaměřili na infikovanou krev těhotných a netěhotných žen, zjistili, že virus cílí na specifické bílé krvinky, které se změnily na takzvané makrofágy, které pohltí a vylučují zbytky buněk. Vědci zjistili, že asijský kmen viru Zika způsobil, že se z nich posléze staly „makrofágy M2". Kvůli nim si imunitní systém myslí, že infekce tělo vlastně uzdravuje, proto se před ní imunitní systém přestane bránit, a infekce se tak může dále šířit v placentách těhotných žen a v mozcích plodů. Podle autorů studie virus potlačí imunitní systém asi o 70 procent.

Jak se projevuje Zika?

Virus Zika patří do čeledi Flaviviridae a je přenášen komárem egyptským. Projevuje se horečkou Zika. U postižených jedinců se objevují vysoké teploty, vyrážka a bolesti hlavy a kloubů. Problémem je, když si komár vyhlédne těhotnou ženu. Jejímu ještě nenarozenému dítěti může totiž způsobit těžkou vývojovou poruchu – mikrocefalii. Při ní dítěti předčasně přestane růst mozek a obvykle i celá hlava. Poškození mozku je už nevratné.

Očkování proti viru Zika

Vakcína už existuje. Zatím ale nebyla testována na těhotných ženách, což je podle Junga velká chyba. „Více než 90 procent testů a studií na nové léky nezahrnuje těhotné ženy. Kvůli tomu se tak stávají velmi zranitelnou skupinou lidí,“ vysvětluje Jung a podotýká, že účinky vakcíny u těhotné a netěhotné ženy mohou být značně rozdílné, proto nyní odbornou veřejnost nabádá, aby do testování nových léků byly nově zapojeny i ženy v „očekávání“.

Lékař Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, uvádí, že je samozřejmě důležité, aby v budoucnu byly tyto léky testovány i na těhotných ženách. A proč se to zatím neděje? Roli zde hrají etické důvody. „Jednou z nejdůležitějších věcí při testování vakcín je to, že nechceme nikomu ublížit,“ popisuje Fauci s tím, že nechtějí nové léky „zkoušet“ na těhotných ženách či plodu, a to alespoň do té doby, než zjistí, že je to skutečně bezpečné.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.