Odstraňování chloupků: Jak se zbavit pupínků a na co si dát pozor při laserové epilaci? | Moje zdraví

Odstraňování chloupků: Jak se zbavit pupínků a na co si dát pozor při laserové epilaci?

Odstraňování chloupků: Jak se zbavit pupínků a na co si dát pozor při laserové epilaci?
Depilace rozdělujeme podle doby dorůstání chloupků na dočasnou, polotrvalou a dlouhodobou epilaci • Autor: iStock.com
17. června 2017 • 06:00

Aktuální sezona bývá spojena i s jednou nutností – odstraněním chloupků, které teď už neschováme pod vrstvami oblečení. Zatímco část žen si nenechává chloupky dorůst celoročně, ostatní se k nim v létě připojují. 

To, jakou metodu si vybereme, záleží na mnoha faktorech: na hustotě ochlupení, prahu bolesti a finančních možnostech. Zatímco žiletka a holicí pěna jsou nejčastějšími pomocníky, voskové pásky nepatří mezi nejpříjemnější způsoby, přesto mají své příznivkyně. Komfortnější jsou depilátory, ale ty zase nejsou vhodné pro depilaci v podpaží. Tyto způsoby patří mezi „domácí“.

V salonu nám nabídnou vosk, třeba i depilaci bavlněnou nití, cukrovou nebo orientální pastu. Pohodlí do setrvávající módy holé kůže přinesly moderní technologie, které slibují depilaci – vlastně epilaci – bez bolesti a s dlouhodobým efektem. Jaký je v těchto technikách rozdíl?

Depilace nebo epilace?

Při depilaci se odstraní pouze viditelné chloupky – ty, které jsou právě na povrchu kůže; celý proces se proto musí opakovat v různých fázích jejich růstu. Epilační techniky likvidují chloupek i s jeho cibulkou. Tak jako v mnoha oblastech i v odstraňování chloupků způsobil revoluci laser. Tato metoda je efektivní, rychlá, šetrná, avšak bohužel není bezbolestná (pokud má tedy někdo z ošetření strach, je možné použít znecitlivující krém). Jak zákrok probíhá?

Paprsek je zachycen pigmentem (melaninem) přímo ve vlasové cibulce (folikulu), a nedostane se tedy dál do kůže. Folikul, z něhož chloupek vyrůstá, je tak zcela zničen. Zlikvidují se tím ale pouze chloupky, které jsou právě v růstové fázi, a také ty, v nichž je pigment. Znamená to jednak, že pro dokonalý efekt je ošetření třeba několikrát opakovat, aby se vychytaly i chloupky nově vyrostlé, a bohužel také to, že lasery jsou na světlé chloupky krátké. A to všechny typy včetně těch nejmodernějších.

Laser nebo IPL

Větší účinnost slibují nové laserové technologie, které mají např. „čtečku“ melaninu, takže odpadá riziko popálení kvůli špatnému odhadu potřebné energie. Navíc jsou opatřeny speciální chladicí hlavicí pro eliminaci nepříjemných pocitů. Mezi oblíbené metody patří rovněž intenzivní pulzní světlo (IPL). Chloupky i s cibulkou se v tomto případě likvidují fototermolýzou, kdy se světelný impulz změní v kůži na teplo a zničí folikuly chloupků. Výrobci slibují odstranění i chloupků světlých, ale počet ošetření musí být větší.

Video se připravuje ...
8 rad, jak na popraskaná chodidlaVIDEO 

Velmi účinný je také přístroj, který je kombinací IPL a laseru, protože dokáže velmi rychle odepilovat i poměrně velké plochy. Zdravotní rizika i při dlouhodobém odstraňování chloupků jsou nepatrná, pokud se svěříte do rukou odborníků. Při neodborném zákroku hrozí např. spálená kůže po chybném nastavení intenzity IPL nebo vám zůstanou jizvičky po epilační jehle. A po nedostatečné instruktáži na téma, čeho je třeba se po epilaci vyvarovat (zejména slunci), se mohou objevit pigmentové skvrny. S lékařem by se o vhodnosti metody měl rozhodně poradit každý, kdo trpí cukrovkou nebo jiným chronickým onemocněním.

Už v době kamenné!

Byl by omyl se domnívat, že trend holé pokožky začal až někdy ve 20. století. Nálezy dokládají první primitivní způsoby depilace již v pozdní době kamenné, tedy 4 tisíce let před naším letopočtem. Ve starém Římě se takto dalo určit postavení člověka - příslušníci vyšších vrstev museli tělo zbavovat chloupků (a to se týkalo i mužů). Na první žiletku si však lidstvo muselo počkat až do druhé poloviny 18. století. Do širšího užívání se dostaly za první světové války. V roce 1915 se na trhu objevily první žiletky vytvořené speciálně pro ženy a za dalších dvacet let spatřily světlo světa dámské holicí strojky. Od té doby se depilační možnosti výrazně rozšířily.

