Podzimní deprese: Sedm rad, jak na ni! | Moje zdraví

Podzimní deprese: Sedm rad, jak na ni!

Podzimní deprese: Sedm rad, jak na ni!
Strach i občasné špatné nálady mohou vyústit ve skutečné deprese • Autor: iStock.com
9. listopadu 2021 • 06:00

Přepadne vás někdy smutek, špatná nálada či úzkost? Tzv. "depka" doprovází často právě podzimní dny. My ale víme, jak s ní zatočit. 

Stesk, nespokojenost či strach zažíváme každý, na tom není nic zvláštního. Zejména na podzim se tyto nálady objevují častěji. 

Video se připravuje ...
Jídla, která vám pomohou k lepší náladěVIDEO 

Za vznikem "deprese" ale často stojí také osamělost, problémy s početím či absence kontaktu o ostatními.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace trpí depresí na celém světě přes 264 milionů lidí, v České republice se před pandemií potýkalo s touto nemocí zhruba 6–7 % populace. Během pandemie, kdy se zpřetrhaly právě sociální vazby, smutná nálada stoupala. Podle průzkumů se s depresí, úzkostí či jinou poruchou nálady léčí až milion Čechů.

Pokud patříte mezi ně, zkuste našich sedm rad a dejte tak depresi sbohem.

1. Mějte každodenní řád

Zejména během pandemie jsme zakusili to, jaké to je řád nemít. Ten je však právě k udržení dobré nálady nutný. K té vám také pomůže pravidelný spánek, každodenní procházky, ale i fakt, že se namalujete pro dobrý pocit.

2. Hýbejte se

Fyzická aktivita je velice důležitá pro tělo i mysl. Je vědecky prokázáno, že pravidelné aerobní cvičení má stejný efekt jako antidepresiva. Procházky, běh či jóga vám pomohou cítit se lépe a spokojeně ve svém těle.

3. Jezte tuky

Asi 60 % mozku tvoří právě tuky. Polovina z toho jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Vědecké výzkumy prokázaly, že jejich dostatečný příjem napomáhá proti depresivním stavům i rozvoji ADHD a Alzheimerovy choroby. Navíc působí podpůrně i v jejich léčbě. Zařaďte proto zdravé tuky do svého jídelníčku.

4. Kvalitní spánek – polovina úspěchu

Potíže se spánkem má podle průzkumů až 30 % lidí. Právě lidé, kteří spí hůře, jsou častěji postiženi stresem, navíc již začínající psychické onemocnění špatný spánek ještě zhoršuje. Dbejte proto na zásady spánkové hygieny. Spěte v dobře větrané místnosti, nepřejídejte se a dvě hodiny před ulehnutím nevystavujte mozek účinkům „modrého světla“ z počítačů či mobilů. To brání uvolňování spánkového hormonu melatoninu.

5. Pochvalte se

Naučte se chválit za vše, co se vám povedlo. Prospěje to vaší náladě. 

6. Zkuste aromaterapii

Správné vůně dokáží zlepšit náladu a zahnat chmury. Zejména levandule má antidepresivní účinky. Stačí pár kapek do vaší aromalampy a skvělý výsledek je zaručen.

7. Nebuďte sami

Sociální kontakt a psychická pohoda jdou ruku v ruce. Zejména v době, kdy všichni víme, jak chutná samota. I psychoterapie může být správnou cestou, jak si popovídat a zároveň tak předcházet duševním chorobám.

 

Autor: Aneta Šimonková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.