Kyselina hyaluronová: Zázrak, nebo mýtus? | Moje zdraví

Kyselina hyaluronová: Zázrak, nebo mýtus?

Kyselina hyaluronová: Zázrak, nebo mýtus?
Autor: Beiersdorf spol. s r.o.
15. prosince 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Člověk vážící 70 kilogramů má ve svém těle zhruba 15 g kyseliny hyaluronové. To je hmotnost, jakou má třeba křepelčí vejce. Polovina z tohoto množství se nachází v naší pokožce a ovlivňuje její pružnost a pevnost. Kyselina hyaluronová na sebe totiž dokáže navázat vodu, a to v opravdu velkém množství. Takže čím více kyseliny hyaluronové v pokožce a pleti máte, tím je hydratovanější a krásnější.

Jak funguje kyselina hyaluronová?

Ne nadarmo se jí přezdívá elixír mládí. Kyselina hyaluronová zabraňuje vysušování (dehydrataci) pleti a udržuje ji pevnou a svěží. Jedná se o látku, která se v našem těle přirozeně vyskytuje, ale s přibývajícím věkem jí ubývá. Konkrétně okolo 25. roku života se produkce kyseliny hyaluronové v našem těle pomalu zastaví a její množství začne klesat. Co to znamená? Začnou se objevovat první vrásky, pokožka a pleť už nejsou tak pevné a potýkat se budete s už zmíněnou dehydratací.

Zařaďte kyselinu hyaluronovu do své pečující rutiny

Naštěstí má tato situace řešení a vy se nemusíte smiřovat s tím, že vaše pleť už není jako dřív. Kyselinu hyaluronovou můžete svému tělu dodávat i zvenku, nebo stimulovat její syntézu přímo v těle. Možností je hned několik. Od invazivních metod, jako je například aplikace pomocí injekcí, až po kyselinu hyaluronovou v kosmetice.

Věděli jste, že dříve se kyselina hyaluronová vyráběla například z kohoutích hřebínků nebo žraločí kůže? Dnes už se kyselina hyaluronová vyrábí v laboratořích.

Druhá varianta je asi nejčastější. Krémy, gely, séra a další produkty s kyselinou hyaluronovou nejsou v regálech s kosmetikou žádnou výjimkou. Díky tomu, že se ve složení pečujících produktů nachází hyaluronová kyselina, získá pokožka okamžitou dávku hloubkové hydratace, která se projeví vypnutím pleti.

A kromě toho, že kyselina hyaluronová pleť hydratuje, také pozitivně působí na hloubku vrásek a bojuje proti volným radikálům. Takže abyste zachovali mladistvý vzhled své pleti a pokožky, stačí zařadit do své pečující rutiny produkty s kyselinou hyaluronovou.

Autor: Beiersdorf spol. s r.o.

Náš tip: Při výběru pečujících produktů myslete především na potřeby své pleti. Je suchá, citlivá, mastná nebo snad podrážděná? Diagnostikujte svou pleť a zjistěte, jakou péči vaše pleť potřebuje.

3 nejčastější mýty o kyselině hyaluronové

1. Zajímat by se o ni měly až ženy po čtyřicítce: OMYL. Jak už jsme zmínili na začátku: Kyseliny hyaluronové začíná v našem těle ubývat už kolem 25. roku života. Proto bychom její doplňování neměly opomíjet ani před třicítkou. Čím více bude vaše pleť hydratovaná, tím lépe a déle se vám podaří vyhnout se vráskám.

2. Kyselina hyaluronová je jen jedna: OMYL. Kyselina hyaluronová se minimálně pro potřeby kosmetického průmyslu dělí na dva druhy: mikro a makro. Mikro kyselina hyaluronová je 40x menší než makro a proniká hlouběji do pleti, kde působí proti vráskám v místech jejich vzniku. Makro kyselina hyaluronová působí na povrchu pleti, kde ji intenzivně hydratuje a zanechává ji hebkou na dotek.

3. Tělo kyselinu hyaluronovou nepotřebuje, jde jen o estetickou záležitost: OMYL. Kyselina hyaluronová neslouží jen k hydrataci pleti a vyplňování vrásek, v těle má mnohem více funkcí. Kupříkladu znesnadňuje virům a bakteriím vstoupit do buněk nebo urychluje hojení ran.

Autor: Beiersdorf spol. s r.o.

Ať už se rozhodnete doplňovat svému tělu kyselinu hyaluronovou jakýmkoli způsobem, určitě její prospěšnost nepodceňujte. S přibývajícím věkem vám pleť i pokožka za vaši péči poděkují.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.