„Depilace rozdělujeme podle doby dorůstání chloupků na dočasnou depilaci, polotrvalou depilaci a dlouhodobou epilaci,“ vysvětluje specialistka na péči o pleť, ruce a nohy Pavlína Zimčáková z kliniky rodinného zdraví a krásy Esthesia. Depilaci s polotrvalým účinkem se někdy říká epilace – při ní dochází k vytržení chlupu i s kořínkem, popřípadě ke zničení vlasového folikulu. I tato metoda je však semipermanentní, to znamená, že počet opakování nelze předem určit a již dopředu víme, že po letech se určitá část (10–30 %) odstraněného ochlupení vrací. Výraz depilace se správně užívá pouze pro holení a odstraňování povrchové části chlupu.

Dělají se vám pupínky?

„Pupínky, které vám naskočí po holení, mohou vzniknout z různých důvodů. Buď se holíte nasucho, nebo je problém v příliš tupé či zcela nové žiletce. Také to může být tím, že holení jste provedli s odstupem velmi krátkého intervalu, kdy chloupky nestihly vyrůst. Citlivá místa či intimní partie je lepší holit po směru růstu chloupků. Když chloupky nechtějí prorůst nebo zarůstají, doporučila bych vždy po koupeli krémovat kůži, aby byla hydratovaná a jemná. Také je dobré udělat si peeling nebo navštívit saunu a provést lehké obroušení kůže lufou nebo peelingem, aby chloupky mohly snáz prorůst,“ radí Pavlína Zimčáková.

Ošetření kůže

Po odstranění chloupků je důležité kůži pořádně ošetřit přípravky určenými po depilaci. Kůže je tehdy citlivá a nemá svůj ochranný film. Předejdete tak pálení, štípání či jejímu svědění. Pokud se chystáte ven na sluníčko, je lepší depilaci provádět aspoň den před opalováním. Vzniku pigmentových skvrn se snažte zabránit opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem. 

***
Jde-li nám pouze o lokální odstranění chloupků (např. na obličeji), může posloužit epilační jehla. V tomto případě elektrický proud zasáhne kořínek chloupku a naruší ho. 

Lokality, které lze epilovat laserem 

  • nohy
  • paže
  • nárty a prsty
  • horní ret, brada
  • bradavky
  • záda

Co (ne)dělat před laserovou epilací

  • Chloupky se nesmějí minimálně 4–6 týdnů před ošetřením vytrhávat pinzetou ani depilovat strojkem nebo voskem.
  • Po tuto dobu je možné se holit žiletkou nebo používat epilační krém.
  • Asi 2 dny před epilací by měla být ošetřená partie oholená, aby chloupky vyrostly asi 2 mm nad povrch a byly dobře viditelné; delší by ale být neměly, protože potom se v nich zbytečně zachytává energie laserových paprsků a epilace není tak úspěšná.
  • Pokožka by měla být co nejméně opálená; minimálně 2 týdny před ošetřením je třeba se nevystavovat slunci, vyhnout se soláriu a nepoužívat samoopalovací krémy.
  • V den zákroku není dobré omýt partii určenou k ošetření mýdlem, ideální je opláchnout ji vodou.
  • V tento den je třeba si odpustit saunování, návštěvu bazénu a používání kosmetických přípravků s alkoholem.
  • Nedoporučuje se rovněž alkohol konzumovat.
  • Je-li ošetřovaná oblast citlivá, je optimální aplikovat na ni panthenol, který podrážděnou pokožku ochladí a zregeneruje.
  • S opalováním nebo návštěvou solária se doporučuje počkat měsíc po ošetření a i potom používat na slunci krém s vysokým UV faktorem.

Dělení depilací 

Dočasná depilace zahrnuje holení žiletkou nebo pomocí depilačních krémů, kdy dojde k odstranění chloupků nad povrchem pokožky. Depilační krém působí na chemické bázi, kdy se chloupky snadno rozpadnou v místě, kde aplikujeme depilační krém. K odstranění chloupků dochází na povrchu pokožky, ale již druhý den dorůstají. 

Polotrvalá depilace, epilace jsou metody s použitím studeného a teplého vosku, také sem patří depilace cukrovou pastou v případě menších oblastí i vytrhávání pinzetou. Rozdíl mezi depilací cukrovou pastou a voskem spočívá v tom, že chloupky na rozdíl od odstranění voskem nezarůstají a na pokožce se tak netvoří pupínky. Tato depilace je také méně bolestivá. U všech těchto technik jde o vytržení chloupku i s kořínkem. Trvanlivost dorůstání chloupků při využití zmíněných metod je 12 až 20 dní. 

Dlouhodobá epilace se provádí pomocí laseru či IPL, tedy intenzivního pulzního světla, kdy dojde ke zničení vlasového folikulu. Aplikaci je nutno opakovat podle množství chloupků, aby došlo k jejich dlouhodobému odstranění. 

odborná spolupráce: prim. MUDr. Karolína Kykalová, Esthesia - klinika rodinného zdraví a krásy

Autor: Jana Nová, Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.