Jak a proč si holit intimní partie | Moje zdraví

Holit, nebo neholit? Je ochlupení v intimních partiích pro ženy zdravé?

Holit, nebo neholit? Je ochlupení v intimních partiích pro ženy zdravé?
Co je na odstraňování chloupků nejvhodnější? • Autor: iStock.com
4. září 2018 • 06:00

Ochlupení u pohlavních orgánů je v dnešní společnosti téměř tabu. Ten, kdo není oholený, působí ve většinové společnosti divně. Nejsou ale chlupy také k něčemu dobré?

Podle řady studií se lidé v intimních místech holí jednou za čtyři týdny. To už není zase tak často. Řada z nich si navíc z chlupů dělá různé útvary a dokáže si s nimi vyhrát. Pokud nám tam ale rostou, asi také k něčemu budou. Tady máte pár těch nejpádnějších důvodů.

Feromony přilákají partnera

O svém ochlupení v intimních partiích musíte podle některých lékařů přemýšlet jako o jakémsi ochranném „polštáři“. Pomáhá totiž odrazit bakterie a nežádoucí patogeny od vstupu do vaginální oblasti. Díky tomu je u vás pak mnohem menší šance propuknutí například kvasinkové infekce.

I přesto si řada lékařů a vědců není jistá, proč toto ochlupení existuje. Podle některých prý udržuje naše pohlavní orgány teplé a je také jakousi poduškou při sexu a dalších aktivitách, který vyvíjejí tlak na vagínu. Je tu ale i jeden důvod, který jsme zdědili po našich předcích. Zachycuje také feromony, což jsou sexuální pachy tvořené tělními chemikáliemi, které lákají partnera. Takže zapomeňte na parfémy a nechte si narůst chlupy – samozřejmě žertujeme.

Měli jsme je už jako děti

Drobné chloupky ale nemáme jen kolem pohlavních orgánů. Objevují se po celém těle a měli jste je na sobě už jako děti. Chrání totiž naší pokožku a pomáhají naše tělo udržet v teple. Během puberty jsou pak chlupy tlustší a tmavší.

Barva ochlupení nemusí být stejná jako u vlasů

Chloupky narostou v průměru o 0,5 milimetru denně. Tempo růstu se ale mění v souvislosti s věkem a menopauzou. Zhoršení růstu mohou způsobit i některá onemocnění a léky. Faktem také je, že barva vašich vlasů a chloupků v intimních místech může být rozdílná. Stává se to díky nepatrným rozdílům v množství melaninu, který dodává vlasům barvu.

Holit se, či neholit?

Více než 83 procent žen v USA si chloupky kolem pochvy vyholuje. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného v časopise JAMA Dermatology. 60 procent z nich pak tvrdí, že to dělají hlavně z hygienických důvodů. Podle dalších studií prý ale vůbec nezáleží na tom, zda se holíme, či nikoliv. Důležité je udržet intimní místa suchá a bez potu. Když ale chloupky odstraníte, zmizí i účinná bariéra proti bakteriím.

Rizika voskování a holení

Depilace voskem má v porovnání s holením samozřejmě mnohem lepší účinek. Ale pokožku si jím celkem hodně podráždíme. To vede k infekci a tvorbě červených pupínků, které se mohou vyvinout do abscesů. Takže pozor na to, volba je na vás.

Jedna věc je totiž jasná: Kůže v intimních místech je obzvláště citlivá. Pokud dáváte přednost holení, ujistěte se vždy, že máte žiletku pořádně umytou a dezinfikovanou. I v tomto případě může totiž dojít k podráždění pokožky a folikulů – tedy bodů, odkud vlasy vyrůstají.

Děláme to kvůli sexu?

Jeden průzkum, zveřejněný v americkém časopise Journal of Men's Health, odhalil, že více než 55 procent žen se „tam“ holí kvůli sexu. Tři čtvrtiny mužů ve věku od 25 do 34 let říkají totéž. Průzkum publikovaný v časopise Journal of Sexual Medicine zase odhalil, že 21 procent žen se domnívá, že se to líbí jejich partnerovi a 60 procent mužů přiznává, že dávají přednost partnerkám, které jsou „vyholené“.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.