Hyperandrogenismus: Jak se projevuje a léčí? | Moje zdraví

Hyperandrogenismus

Hyperandrogenismus je nemoc způsobená zvýšeným množstvím mužských pohlavních hormonů (androgenů) z kůry nadledvin, vaječníků nebo varlat. Objevuje se například u syndromu inzulinové rezistence (u starších diabetiček 2. typu) nebo u polycystických ovarií.

Příčinou může být někdy i nádor na nadledvinkách nebo vaječnících. Ženám může bránit v otěhotnění, v případě otěhotnění vede k potratům. Může se objevit v každém věku.

Postihuje

ženy

Projevuje se

Nadledvinky, štítnou žlázu, vaječníky

Příznaky hyperandrogenismu

Příznakem je nadměrné ochlupení, růst vlasů a vousů. Dále kožní projevy, hlavně akné. Změny postavy, zvýšení tělesné váhy, nepravidelný nebo chybějící menstruační cyklus. Změny hlasu.

Léčba hyperandrogenismu

Záleží na příčině hyperandrogenismu. Léčí se zpravidla hormonální terapií, kontraceptivy, kortikoidy. V případě nádoru jeho chirurgickým odstraněním.

Pro zlepšení neplodnosti slouží specifická gynekologická terapie klomifencitrátem nebo laparoskopická elektrokauterizace.

Léky

Jsou předepisovány hormony – kontraceptiva, kortikoidy.

Vyšetření

Lékař v případě podezření na základě kožních projevů nařídí laboratorní vyšetření krve. Obvykle postačí stanovení celkového testosteronu, který by u žen neměl překračovat koncentraci 2,9 nmol/l. V některých případech je však užitečné změřit i biologicky aktivní podíl hladiny testosteronu, dihydrotestosteronu, dehydroepiandrosteronu a jeho sulfátu nebo androstendionu.

Délka léčby

Celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Komplikací je nádor na nadledvinách a na vaječnících. Jinak je jistě nepříjemnou komplikací neschopnost otěhotnění či kosmetické vady.

Trvalé následky

Trvalým následkem může být neplodnost, v případě neléčení případného nádoru i smrt.

Kdy jít k lékaři

Při nadměrné tvorbě akné a zvýšeném ochlupení.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.