Nateklá příušní žláza | Moje zdraví

Nateklá příušní žláza

Příušní žláza patří mezi párové slinné žlázy. Nachází se pod uchem nebo na okraji čelisti. Otok se může vyskytnout jednostranně nebo i na obou příušních žlázách.

Příčiny nateklé příušní žlázy

Otok příušní žlázy často souvisí se zánětem. Někdy bývá zarudlý a na dotek bolestivý. Otoky příušních žláz jsou typické pro dětské onemocnění příušnice. K otoku se přidává horečka, zarudnutí místa a bolest, například i při otevírání úst. Většinou se otok objeví nejdříve na jedné a po čase i na druhé straně. Nemoc je vysoce nakažlivá a může způsobit komplikace v podobě zánětu varlat nebo slinivky. Dnes se proti příušnicím děti nechávají povinně očkovat. Kromě virových existují i bakteriální nebo chronické záněty příušní žlázy.

Otok může být spojen i s ucpáním slinné žlázy, ke kterému může dojít kvůli kamínku. Bolest se objevuje hlavně při jídle a po něm. Hromadění slin v důsledku horšího odtoku bývá bolestivé a navíc se zvyšuje riziko zánětu.

Otok příušní žlázy může být zapříčiněn i nádorovým bujením. V takovém případě se objevuje spíše jen na jedné straně a nebývá bolestivý. Nádor může ale také utlačovat slinnou žlázu a způsobit zánět podobně jako kamínek. Nádory mohou být jak zhoubné (maligní), tak nezhoubné (benigní).

Pokud je otok příušní žlázy doprovázen pocitem sucha v ústech, zánětem spojivek nebo bolestí kloubů, může se jednat o autoimunitní onemocnění zvané Sjögrenův syndrom, který se řadí mezi revmatická onemocnění.

Kdy jít k lékaři?

Otok příušní žlázy by měl vždy posoudit lékař ORL, případně další odborníci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.