Zarostlé chloupky: Problém, který bolí a nevypadá hezky. Jak mu předcházet a co skutečně pomáhá? | Moje zdraví

Zarostlé chloupky: Problém, který bolí a nevypadá hezky. Jak mu předcházet a co skutečně pomáhá?

Zarostlé chloupky: Problém, který bolí a nevypadá hezky. Jak mu předcházet a co skutečně pomáhá?
Autor: iStock
19. ledna 2022 • 06:00

Místo hladkého klína bolestivý vřídek, který rozhodně k milostným hrátkám nesvádí? Naštěstí existuje způsob, jak tyto kožní problémy nejen léčit, ale také jim předcházet.

Často je to k vzteku. Když si člověk dá tu práci, aby zbavil své tělo pubického ochlupení, chce, aby byla výsledkem hladká pokožka. Někdy se však rostoucí chloupky „zaseknou“ pod kůží a vytvoří hnisající pupínky. Kromě toho, že jsou nevzhledné, jsou tyto pupínky i mimořádně bolestivé. Vyskytují se totiž často v místech, která jsou vystavena velkému tření, zejména pak v tříslech. Těsné spodní prádlo, kalhoty či sex pak mohou pořádně znepříjemnit život. Bolestivé ale mohou být i neočekávané nárazy nebo neopatrný pohyb.

Video se připravuje ...
Jak probíhá depilace voskem?VIDEO 

Pokud vás trápí zarostlé ochlupení kolem rozkroku, vězte, že nejste sami. „Více než 50 procent žen, které používají nějakou formu depilace pubického ochlupení, se se zarůstajícími chloupky během svého života setkalo,“ vysvětluje pro web Woman‘s Day dermatoložka Shweta Paiová. Podle statistiky až 87 procent žen si nějakým způsobem chloupky odstraňuje, problém se zarůstáním je tak větší, než by se mohlo zdát.

Naštěstí existuje způsob, jak tyto kožní problémy nejen léčit, ale také jim předcházet.

Co způsobuje zarůstání chloupků

„Existují určité rizikové faktory, kvůli kterým je žena k zarůstání chloupků náchylnější. Patří k nim tvrdé a silné vlasy, kudrnaté vlasy a taky způsob holení. Rizikové je holení, používání pinzety a vosku,“ popisuje Shweta Paiová.

K zarůstání dochází, když při odstraňování není vytržen celý chloupek naráz, ale pod povrchem pokožky se přetrhne, případně poruší. To se běžně děje při holení, kdy žiletka seřezává jen tu část chlupu, která je nad úrovní kůže, ale i při neopatrně provedené depilaci voskem.

„Pak se stane, že místo aby chlup rostl z kořene a vzhůru, začne se točit pod kůží. Proto jsou k zarůstání nejnáchylnější ženy s kudrnatými a tvrdými vlasy a tedy i chlupy. Přirozený růst takového chlupu znamená, že má tendence sám od sebe se kroutit. A když se chlup stočí pod pokožkou, v těle to spustí zánětlivou reakci, vlastně stejnou, která začne, když se pod kůži dostane cizí tělísko, třeba tříska,“ uvedla dermatoložka.

Kromě toho, že holení seřízne chlup a neodstraní kořen, navíc dráždí pokožku, která je pak k zarůstání ještě náchylnější.

Vzhledem k místu, kde nejčastěji dochází k zarůstání chlupů, se stává, že si lidé pletou zanícené pupínky s pohlavně přenosnou nemocí. Není to neobvyklé, protože zanícené pupínky vypadají jako malá červená boule nebo papula.

Jak tedy vypadá zarostlý chloupek?

Kůže kolem něj je zarudlá, pupínek je naplněný tekutinou nebo hnisem. V takovém případě už je kůže v okolí červená a podrážděná. Pokud máte tmavší chlupy, můžete někdy pod kůží vidět jejich zbytky.

Ne všechny hrbolky v oblasti rozkroku jsou automaticky zarostlé chloupky. Může se jednat o folikulitidu, což je bakteriální infekce ve vlasovém folikulu, kterou nezpůsobuje zanícený chlup pod kůží. Ta se obvykle vyřeší sama od sebe, i když příjemná rozhodně není.

Pokud máte pupínek déle než dva týdny a jeho stav se nelepší, navštivte dermatologa. „V oblasti ohanbí se mohou objevit infekce, cysty, a dokonce i rakovina kůže,“ tvrdí dermatoložka Ellen Marmurová.

Jak si poradit se zarůstajícími chloupky

I když se problém se zarůstáním chloupků časem většinou vyřeší sám, je lepší tomu pomoci. Nejdřív přestaňte s depilací. „Proces může problém se zarostlými chloupky dále zhoršovat. Potom použijte peeling, který pomůže odstranit staré vrstvy kůže a tím uvolnit chloupky. Vyberte přípravek, který obsahuje 10% roztok AHA kyselin. Ty napomáhají uvolnit svrchní vrstvy pokožky a odstranit veškeré nečistoty, které by mohly způsobit infekci,“ vysvětluje Paiová.

Pokud peeling nebude stačit, rozhodně se nesnažte pokožku protrhnout a chlup jen tak vytáhnout. „Pomohou teplé obklady a třeba i lokální kortikosteroidy,“ radí dermatolog Jeffrey Fromowitz, který doporučuje proces opakovat, dokud zanícený a bolestivý pupínek nezmizí.

Jakmile špička chloupku vykoukne, můžete ho pomocí pinzety vytáhnout. „Pokud je kůže zjevně oteklá, zarudlá nebo bolestivá, hrozí povrchová infekce. V případě, že se ranka nehojí, navštivte lékaře,“ doporučuje Paiová. Jakmile je chloupek venku, noste volné bavlněné prádlo, dokud se rána úplně nezhojí.

Jak se vyhnout zarůstání

Zarostlé chloupky se ale nemusí objevit po každém holení či depilaci voskem. „Používejte jen nový a ostrý holicí strojek. Šetřete na jiných místech a tupé a špinavé holicí strojky zahoďte do koše,“ uvedla Marmurová, která doporučuje inspirovat se u mužů. Ti často používají oleje ke změkčení vousů a pokožky, takže holení je méně bolestivé a pokožka je méně podrážděná.

V případě častého a bolestivého zarůstání vyzkoušejte nové způsoby epilace. Příznivci cukrové pasty přísahají, že po jejím použití k žádnému zarůstání nedochází. „Laserové odstranění chloupků je poslední možností,“ uvádí Marmurová.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.